({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Vänner cyklar Vänerleden

    Besöksnäringsinsats: Cykel

    Fotograf: Jonas Ingman

Kort beskrivning av besöksnäringsinsatsen

 

 

Syfte

Sedan några år tillbaka är naturturismen på rejäl frammarsch, både i Sverige och internationellt. Klimatet har hamnat högst upp på agendan och diskussionen kring hur besöksnäringen ska agera för att skapa hållbara turismupplevelser är intensiv. 

Turistrådet ser att cykelturismen i alla former (mountainbike, landsvägscykling, fritidscykling och gravel bike) växer. De senaste två åren har vi kunnat hjälpa många besöksnäringsföreatg med cykelpaketering, vilket har stärkt Västsverige som cykeldestination.

Turistrådet är aktiva inom ledutveckling och har initierat ett utvecklingsprojekt som finansieras av Västra Götalandsregionen. Projektet ägs av Västkuststiftelsen, som kvalitetssäkrar cykelleder i regionen. Turistrådets roll är att hjälpa besöksnäringsföretagen att marknadsföra och paketera upplevelser längs de leder som tas fram.

Ur ett hållbarhetsperspektiv kan fler cykelprodukter hos besöksnäringsföretagen bidra till att locka besökare under perioder på året då man vanligtvis har färre bokningar. Detta kan förhoppningsvis i förlängningen leda till fler jobb och mer robusta verksamheter överlag. Dessutom kan utveckling av leder och friluftsområden inte bara nyttjas av besökare utan även av de som bor i närheten.

 

Turistrådets insats

Turistrådets insats syftar huvudsakligen till att öka kännedomen om Västsverige som en fullgod cykeldestination, samt att hjälpa de företag som arbetar med cykelturism att utveckla sina erbjudanden.

 

Ansvarig projektledare hos Turistrådet Västsverige:

Henrik Linneros
0702-774642
henrik.linneros@vastsverige.com 

Planerade kampanjer 2023

 

 

Cykla i Västsverige

Kampanjperiod: Sverige: 17 april-14 maj (vår) och 21 augusti-3 september (sensommar/höst), Norge/Danmark: 2-19 maj, Nederländerna: 1-22 mars, Tyskland: 21 mars-4 april

 

Målgrupp och aktivering

Tanken med kampanjen är att profilera enskilda leder, platser och destinationer och genom spetsig kommunikation lyfta konkreta platser där man kan hitta kvalitativ cykling.

Aktivering sker vid två olika tillfällen, dels under våren, dels andra halvan av augusti. Vid båda dessa tillfällen görs insatserna med fokus på fritidscyklister.  Kampanjen riktar sig till boende i Västsverige och de närliggande regionerna. Utöver denna görs även satsnnig mot Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna, där paddling, cykling och vandring marknadsförs gemensamt.

Fritidscyklingen vänder sig till både familjerna, ”55-plussarna” och kompisgäng. Det kan handla både om besökare som ser cyklingen som en del av semstern (men helst cyklar på tre- till sjuväxlad cykel i lugnt tempo), men också de som kommer hit och har fullt fokus på cyklingen. 

Insatserna sker via köpt och organisk trafik i social media och digital annonsering via sökord, men också via journalist- och influencerbesök (där vi också når MTB- och landsvägsmålgruppen). 

De digitala insatserna leder trafiken till en cykelportal på vastsverige.com. 

 

Vilka företag/organisationer kan delta i kampanjen?

Vi vänder oss till företag som ligger på Världen-nivå enligt Turistrådets Sverige-Norden-Världen-system. Vissa av företagen har redan bokningsbara cykelpaket, men vi välkomnar självklart också Världen-företag som ligger i närheten av de cykelleder som kommuniceras i kampanjen, och som vill bredda sitt erbjudande inom cykel. 

 

Intressanta länkar

Portalsida för Cykla i Västsverige 

Portalssida MTB

Portalsida Fritidscykling

Portalsida Landsväg

Kommunikationsguide - Cykla i Västsverige

 

Senast genomförda kampanj

Cykla i Västsverige - exponering och resultat april-maj 2021