({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Bli vän med Google - 10 tips för bättre placering i sökresultatet!

  • 03 apr, 2018
  • Jessica Frendberg, Marknadsansvarig & Anna Storm, SEO- och social media specialist

Att google är den största sökmotorn råder inte ingen tvekan om. Här hittar man information från hela världen men hur väljer egentligen Google ut vilka hemsidor som rankas högst i ett sökresultat? Vi har listat 10 tips för en bättre placering i sökresultatet!

1. Content is king! Det är viktigt att arbeta med keywords teargeting för att skapa bra sökoptimerat innehåll.  Keywords targeting har minksat i betydelse de senaste åren men är fortfarande en stor och viktig del i ditt sökmotorsarbete. Vilka är dina keywords (nyckelord)? Fundera kring vilka keywords du använder eller vill använda. Dina keywords bör finnas med på i din metatitel och/eller metabesekrivning (det som syns på Google när man söker på ditt företag). För att hitta de bästa och mest konkurrenskraftiga sökrodet kan du använd Google Keyword Planner (ett gratisverktyg) som analyserar söktrafik för att skapa en uppskattning av hur många sökningar sökordet du planerar använda har. Det optimala är att sökordet har en hög trafikvolym och en låg konkurrens. 

2. Prioritera! Dina bästa och mest eftertraktade produkter bör ligga högt upp på sidan. Google scannar din sida uppifrån och ner - desto snabbare Google tycker sig hittar rätt och relevant information desto bättre ranking score!  

3. Länkar är din hemsidas superkraft! Länkar delar med sig av sökmotorkraft till andra sidor, oavsett om du länkar internt eller extern. Tänk dock på att ankarlänken (t.ex. Klicka här för mer information") bör handla om ämnet på den sida du länkar till. Vill du t.ex. länka till www.uddevalla.com kan du skiva  "Vill du bo i Uddevalla - hjärtat i Bohuslän?".

4. Hur ser din URL ut? En URL är en sökväg för hemsidan. Det är viktigt att URL ger besökaren och Google en tydlig signal om vad sidan innehåller tex. www.uddevalla.com/evenemang/centum. Här berättar URL:en precis vad som finns på sidan.

5. Se till att ha unik information på varje sida! Google vill inte att du tjatar och tragglar massa gammal information, inte heller vill Google se samma bilder om och om igen. Sträva efter att varje sida ska vara unik - med unik text och unika bilder. 

6. ...håll koll på din hemsidas laddtid! Har du också upplevt frustrationen när du surfar och en sida står och buffrar i, vad som kan upplevas som, en evighet? Kontrollera din hemsidas laddtid genom Page Speed Insight. Här kan du enkelt och gratid ta reda på information om din hemsida, få tips och förbättringsförslag. 

7. Syns i ett sammanhang! Som det står ovan är det jätteviktigt att länka både internt och externt, men det är minst lika viktigt att andra länkar in till din sida. Av denna anlediningen är högst relevant att synas på den destinationssida där du bedriver din verksamhet. Kontrollera att hemsidan länkar till din hemsida och länka tillbaka från dig sina. Låt Google veta att ni är vänner. För dig som deriver verksamhet i Uddevalla är destinationshemsidan www.uddevalla.com.

8. Levande startsida. Google tycker inte om när ALL information på din startsida blir för statisk (då ser den ofta informationen som gammal och inaktuell). Se till att ha viss information på startsidan som byts ut/förnyas löpande. Kanske kan du aktivera en funktion på din startsida som visar "nyheter" automatiskt? Eller lägga in ditt Instagram-flöde? På så sätt förändras innehållet på startsidan utan att du behöver lägga ytterligare tid på att uppdatera den.

9. Döp bilderna korrekt. För att optimera att Google hittar din sida bör även bilderna ha relevanta namn. Så istället för kameranamnet "IMG_0125" så döp bilden till "Mingel_i_Uddevalla". Var bara noga med att inte använda bokstäverna å, ä eller ö i filnamnet och byt ut mellanslag/blanksteg  mot understreck för att bilden ska vara läsbar på alla plattformar och webbläsare.

10. Bilder i rätt format. Google (och användarna) av din hemsida gillar högupplösta bilder. Tänk bara på att om din hemsida innehåller många bilder att inte använda för stora bilder (det påverkar laddtiden av din hemsida negativt). Ta reda på hur stor maxbredd din hemsida har (ex. 1980px) och skala bilderna i exakt det formatet. På så sätt får du bilder som är anpassade och högupplösta för din sida, utan att för den delen vara gigantiska.