({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Landsvägscykling i Västsverige

Fantastiska rutter för att cykla racer

I Västsverige cyklar du racer på vägar med bra underlag och lite trafik. Slättlandskap kombineras med rejält utmanande klättringar uppför de västgötska platåbergen.

Välkända cykeltrakter runt Vårgårda och Alingsås

Cykeltraditionen är stark längs de västgötska landsvägarna, framför allt i området runt Vårgårda. Du kanske har hört talas om bröderna Fåglum som under 60- och 70-talet satte lilla Vårgårda på den internationella cykelkartan. Tillsammans tog de fyra bröderna (Styre, Gösta, Erik och Thomas) hem såväl VM- som OS-medaljer. På museet "Dessa fantastiska Fåglum" kan du ta del av skön idrottsnostalgi om hur bröderna lyckades erövra cykelvärlden.

Dameliten samlas i Vårgårda

I Vårgårda arrangeras varje år två deltävlingar i UCI Womens World Tour där den yttersta dameliten inom cykling kommer för att delta. Om du befinner dig i närområdet när det är tävlingsdags rekommenderas ett besök till Vårgårda. Det brukar vara en riktig folkfest! Dessutom går motionsloppet Velofondo av stapeln i samband med världscupen, och i det loppet kan alla delta, kvinnor och män, nybörjare och erfarna cyklister.

 

Cykelpaket på Grand Hotel

Årets mest bekväma träningsläger gör du i samarbete med Grand Hotel Alingsås. Deras paketerbjudande innehåller förutom logi och mat även möjlighet till cykeltvätt och cykelförvaring. 

Läs mer och boka

 

Tips på cykelrundor runt Vårgårda-Alingsås!

Här nedan finns tips på roliga (och rätt utmanande) landsvägsrundor runt Vårgårda och Alingsås.

Världscuprundan

Längd: 77 km
Stigning: 1 418 m

Cykla samma runda som damernas världscup när de varje år kommer till Vårgårda. Rundan innehåller fyra gruspartier.

Härliga Härskogen

Längd: 78 km
Stigning: 1 615 m

Härskogen mellan Lerum och Härryda är ett fint friluftsområde. Genom skogen går en asfaltsväg - perfekt för Göteborgscyklister.

Risvedenturen

Längd: 123 km
Stigning: 2 301 m

Tuff runda där du cyklar genom hjärtat av vildmarksområdet Risveden, mellan Götaälvdalen och sjöarna Anten och Mjörn.

Backigt i Bollebygd

Längd: 102 km
Stigning: 2 197 m

Gillar du backar, småvägar med lite trafik och samtidigt vill uppleva idrottshistoria är detta rundan för dig. En rejäl utmaning!

Alingsås-Vårgårda

Längd: 56 km
Stigning: 664 m

Träningscykla mellan Alingsås och Vårgårda. Delar av sträckan går längs sjön Anten och du passerar en fin gammal museijärnväg.

Göteborg-Alingsås

Längd: 58 km
Stigning: 718 m

Denna cykling tar dig mellan Göteborg och Alingsås. Mestadels flacka vägar, men vissa backigare partier förekommer.

Falköping har blivit ett cykelcentrum

Vid sidan av Vårgårda har även Falköping blossat upp som en riktig cykeldestination, framför allt när det gäller landsvägscykling och mountainbike. Falköping och dess grannkommuner består till stor del av öppna jordbrukslandskap med ett rikt nät av mindre landsvägar. Med andra ord som gjort för att träningscykla.

I spetsen för Cykelcentrum Falköping står ex-cykelproffset Glenn Magnusson. Han har med sin långa erfarenhet inom cykling tagit fram många roliga och utmanande turförslag.

 

Cykelpaket på Mössebergs Kurort

För landsvägscyklisten som söker varierade cykelturer och riktigt bekvämt boende är Mössebergs Kurort i Falköping ett bra val. Boka deras cykelpaket redan nu!

Läs mer och boka

 

Tips på cykelrundor i Skaraborg!

Sammanlagt finns ett 20-tal ruttförslag på över 200 mil. Alla cykelturer utgår från Falköping, men det går givetvis att starta var du vill utmed slingorna. Här nedan har vi valt ut ett antal av de populäraste rutterna. Se alla turförslag på cykelcentrum.nu.

Blidsbergsrundan

Längd: 95 km
Stigning: 484 m

Glest trafikerade landsvägar söder om Falköping i Västergötland. Rundan går förbi fikastället Basta kvarn i Blidsberg.

Tidaholmsrundan

Längd: 116 km
Stigning: 1 013 m

Förhållandevis snäll runda på drygt tio mil med ett par kraftigare stigningar, bland annat upp till Simsjön på Billingen.

Mönarpsrundan

Längd: 52 km
Stigning: 286 m

Enkel landsvägsrunda på fem mil. Start och mål i Falköping och däremellan fina landsvägar kring Mönarp och Vilske-Kleva.

Vårgårda-Falköping

Längd: 107 km
Stigning: 927 m

Starta i Vårgårda och avsluta 10 mil senare i Falköping. Däremellan väntar en lätt böljande Västgötaslätt och en rejäl stigning.

Fina landsvägar kring Ulricehamn

Ulricehamn är sedan länge känd som en riktig sportstad. Här finns bland annat några av södra Sveriges bästa anläggningar för utförsåkning och längskidåkning. Genom kommunen går även flera populära cykelleder för fritidscykling, såsom Ätradalsleden och Sjuhäradsrundan.

När du cyklar landsvägscykling kring Ulricehamn får du njuta av fina landsvägar med relativt lite trafik, böljande landskap, skogar och en hel del utmanande stigningar.

 

Tips på cykelrundor runt Ulricehamn!

Ulricehamns Turistbyrå har tillsammans med den lokala cykelprofilen Pär Carlzén tagit fram flera fina cykelturer. Här listar vi ett urval av dem.

Swedish Fika Route

Längd: 62 km
Stigning: 544 m

Rolig runda där det glädjande nog finns flera trevliga kaféer och gårdsbutiker att stanna till vid.

Two Lake Road Bike

Längd: 73 km
Stigning: 525 m

Fin runda runt de två sjöarna Åsunden och Tolken. Bitvis bjuds det på kuperade partier, men överlag är rundan behaglig.

Greenhill North

Längd: 59 km
Stigning: 612 m

Rejält kuperad runda. Du cyklar runt sjön Åsunden och passerar bland annat Ulricehamn, Köttkulla, Gällstad, Vegby och Tvärred.

Greenhill South

Längd: 54 km
Stigning: 376 m

En härlig runda i böljande terräng. Du passerar Gällstad, Rånnaväg och flertalet vackra landskap med åkrar, sjöar och ängar.

Boka in en träningshelg

Här hittar du smidiga cykelpaket för dig som planerar ett träningsläger på racern, eller bara vill ha en skön weekend med god mat, bekvämt boende och givetvis många mil landsvägscykling.

Visa alla cykelpaket