({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Cred Linus M Bergman

Tidaholmsrundan 108 km

Landsvägscykling

Trevlig landvägsrunda för dig som vill ha ett förhållandevis lätt träningspass på drygt tio mil, med ett par kraftigare stigningar. Cykelrundan går från Falköping till Simsjön och Tidaholm.

Fakta:

Längd: 108 km

Område: Falköping, Simsjön, Tidaholm, Åsle

Markering:

Leden är inte markerad i terräng. Endast digital cykelkarta för rutten

Passar för:

Landsvägscyklister

Stigningsmeter: 917 m

Till digital karta

BESKRIVNING

Följ småvägarna upp till Simsjön

Mysiga småvägar tar dig inledningsvis norrut, förbi en träbro över Hornborgaån. I Stenstorp passerar du Dalénmuseet om uppfinnaren och nobelpristagaren Gustaf Dahlén som bland annat uppfann fyrtekniken. Passets första branta utmaning är upp till Simsjön på Billingen. Vid sjön finns flera fina badplatser. Kanske ett första fikastopp för att fylla på med energi på Simsjögården efter den tuffa backen uppför Sydbillingen?

När du når utkanten av Skövde är det dags att vända styret österut. Cykla på vägarna förbi Varola och Blikstorp. Runt omkring dig skiftar vyerna mellan åkrar och skogsområden. Är det en varm dag kan du göra ett spontanbad i Fröjered, där Tidan erbjuder en fin badplats med strandkant.

Stanna för en fika på Kaffestugan

I Tidaholm smakar det bra med ett fikastopp på Turbinön. Där ligger Turbinen och Kaffestugan. Efter stoppet blir det mer uppför då du ska upp på dagens högsta punkt på Varvsberget som ligger 318 meter över havet. På vägen till toppen passerar du de charmiga byarna Madängsholm och Baltak. En lång utförslöpa och en kortare stigning upp mot Falköping avslutar rundan. En mil innan Falköping ligger Åsle Tå, ett intressant utomhusmuseum med Sveriges största samling av backstugor. Här kan du också fylla på med energi i restaurangen och caféet innan stigning mot Falköping. 

Ladda ner GPX-fil

FÖRSLAG PÅ FIKASTOPP:

Simsjögården - Simsjön, Billingen
Kaffestugan och Turbinen - Tidaholm
Café & Restaurang Åsle tå - Åsle

Kolla alltid öppettider på restaurangerna och caféernas egna webbsidor innan avfärd. Öppettider kan variera beroende på säsong.

 

 

 

Tre saker att tänka på som landsvägscyklist:

  • Cykla säkert. Använd alltid hjälm och ha en reparationssats med dig ifall olyckan är framme. Vissa vägar kan vara mer trafikerade än andra och underlaget kan variera.
  • Visa respekt för fotgängare, bilister och andra cyklister. Kom ihåg att du inte är ensam på vägarna.
  • Värna om naturen genom att alltid ta hand om skräp från energibars och liknande.
 

 

Fakta:

Längd: 108 km

Område: Falköping, Simsjön, Tidaholm, Åsle

Markering:

Leden är inte markerad i terräng. Endast digital cykelkarta för rutten

Passar för:

Landsvägscyklister

Stigningsmeter: 917 m

Till digital karta