({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

7 saker du kanske inte visste

Uddevalla har mycket att var stolt över, förutom att vara hjärtat i Bohuslän.

Fotograf: Per Pixel Petersson

1

Att en Uddevallare är en grillkorv som produceras av elokal producent: Rybergs charkuteri och kan köpas i de flesta livsmedelsbutikerna i Bohuslän.

För en lite äldre generation förknippas Uddevallare med en kaffekaskVill du smaka en ”Uddevallare” så lägger du ett mynt i botten på en mugg och häller på så mycket kaffe att myntet inte syns. Fyll sedan på med konjak, så mycket att myntet syns igen. 

2

Att drottning Ulrika Eleonora utropades till Sveriges regent vid en fältriksdag på Kungstorget i Uddevalla efter att hennes bror Karl XII stupat i Fredriksten, nuvarande Halden 1718. 

När Ulrika Eleonora valdes avskaffades enväldet och det var första steget till den demokrati som vi har idag. Händelsen markerar inledningen av det som kommit att kallas frihetstiden. 

3

Att oljetankern T/T Nanny om 499 000 DWT byggdes på Uddevalla Varvet 1978 och är det största fartyg som någonsin byggts i Sverige och var på sin tid den största tankern i världen med sin längd på 364 meter och bredd 79 meter. 

Varvet lades ned 1986 och idag finns många andra verksamheter här, däribland Uddevalla Hamnterminal med sitt utmärkta läge för transporter.  

4

Att det finns en klosterruin på Dragsmark.  Klostret anlades i mitten av 1200-talet och var ett munkkloster av Premonstratensorden och var helgat åt jungfru Maria.

I början av 1600-talet, efter reformationen, bröts klosterbyggnaden ned för att bli byggmaterial till Bohus Fästning i Kungälv.  

5

Att den skotske affärsmannen William Andrew MacFie tog curlingen med sig till Lyckorna och i Uddevalla bildade Sveriges första curlingklubb 1852: Bohuslänska Curlingklubben.

De var länge landets enda curlingklubb. Klubben demonstrerade sporten vid Nordiska spelen i Stockholm 1901, där sporten då fick fäste. 

6

Att det i början av 1900-talet fanns en förening för kvinnlig politisk rösträtt som kämpade för lika- och allmän rösträtt i Sverige. 

appen Upplev Uddevalla kan du följa med på en rösträttspromenad i Uddevalla centrum där du får möta några av de modiga kvinnor som var med och drev igenom detta till riksdagsvalet 1921.  

7

Att Uddevalla sedan gammalt kallas Kôrpehôla, eller Korpstan. Smeknamn eller öknamn? Faktum är att Uddevalla är Bohusläns korptätaste kommun. I och runt stan finns många branta berg – bra häckningsplatser för korp. 

En lokal musikfestival har fått namnet efter platsen: Körpehölafestivalen och det är en av Sveriges äldsta festivaler av sitt slag. Man hittar även en av Sveriges äldsta musikaffärer: Janssons i Uddevalla som grundades 1901.