({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: a.anderson / ulricehamnsturistbyra.se

Änglaleden
Årås - Hössna, Ulricehamn

37 km, Lätt

En cykel- och vandringsled genom ett varierande och naturskönt landskap, som inspirerade regissören Colin Nutley till den svenska filmsuccén "Änglagård".

Badplats med brygga i sjön Lönern utmed cykel- och vandringsrundan Änglaleden i Ulricehamn.

Fotograf: a.anderson / ulricehamnsturistbyra.se

Den 37 kilometer långa leden tar dig ut i skog och mark på små landsvägar, byvägar och skogsvägar. Rutten har burit många många fötter, klövar och hovar genom tiderna. Upplev varierande natur med frodiga åkrar, blomstrande ängar och öppna fält. Leden slingrar sig genom en väl bevarad landsbygd. Gårdar från förr med de klassiska röda små stugorna med vita knutar.  Under turen passerar du sjöarna Jogen, Vållern och Lönnern som utlovar välförtjänta badstopp. Längs leden finns vindskydd, en grillkåta (vid Årås Kvarn) och många fina rastplatser. Ta dig tid att se detaljerna och njut av naturens frihet. Kanske ännu viskar träden om skvallret från förr.

 

Änglagårdsbygd

Nutley & Änglagård

En förälskelse tog Colin Nutley till den lilla byn Liared i Ulricehamn. Även om kärleken så småningom tog slut, bestod romansen till Liared och Ulricehamn som har resulterat i bland annat den svenska klassikern Änglagård.

 

Colin Nutleys kärleksaffär med Liared började när han spenderade tid här tillsammans med sin förra fru vars släkt kom från Liared. Den lilla byn, en liten bit utanför centralorten Ulricehamn. Här levde liaredsborna helt omedvetna om att de skulle vara med i kulissen till en hel Änglagårdstrilogi. Bylivet i Liared och mystiken kring Gerda Stomberg blev inspirationskälla till samhället Yxared och dess invånare. För Colin framstod Liared som själva sinnebilden för ett litet svenskt samhälle, som också påminde honom om den engelska landsbygd han själv vuxit upp i. Colin själv menar att om han inte kommit till Liared så hade han aldrig gjort Änglagårdsfilmerna. Följ med på kartan över inspelningsplatser utmed vägen.

 

Bo i Änglagårds hemtrakter

Boenden utmed vägen är Gudebo Gård och Årås Kvarn & Vandrarhem.  Längs leden finns även vindskydd i Brännered, norr om Svinåsen. Det finns också möjlighet att vila upp sig med en spaupplevelse hos Lindås Spa & Friskvård. Företaget erbjuder olika behandlingar och spapaket. Bland annat "Dag & Nattspa" med övernattning på Gudebo Gård. 

Fotograf: Helena Haglund

 

Fakta om leden

Längd:

37 kilometer

Ungefärlig tid:

Cirka 7-8 timmar. Lagom för två dagsetapper.

Markering:

Blå Änglaleden-skyltar samt svartvita pilar och plattor.

Svårighetsgrad:

Lätt. Vissa korta sträckor har makadam-grus, att tänka på för dig med cykel. OBS Sträckan från Kvarnvägen vid Årås och till vindskyddet nära Svinåsen (1 kilometer) kan vara svår för cykel.

Start och mål:

Rundan startas förslagsvis på någon av parkeringsplatserna i Liared, Knätte eller Hössna. Annars se karta.

Parkering: Liareds lekplats, Liareds Bygdegård, Årås Kvarn, Knätte Kyrka, Hössna Kyrka och Hössna idrottsplats.

Kommunikationsmedel: Ingen tillgänglig buss. Endast bil.

Karta:

Klicka här för karta på Google Maps med sevärdheter och serviceplatser utmärkt. Se även folder. Folder: hittar du digitalt här. Finns även hos Ulricehamns Turistbyrå, Ulricehamns Bibliotek och Årås Kvarn.

Vill du ladda ned en digital gpx-fil med cykelvägen till din cykeldator kan du göra det här! 

 

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Östra Redväg Ekonomisk föreningE-post: anglaleden@telia.com