({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Besöksnäringsinsats: Cykel

Fotograf: Jonas Ingman

Kort beskrivning av besöksnäringsinsatsen

 

 

Syfte

Turistrådet är en  viktig samarbetspartner till Västsveriges besöksnäringsföretag när det gäller utveckling av cykelturism  - en samverkan som stärker Västsverige som cykeldestination. Vi ser att cyklandet i alla former (mountainbike, landsvägscykling, fritidscykling och gravel bike) växer. Klimatfrågan är viktigare än någonsin och efterfrågan på hållbara cykelprodukter har ökat ordentligt. 

Ur ett hållbarhetsperspektiv kan fler cykelprodukter hos besöksnäringsföretagen bidra till att locka besökare under perioder på året då man vanligtvis har färre bokningar. Detta kan förhoppningsvis i förlängningen leda till fler jobb och mer robusta verksamheter överlag. Dessutom kan utveckling av leder och friluftsområden inte bara nyttjas av besökare utan även av de som bor i närheten.

 

Turistrådets insats

Turistrådets insats syftar huvudsakligen till att öka kännedomen om Västsverige som en fullgod cykeldestination, samt att hjälpa de företag som arbetar med cykelturism att utveckla sina erbjudanden. Vi är är en aktiv part när det gäller utveckling av de cykelleder som går helt eller delvis igenom vår region. 

Utöver detta tog vi också 2023 fram en guide till hur man som boendeföretagare kan göra sin verksamhet cykelvänlig.

Läs guiden till hur du skapar ett cykelvänligt boende här. 

 

Ansvarig projektledare hos Turistrådet Västsverige:

Henrik Linneros
0702-774642
henrik.linneros@vastsverige.com 

Planerade kampanjer 2024

 

 

Cykla i Västsverige

Kampanjperiod: 22 april-19 maj (vår) och 19 augusti-1 september (sensommar/höst)

 

Målgrupp och aktivering

Tanken med kampanjen är att profilera enskilda leder, platser och destinationer och genom spetsig kommunikation lyfta konkreta platser där man kan hitta kvalitativ cykling.

Aktivering sker vid två olika tillfällen, dels under våren, dels andra halvan av augusti. Vid båda dessa tillfällen görs insatserna med fokus på fritidscyklister.  Kampanjen riktar sig till boende i Västsverige och de närliggande regionerna. Utöver denna insats görs även satsningar mot Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna, där paddling, cykling och vandring marknadsförs gemensamt.

Fritidscyklingen vänder sig till både familjerna, ”55-plussarna” och kompisgäng. Det kan handla både om besökare som ser cyklingen som en del av semstern (men helst cyklar på tre- till sjuväxlad cykel i lugnt tempo), men också de som kommer hit och har fullt fokus på cyklingen. 

Insatserna sker via köpt och organisk trafik i social media och digital annonsering via sökord, men också via journalist- och influencerbesök (där vi också når MTB- och landsvägsmålgruppen). 

De digitala insatserna leder trafiken till en cykelportal på vastsverige.com. 

 

Vilka företag/organisationer kan delta i kampanjen?

Vi vänder oss till företag som ligger på Världen-nivå enligt Turistrådets Sverige-Norden-Världen-system. Vissa av företagen har redan bokningsbara cykelpaket, men vi välkomnar självklart också Världen-företag som ligger i närheten av de cykelleder som kommuniceras i kampanjen, och som vill bredda sitt erbjudande inom cykel. 

 

Intressanta länkar

Portalsida för Cykla i Västsverige 

Portalssida MTB

Portalsida Fritidscykling

Portalsida Landsväg

Kommunikationsguide - Cykla i Västsverige

 

Kampanjrapporter 2023

Cykla i Västsverige - exponering och resultat sensommaren 2023

Cykla i Västsverige - exponering och resultat våren 2023

 


Dalsland - Sveriges graveldestination

Kampanjperiod: 22 april-8 maj

 

Målgrupp och aktivering

Med denna kampanj är tanken att lansera och kommunicera Dalsland som Sveriges bästa destination för cykling på grusväg (gravel). Denna typ av cykling riktar sig främst till erfarna cyklister som gärna vill uppleva bilfri och sjönära cykling, och lämpar sig väl för vår, sensommar och höst. Vi vill uppmana denna målgrupp att ta sig till Dalsland för gravelcykling, gärna i kombination med attraktiva boenden, mat och kultur. 

Aktiveringen sker under våren, och insatserna sker via köpt och organisk trafik i social media och digital annonsering via sökord, men också via journalist- och influencerbesök. Vi riktar oss främst till boende i Västsverige och i storstadsregionerna. De digitala insatserna leder trafiken till en gravelportal på vastsverige.com. 

 

Vilka företag/organisationer kan delta i kampanjen?

I denna kampanj vänder vi oss till företag i Dalsland som befinner sig på Världen-nivå enligt Turistrådets Sverige-Norden-Världen-system, och som på något sätt arbetar med cykelturism. I och med att det är cykling på grusvägar som gäller så är det inget krav på att man måste ligga intill en cykelled, som det är i ovanstående kampanj. 

 

Intressanta länkar

Kommunikationsguide - Cykla i Västsverige