({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Mountainbike och downhill i Västsverige

Boka in en MTB-semester

Älskar du också att cykla mountainbike? Gör en härlig cykelsemester i Västsverige och njut av fartfylld MTB-cykling, god mat och skönt boende med möjlighet att tvätta och låsa in cykeln.

Visa alla cykelpaket

Cykla mountainbike på Billingen

Platåberget Billingen i Skövde bjuder på många stadsnära naturupplevelser, inte minst för dig som gillar MTB-cykling. Här har du nära till flera natursköna cykelleder, pumptrackbanor och bra service.

Fartfyllda MTB-leder

I skogarna på Billingen finns totalt 28 kilometer med mountainbikeleder för såväl nybörjare som erfarna cyklister.

 • Slangbellan 0,5 km lätt
 • Indigo 5 km medel
 • Pulsen 8 km medelsvår
 • Homerun 1,5 km medelsvår
 • Lila Milen 10 km medelsvår

Bikepark med pumptrack

Träna din teknik och balans i Billingen Bikepark med doserade kurvor, gupp och hinder. Parken består av två pumptrackbanor i olika svårighetsnivåer, för alla åldrar. Du kan även åka skateboard, kickbike och inlines här.

Perfekt för barnfamiljen

Billingen är en spännande plats för alla åldrar. Här finns vandringsleden Billingetrollets Trollstig, Skogsmulleriket, fiskesjö, höghöjdsbana och lekplats. Nere i stan ligger Arena Skövde med Sveriges bästa äventyrsbad.

Läs om Aktivt familjelivs upplevelse på Billingen

Nära till bra service

Billingen är ett officiellt Vasaloppscenter med verkstad där du kan meka med cykeln, dusch och omklädningsrum, konferenslokaler, sportbutik och cykeluthyrning. Det finns flera grillplatser och vindskydd att äta vid.

Cykelsemester på Billingen

Det kan vara svårt att hinna med allt skoj som Billingen har att erbjuda på bara en dag. I närområdet finns flera trevliga hotell och campingar med smidigt boende för cyklister.

 

Cykla mountainbike på Kinnekulle

Kinnekulle är det grönskande berget precis intill sjön Vänern. Här kan du cykla längs den bitvis utmanande Kinnekulleleden som tar dig förbi natursköna platser och trivsamma caféer.

Kinnekulleleden

Den 45 kilometer långa Kinnekulleleden utgår från toppen av Kinnekulle och följer sedan Vänerns strand tillbaka upp igen. Leden är inte tekniskt svår men innehåller en hel del höjdmeter och bjuder på magisk utsikt.

Många MTB-spår

På Kinnekulle finns många MTB-spår att välja bland, med varierande svårighetsgrader.

 • Intervallslingan 1 km medel
 • Sprängestan 2,8 km svår
 • Skagenslingan 8,4 medel
 • Salen runt 3,8 km lätt

Njut av de vackra vyerna

Glöm inte att stanna till och njuta av utsikten då och då, inte minst vid det stroa stenbrottet. På Kinnekulle finns även utsiktstorn, antikhandlare, herrgårdar, badplatser, besöksträdgårdar och flera caféer.

Kinnekulle MTB Meet

Under hösten arrangeras Kinnekulle MTB Meet. Helgen bjuder på guidning, afterbike, cykelmässa och inte minst oförglömlig cykling på Kinnekulle och i Lundsbrunn. Passar alla från nybörjare till inbitna cykelveteraner.

Cykelsemester på Kinnekulle

Vi rekommenderar att du cyklar åtminstone två dagar på Kinnekulle för att hinna med flera av spåren och för att ha tid att stanna till och njuta av en fika eller två. Här kommer tips på smidigt boende för cyklister i närområdet.

 

Cykla mountainbike på Lassalyckan

Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn är ett riktigt sportcentrum med oändliga möjligheter för cyklister. Här finns flera mountainbike-leder, pumptrack och riktigt bra service.

MTB-leder och teknikspår

På Lassalyckan finns flera leder för MTB-cykling, samt tre stycken teknikstigar med olika tekniska svårigheter, diverse hinder och en del tuffa backar.

 • Blå spåret 4,5 km
 • Röda spåret 7 km
 • Svarta spåret 12 km

Pumptrack

Välkommen att känna adrenalinet rusa i Lassalyckans pumptrackbana. Banan är öppen dygnet, är helt gratis att använda och passar såväl nybörjare som proffs. Det finns också ett torn och en ramp med hopp.

Familjevänlig anläggning

Det går alldeles utmärkt att ta med barnen till Lassalyckan. Cykelmässigt finns det spår som är av enklare karaktär, plus att området är fullt av andra familjevänliga aktivteter samt gott om grillplatser för picknick.

Allt på samma ställe

Lassalyckan är ett Officiellt Vasaloppscenter. Här har du service i form av gratis parkering, dusch, bastu, cykeltvätt och cykelpump. På området finns även konstgräsplaner, ishallar, wakeboard, hinderbana och hotell.

Cykelsemester på Lassalyckan

Varför inte göra en hel cykelhelg på Lassalyckan? Kanske i kombination med andra aktiviteter som wakeboard och hinderbana. I Ulricehamn finns flera trevliga boenden som har bra service för dig med cykel i bagaget.

 

Cykla mountainbike i Lagunen Bikepark

Strax söder om Strömstad ligger Lagunen Camping som stoltserar med en egen bikepark. Här finns teknikytor, pumptrack och flow-bana. Perfekt för barnfamiljen som vill kombinera campinglivet med rolig mountainbikecykling!

Lagunen Bikepark

Lagunen Bikepark är en spännande cykelpark med många möjligheter att träna cykelteknik. Här hittar du bland annat:

 • Pumptrack
 • Jumplines
 • Flowtrails
 • MTB-trail
 • Kids Zone

Cykla genom skogen

För att komma till Lagunen Bikepark från campingen cyklar du genom ett vackert skogsområde på bra cykelstigar. Rutten är cirka 4 kilometer, och om du vill kan du följa med en guide som visar vägen. Vid cykelparken finns grillplats med ved.

Bo på campingen

Lagunen är en familjevänlig camping precis intill havet. Här finns alltid något skoj att hitta på, exempelvis äventyrsgolf, paddling, vandring, bastubad eller båtturer i skärgården. Cyklar finns att hyra på campingen.

Strömstad och Koster

Utforska kusten när du ändå är här. Strömstad är en livlig stad där du kan shoppa, fika och strosa bland skärgårdsvillor. Eller varför inte ta båten till Kosteröarna och fortsätta cykeläventyret där?

Cykelsemester i Strömstad

Det finns mycket roligt att se och göra i området kring Strömstad. Passa på att boka en övernattning så att du hinner upptäcka allt du vill göra vid sidan av MTB-cyklingen. Här kommer tips på bra och cykelvänliga boenden:

 

Fler MTB-områden i Västsverige

Mountainbike i Göteborg

I Göteborg finns flera fina cykelområden med högklassiga stigar och vacker natur av varierande karaktär och svårighetsgrad. Bland annat Änggårdsbergen, Delsjön, Hisingsparken, Vättlefjäll, Sandsjöbacka och Bohusleden. Spana in Göteborgs Stigcyklisters hemsida för mer info.

Mountainbike i Dalsland

Dalsland är känt för sina fantastiska vyer, sjöar och skogar. I Bengtsfors MTB-områden finns mängder med fina cykelstigar av varierade svårighetsgrader. Gillar du att tävla kan du spana in MTB-tävlingen Dalsland X-country med start och målgång i Bengtsfors. Det finns en längre bana på 57 kilometer och en kortare på 35 kilometer.

Mountainbike på Mösseberg

Cykelcentrum Mösseberg i Falköping är den perfekta mötesplatsen för cyklister. Här finns allt för både nybörjare och elit. På lummiga Mösseberg finns tre utmanande MTB-spår på 0,6, 2,5 och 3,5 km. På cykelcentrums hemsida hittar du tips och inspiration till cykelvänliga boenden och fler natursköna rutter.

Downhill på Kesberget

Kesberget Bikepark i Vårgårda har tio MTB-leder med olika svårighetsgrad, allt från singeltrack med mindre kullar och gupp till riktigt utmanande downhill med branta backar och stora hopp. Lift finns, du kan köpa dagskort eller årskort.

Downhill i Bollekollen

Bollekollen ligger mellan Göteborg och Borås. Bikeparken består av elva backar och en lift. Här finns något för alla - nybörjare, stigcyklister och hoppfantaster. Välkommen!

8 tips för cykelturen

1. Ta med rejält med vatten, på vissa av stigarna kan det vara mil till närmsta vattenkran.

2. Tänk på att du tar dig fram snabbt på cykelsadeln och att det tar lång tid att gå tillbaka samma väg. Ta därför med ett litet reparationskit för att kunna hantera en punktering.

3. Använd glasögon. Kvistar och mygg gör ont att få i ögonen.

4. Använd hjälm. En självklarhet.

5. För en behaglig resa - köp ett par cykelbyxor med vaddering i rumpan!

6. Beakta, respektera och ta hänsyn. Stanna, kliv av, hälsa och gå till sidan när du möter vandrare, ryttare och djur (betesdjur och vilt)

7. Cykla inte om vädret och/eller årstiden gör att stigarna är känsliga och kan förstöras. Respektera markägaren!

8. Sist men inte minst. Är du osäker på var man kan och får cykla mountainbike - tag kontakt med den lokala turistinformationen.