({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Vårutflykter i Ulricehamn

Fotograf: Jonas Ingman

Tio anledningar att älska våren i Ulricehamn

Visst är det fantastiskt? Oavsett om det regnar eller är strålande sol finns det alltid något att göra i vår underbara bygd. Här får du tips om såväl loppisrundor som träningsmöjligheter, hisnande vackra platser och hembakat som bara smälter i munnen.

1. Vandring i vårskrud

Vårlökar och fågelkvitter med vacker utsikt

Tänk dig solen, när den silar in genom spröda, grönklädda bokgrenar. Tänk dig prasslet när du trampar i fjolårsgamla löv. Och så de välsignade blåsipporna och vitsipporna som tittar upp som i ett trollslag och skyler allt som minner om förgänglighet. På varsin sida av Åsunden finns två magiska platser; Kråkeboberg och Korpeboberg. Två artrika naturreservat med vandringsleder alldeles intill. 


Tips! 

  • Vid Kråkeboberg parkerar du vid Åsastugan och följer därefter markerad led som anges på kartan, Åsundsleden. Du har möjlighet att själv bestämma hur långt du vill vandra. Vänder du vid Kråkebobergs utkiksplats blir promenaden cirka tre kilometer.
  • Ta med dig matsäck. Båda naturreservaten har utsiktsplatser med bra grillmöjligheter. 

2. Second hand i första hand

Vindlande vintage-turer i bygden

Kallmanglade örngott med brodyr. Malmljusstakar och möbler. Vi har alla olika fokus när vi ger oss ut på loppisrunda. Men ett är säkert. Det känns fantastiskt att fyndet med stort ”F” kan dyka upp när vi minst anar det. Inte kostar det skjortan heller. För en spottsyver kan du berika ditt hem med föremål som har en själ. Cirkulärt så det förslår. Här kommer några loppisar i södra Ulricehamn som du inte får missa i vår.

Lilla Äspered ligger i Marbäck utanför Ulricehamn.

Andra handen finner du på två olika ställen. Dels i en gammal textilfabrik i Torsbo, utanför Gällstad, men även på Storgatan 45 i Limmared. 

C.b.A. retro.antikt En retro- och second hand-butik som ligger vid rondellen i Gällstad.

Gamla ting är en antikaffär som ligger i Dalstorp.

3.Basta Kvarncafé

Älsklings-stoppet vid Ätran.

Basta Kvarncafé har läckra bakverk och gott kaffe, men miljön är halva grejen för denna destination. För vem vill inte gå över de små broarna och se var regnbågarna gömmer sig i bäck och damm? Perfekt att fika inomhus i den rustika kvarnen vid mulet väder, eller ute, ”på en alldeles egen liten udde” när det är glassväder.

Tips!

Bara någon kilometer bort finner du Baktrågen naturreservat. Åsens form kan med lite fantasi liknas vid ett baktråg. Sänkorna är dödisgropar som bildades av kvarliggande isblock. Det här är en plats där orkidéer trivs och det finns gott om fornlämningar i området. Förkovra dig gärna genom att gå naturstigen som har gott om informationsskyltar. 

4. MTB på Lassalyckan

På hjul över stock och sten

Mountainbike på Lassalyckan. Farten och adrenalinet kanske är din grej? Eller kicken när du får cykeln att lyda din minsta vink? När du balanserar på trixiga stigar och utnyttjar G-kraft och tyngdkraft som bara den rutinerade mountainbike-åkaren kan göra. Här finns flera MTB-leder och olika teknikbanor för såväl nybörjaren som den rutinerade cyklisten.

Tips!

  • Missa inte att testa den fartfyllda och roliga Pumptracken på Lassalyckan. Här cyklar du över hopp och ramper på en kuperad träbana.
  • Har du ingen egen cykel med dig? På området hittar du sportbutiken 157 XCC som erbjuder uthyrning av MTB-cyklar för både vuxna och juniorer. 

5. Ulricaparken

Hela familjens paradis

I Ulricaparken finns många tillfällen till snurr, gung och klättring. De många attraktionerna gör att barnen aldrig tröttnar. Inte föräldrarna heller. Här kan man gott tillbringa hela dagen, vid sjökanten. När barnen tröttnat på karuseller så kan man ju alltid titta på änder, kasta macka i vattnet eller varför inte ta en kort promenad till centrum för lite shopping eller lunchmys?


Tips!

  • Ta gärna med grillkorv och nyttja någon av grillplatserna som finns i Ulricaparken.
  • Den asfalterade banvallen löper precis invid parken, så hit går det att ta sig med cykel eller varför inte passa på att ta en cykeltur utmed sjön om hojen ändå är med på bilen?

6. Golfa i Ulricehamn

Släpp golfaren loss, det är vår!

Äntligen har säsongen kommit då det är dags att dra med bagen och trimma in swingen, som kanske legat av sig lite under vintern. Väl på banan hittar du alltid någon att prata med. För visst är det så? Det är ju på greenen man träffas då golf är en av våra mer sociala sporter. Att få utöva sin hobby i goda vänners lag och dessutom utomhus, omfamnad av våren – kan det bli bättre? Damma av dina klubbor så ses vi på någon av våra fina golfbanor i Ulricehamn. 

 

  Åsundsholms Golf & Countryclub

  Ulricehamns golfklubb

7. Charmiga gårdsbutiker

Utflykter för alla sinnen

Nu när tussilagon stoltserar i dikesrenen och när grusvägarna dammar ystert efter nypolerade motorcyklar är det tid för dagsutflykter. Unna dig en roadtrip i sinnenas tecken. Taktila möten med vackra ting och smakupplevelser i ombonade caféer. Nätverket Taste the Countryside är "den gröna gatan" av butiker på landsbygden. 

9. Vings Kvarn (öppnar 1:a maj)

Malning av säd blev servering av kaffe

Den hundra år gamla kvarnen i Hökerum har nyligen pånyttfötts som café och byggnadsvårdsbutik. Slå dig ner på den fina uteplatsen och lyssna till Viskans porlande vatten. Kanske har du cyklat hit på banvallen? Då är det klart att du ska unna dig en lättare lunch som erbjuds utöver bullar, glass och tårta.


Tips! 

  • Uteplatsen är generös. Här kanske du intar din första kopp kaffe i solen i år?
  • Den anrika byggnaden är över ett sekel gammal. Med omsorgsfull renovering har man bevarat många originaldetaljer. Om du kittlas av historiens vingslag är det här definitvt en plats för dig. 

9. Cykla på Ätradalsleden

Njut av Änglagårdslika vyer i behagligt tempo

Kan du tänka dig en bättre lisa för själen än att under rytmiskt trampande färdas fram i landskapet, eskorterad av skogar, åkrar och ängar? Smekas av vinden och höra fåglarna alldeles nära. Känna doften av grankåda och bördig jord. Det är något visst med att cykla – i ditt eget tempo hinner du ta in omgivningen.  Utmed den sköna leden mellan Falköping och Falkenberg finns mängder med vackra platser och trevliga besöksmål. Ätradalsleden invigdes i höstas och klassas som en nationell led.

10. Trail och löpning

Pulshöjande glädje i finfina spår

Favoritmusiken i öronen, stegräknaren på armen och lungorna fulla med syre. Du kan ha tusen skäl att jogga eller löpa men det är ändå något med att använda kroppen. Bara lite till! Krönet är ju så nära.  Hjärtat rusar och svetten rinner nedför tinningen. Du tittar upp i lövverket och blir plötsligt varse en hackspett som idogt knackar i stammen. Den är bara ett inslag i den föränderliga kulissen. Gulsipporna på marken och grodäggen som du nyss såg i en bäck är andra.


Tips! 

Älskar du kuperad terräng med extra utmaningar listar vi här några favoriter:

Trailspåret på Lassalyckan Kråkebo naturreservat Blidsbergs spår och leder