({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Hummerfiske

Fotograf: Jonas Ingman

Äntligen hummerpremiär!

Visste du att hummer smakar allra bäst i Bohuslän när man har fiskat den själv? Om du inte har provat förut så har du alla möjligheter i Tanum.

Måndagen efter den 20:e september (25 september 2023) prick kl. 07.00 går startskottet för höstens stora höjdpunkt: hummersäsongen! Premiären är en speciell dag och upplevelse, när båtarna tuffar ut i morgondimman och ligger och lurpassar på de bästa hummerställena. Både yrkesfiskare, glada amatörer och nyfikna turister deltar i Bohusläns stora folkfest till havs. Hummerfesten märks på hela Västkusten, och på Tanums alla fisk- och skaldjursrestauranger.

Fotograf: Roger Borgelid

Under premiärveckan lever samhällena upp och det bjuds på hummersupé på många av restaurangerna i våra kustsamhällen. Som besökare har du möjlighet att följa med ut och fiska upp havets svarta guld. Men lugn, hinner du inte med under premiärveckan så har du gott om tid på dig, hummersäsongen pågår ända till april. Längs kusten finns flera fina hummerpaket att ta del av hela hösten och våren. Vad sägs om hummerfiske, skaldjursbuffé och avkopplande spa under en helg i oktober? Eller traditionellt hummerfiske i en träbåt följt av hummersupé i en äkta bohuslänsk sjöbod?

Hummer


Kom och upplev hummerfisket
som kustborna själva gör. Åk med en lokal fiskare ut på hummerjakt och upplev spänningen när tionorna vittjas. Du kommer inte bli besviken, det garanterar vi. Det kanske allra bästa med hummerfisket är kontrasterna. Att vara ute i skärgården en mysig och murrig höstdag, dra tinor och få saltstänk i håret. Att sedan komma in till land för att avnjuta havets allra läckraste skaldjur tillsammans med goda tillbehör och dryck. Det är avkopplande och ger absolut mersmak. 

Hummermiddag på Hotell Käringön


Hummern är ett tiofotat kräftdjur
 som lever på cirka 2-40 meters djup. Den uppträdde som art för 300 miljoner år sedan, och kommer alltså från samma tid som dinosaurierna. Under dagtid gömmer den sig under stenar och bland klippor men på natten ger den sig ut för att leta föda. Varje hummer har en egen håla som den återvänder till och försvarar mot inkräktare. Humrar kan bli upp till 75 cm långa och väga upp emot 4 kg, men de vanligaste är ca 30 cm och väger runt 1 kg.

Hummer


Välkommen du också till vår bästa tid!

Längst ned på sidan (samt via kommande länk) finner du fiskare, företag och restauranger i Tanums kommun, som erbjuder hummerupplevelser för alla sinnen.

Läs mer om Tanum

Välkommen till norra Bohuslän & världens vackraste skärgård! Njut av färska skaldjur och storslagen natur.

Skaldjurs- upplevelser

Älskar du skaldjur? Runt om i Bohuslän kan du följa med på massor av olika skaldjursupplevelser.

Boka din hummerupplevelse