({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Uddevalla /
  • Havsöringsfiske i hjärtat av Bohuslän

Fotograf: Anna Storm

Havsöringsfiske i hjärtat av Bohuslän

Den första april är det premiär för det efterlängtade havsöringsfisket på västkusten, ett av världens bästa fiskevatten! För att fisket ska finnas kvar för oss att längta till även i framtiden är det viktigt att alla följer de regler som införts. Så innan du kliver i vadarbyxorna och ger dig ut i vågorna behöver du ha lite koll.

I Bohuslän är det tillåtet att fiska havsöring från 1 april fram till 30 september. Minimimåttet för havsöring är 45 cm och fiskar som understiger minimimåttet skall genast släppas tillbaka. Om du fångar fisk som du inte får, eller önskar, behålla är det viktigt att fisken hanteras varsamt. Drilla fisken så kort stund som möjligt och lyft inte upp fisken ur vattnet. Om du måste ta i fisken använd blöta händer så att du inte skadar fiskens slemskikt.   

I regionen finns ett antal fredningsområden och det är varje enskild fiskares skyldighet att ta reda på vad som gäller i det aktuella fiskeområdet! Länsstyrelsen har gett ut en folder med de fiskeregler som gäller i havet i Västra Götalands län.

Fiskeregler i havet

Reglerna är i korthet:

  • Vid handredskapsfiske får du högst behålla sammanlagt två laxar eller öringar per fiskare och dygn.
  • Öring mindre än 45 centimeter får inte behållas och ska omedelbart återutsättas skonsamt.
  • Fiske med nät på grundare områden än 3 meter är förbjudet under perioden 1 oktober – 30 april.
  • Trolling är förbjudet i fredningsområden för havsöring.


Fiske
Öringen är en av Sveriges mest populära sportfiskar. Den fångas med spinn, fluga, mete och trolling, eller vid pimpelfiske. Den är också en god matfisk och är mycket uppskattad hos kustfiskaren. 

Svenskt sportfiskerekord havsöring: 15 260 gram (Lennart Westerlund, Emån, 1993-09-16).

Spinnfiske 
Spinnfiske går ut på att kasta ut och veva in ett bete så att det rör sig och simmar lockande för att få en fisk att hugga. Spinnare består av en kropp och en eller flera skedar som snurrar och vibrerar vid invevning. Förslag på utrustning är ett 7-9 fots spö, kastvikt på 5-20 gram. Rulle med 100 m lina, 0.20-0.25. Du kan även testa att ha en upphängarfluga ca 30 cm framför draget. 

Flugfiske
Flugfisket kan se svårt ut, men kräver bara lite övning för att bli både roligt och effektivt. Laxfiskar som öring fiskas ofta med fluga. Man bör alltid skydda ögonen med lämpliga solglasögon då man kastar med flugspö. En passande utrustning för flugfiske är ett 9-10 fots flugspö, klass 6-7 och 75-100 m backing. Tafs 0.18 - 0.20.


Bo bekvämt på ditt fiskeäventyr

Oavsett om du är storfiskare eller nybörjare ger fisket en naturnära upplevelse med både spänning och gemenskap. Ta med familjen eller kompisarna på ett bekvämt fiskeäventyr i Uddevalla. Hos Anfasteröd Gårdsvik, Hafsten Resort och Unda Camping&Resort erbjuder faciliteter och service till dig som fiskare.