({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Jens Ohlson

Kikkis bästa tips inför julbaket

  • Tove Bengtsson

Inför julen är det populärt att baka hemma och testa nya recept. Men allt fler ser charmen i att skippa stressen och köpa goda hemmagjorda bröd och bakverk från Grebbestads pittoreska café och bageri, Sjögrens i Backen.

Bakom namnet Sjögrens i Backen finns Kikki Sjögren som tillsammans med Gary Kellett och Klas Johansson driver både det pittoreska caféet och bageriet i centrala Grebbestad och Restaurang Källaren i Tanumshede.

Sjögrens i Backen har de haft sedan 2008 och har från börjat varit mån om att ha öppet året runt, något som numer är en självklarhet hos alla Tanumsbor att alltid kunna ta en fika oavsett tid på året.

-       De första åren var slitsamma och vi fick kämpa en hel del, men sedan började vi få snurr på det. Det har aldrig varit på tapeten att vi skulle stänga under lågsäsong, även om man går back vissa dagar. Men de dagarna blir färre och färre varje år, berättar Kikki. 

En anledning till att de kan ha öppet på långsäsong är stammisarna, många kunder är trogna och är inne nästan varje dag. För Grebbestadsborna är det det sociala i att gå och fika en stor del av upplevelsen, att man får möjlighet att umgås och träffa personer man känner i en mysig miljö.Många är medvetna idag kring trender, hälsokost och vad man ska och inte ska äta. Trots det så vill man gärna ha något ”gött” när man fikar hos Sjögrens.

-       De klassiska bakverken går bäst, t.ex. budapest och mazariner. Folk gillar det, och även om man kan experimentera lite så är de klassiska delarna i fikat det som går allra bäst, säger Kikki. 

Trots det klassisa är ”finkaffe” populärt bland Grebbestadsborna, som latte och cappucino. Men bryggkaffe går såklart alltid hem också. När det kommer till fika så är Grebbestadsborna trendmedvetna och gillar att testa nya saker.

De starkaste dragplåstren hos Sjögrens är deras vörtbröd och mandelmussla. Lussekatter bakar man gärna hemma, men när det kommer till julbröd och julmarsipan vill man ha det ”på riktigt”. Mandelmusslan är Kikkis eget recept. Det är ett klassiskt bakverk som passar perfekt in på julen. En fördel är att den är ganska liten, vilket gör det enkelt att äta. Inför julen håller vi på traditionerna och då är det klassikerna som säljs mest i butiken. I mellandagarna ordnas julmys på caféet med Janssons Frestelse, köttbullar och prinskorv. Detta evenemang uppskattas av såväl hemmabor som besökare.

För hemmabakaren är att baka lussekatter en bra sysselsättning göra då hela familjen kan vara med. Är man lagd åt det nyfikna hållet är brödbak med olika brödkryddor ett perfekt sätt att experimentera med.

-       Man behöver inte ha så mycket brödkryddor i. - Jag brukar baka ett ljust bröd som jag gör brödkakor av. Då har jag i lite fänkål, cirka en halv tesked. Jag bakar på mjölk och smör för att få den riktiga smaken av hembakat, tipsar Kikki om.   

Våga testa lite nya saker under julbakningen, och blir det inte bra så är det en perfekt julgåva att hänga på grannens dörr!

 

Kickis klassiska mandelmussla (ca 50 st.)

200 gram smör

160 gram socker

1 ägg

4 dl vetemjöl

125 gram sötmandel

 

Gör såhär: Skålla och mal sötmandeln. Blanda smör & socker. Lägg i mandeln, ägg och mjöl. Tryck ut så tunt som möjligt i formarna. Grädda i ugnen på 175° i ca 10-12 minuter. 

 

Läs mer om Sjögrens i Backen här: www.kallaren.se