({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Birgitta Saunders

Elisabeth Hesselbladsleden
Herrljunga/Fåglavik

Pilgrimsled - En Birgitta led nämnd efter Heliga Elisabet

Leden är en ca 21 km lång rundtursled och går från Herrljunga till Fåglavik och tillbaka. Den har fått sitt namn efter Heliga Elisabeth som föddes i Fåglavik och som kanoniserades i Rom 5 juni 2016.

Leden kan på sina ställen vara svårframkomlig på grund av nedfallna träd och att leden kan behöva röjas, tyvärr så är skötseln eftersatt men arbetet längs leden har påbörjats med översyn av ledmarkeringar och markröjning. Hoppas ni som vill gå leden har översyn med detta tills vi fått ordning på leden. Det kan alltså i dagsläget vara vissa problem att ta sig fram med cykel.

Elisabeth Hesselblad-leden har skapats till minne av Sveriges första helgon sedan medeltiden. Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik 1870, dog i Rom 1957 och helgonförklarades 5 juni 2016 av påven Franciskus i Rom. Leden går från Herrljunga tätort till hennes födelseby Fåglavik, där den passerar hennes födelsehus och minnesplatsen vid Fåglaviks kapell.

Elisabeth Hesselblad var den som återupprättade den Heliga Birgittas orden Birgittinerorden. Därav är Pilgrimsleden är en led med pilgrimsmärket för Birgittaleder godkänt av Pilgrimscentrum i Vadstena.

Minnessten av Elisabeth Hesselblads salighetsförklaring år 2000. 2016 blev hon helgonförklarad av påven Franciscus.

 

Snabbfakta

Längd: ca 21 km

Tidsåtgång: ca 6-8 timmar , lagom för en dagsvandring

Svårighetsgrad: Medel med bra framkomlighet, men kan finnas mindre passager på några stigar.

Terräng: Skogsstigar, beteshagar och grusvägar

Rastplatser och grillplatser

Det finns några rastplatser utmed leden vid Kärleksstigen utmed Kvarnvägen (andra bilden, nedanför texten) och Fåglaviks kapell (se bild med vindskydd).
Grillplatser utmed leden finns vid Spegeldammen på Haraberget, vid sjön på Orraholmen, vindskydd samt grillplats vid Kullingsvik (Denna ligger vid änden av gräsplanen ned mot Nossan), samt lekplatsen i Fåglavik (följ väg strax norr om Elisabeth hesselblads hus).

Vill man göra en kort avstickare från EH-leden så finns en rast och grillplats längst Urstensleden i Fåglavik.  

Vindskydd eller hyr Herrljunga Equmeniakyrkans sommarhem i Kullingsvik

För den som vill övernatta ute i det fria, så finns det ett vindskydd vid Kullingsvik, strax intill ån Nossan. Vill du övernatta i vindskyddet eller om ni är flera som vandra och vill hyra Herrljunga Equmeniakyrkans sommarhem för en övernattning eller sammankomst, följ länk till Equmenia Herrljungas hemsida, där kan du hitta information, kontaktuppgifter mm. 

Harabergets hembygdspark och Orraholmens hed

Leden passerar Harabergets Hembygdspark som ligger fint i en sluttning ned mot ån Nossan, med flertalet äldre byggnader. Orraholmens hed är ett natura 2000 - område med bevarandestatusen för ängs- och hagmark med nationellt intresse. Under sommarhalvåret betar lösgående nötkreatur i hagen. Tänk på att inte störa boskapen och att ha ev. hund i koppel, samt se till att stänga ev.grindar som du passerar.

Besöksmål i Fåglavik

Leden går på två ställen samman med Urstensleden som går i området kring Fåglavik och det går fint att kombinera denna led med Elisabeth Hesselbladsleden.
Boka in ett besök Elisabeth Hesselblads födelsehus och se platsen där Heliga Elisabeth föddes.
Besök minnesstatyn av Elisabeth Hesselblad och Fåglaviks kapell. Gör en kort avstickare och se minnesplatsen för Fåglaviks Glasbruk, som en gång i tiden var ortens största fabrik och besöksattraktion. I Fåglavik finns också Fåglaviks station, det enda bevarade av en tidig stationshustyp som ritades av SJ:s arkitektkontor.
Läs mer här om besöksmål i Fåglavik 

 

Boka boende, lunch eller fika

Är ni en grupp som pilgrimsvandrar eller cyklar utmed leden och vill boka in ev. fika i Fåglavik, se kontaktuppgifter och följ länken ovan för både Elisabeth Hesselblad och Fåglaviks Kapell.
Köp med er fika eller lunchpaket från någon av Herrljungas restauranger eller caféer eller matbutiker. 
Vill ni boka boende längst leden finns stuga med nära anslutning till leden, Stuga Solliden.
I Fåglavik strax norr om Fåglavik,finns stuga för uthyrning hos Vägs Ände Larv
För fler tips på övernattningsmöjligheter besök Boende i Herrljungabygden

Ledansvarig: Nätverket för utveckling och kultur i Fåglavik.

Leden har tillkommit genom ett samarbete mellan Herrljunga Pastorat, Fokus Herrljunga AB,  Naturskyddsföreningen Herrljunga och Nätverket för utveckling och kultur i Fåglavik och Herrljunga kommun, med stöd från Leader Sjuhärad.

Fakta om leden

Längd:

Hela rundtursleden är ca 21 km. Där vardera etapp är ca 10,5 km.

Ungefärlig tid:

Hela leden är ca 21 km och går att gå på ca 6-8 timmar i lugnare promenadtempo, inräknat med kortare stopp. 
Att gå en etapp mellan Herrljunga till Fåglavik, beräkna en tid på ca 3 timmar i lugnt promenadtempo och kortare stopp. 

Vardera etapp mellan Herrljunga och Fåglavik är ca 10,5 km

Markering:

Leden är markerad med röd färg på stolpar och med Birgittamärket.  Birgittamärket är ett Pilgrimsmärke för Birgittaleder, då Elisabeth var en Birgittanunna.

Svårighetsgrad:

Leden klassificeras som medel då den inte har några större nivåskillnader. Underlaget varierar från små skogsstigar, till grusvägar och kortare sträckor på asfalterad väg. Relativt god framkomlighet, men kan förekomma några blötare partier, främst under vår, höst och vinter.

Passar för:

Vandringsleden passar för vandring, en längre löprunda eller för den som vill ta sig runt på cykeln. För den som tar sig runt  med cykel kan det finnas områden där du får leda cykeln då det kan vara en mindre stig.
Då leden är svagt kuperad passar den för de flesta med normal och god kondition.

Start och mål:

Start av vandring 

Herrljunga: Börja gärna din rundtursvandring vid Herrljunga Station, där det finns bra med parkering på vardera sida om stationen. Vid Herrljunga station kan man välja åt vilket håll man vill gå leden. Här kan man välja att gå antingen södra delen genom Herrljunga tätort mot Haraberget och vidare mot Fåglavik
Vill man börja gå norra delen av leden så börjar leden på norra sidan av järnvägsundergången vid stationen för promenad till Fåglavik. 
Det går också bra att starta vandringen vid Haraberget, eller vid Orraholmen.

Fåglavik: Vid Fåglaviks kapell finns det en bilparkering, här finns också ett vindskydd för den som vill sitta ned en stund och vila.  Ska ni gå medsols, följ Glasbruksvägen genom Fåglaviks samhälle och vik höger vid väg när du passerat Järnvägsövergången.
Ska ni gå motsols, börja vandringen utmed vägen mot Kinnarp och och mot Ursten, strax vid Järnvägen viker leden av mot Bjurslätt och vidare mot Herrljunga. 

Hitta hit:

Elisabeth Hesselbladsleden hittar du i Herrljunga kommun, 8 mil öster om Göteborg, i  mitten av Västsveriges inland.
Herrljunga nås med tåg på omkring 50 min från Göteborg och Skövde och ca 40 min från Borås . 

Med bil till Herrljunga från Göteborg och Skövde tar det ca 1 timma och från Borås tar det ca 45 minuter. 

Till Fåglavik går det ingen daglig bussförbindelse, men det går att beställa Närtrafik via Västtrafik. Länk till Närtrafiken för Herrljunga kommun. Med bil från Herrljunga tätort tar det ca 10 minuter att köra. Kör väg 183 mot Borås, sväng av på väg 181, mot Falköping. Efter ca 5 km sväng av på Glasbruksvägen och följ skylt mot Fåglvik 3 km.

Karta:

Öppna Karta i GIS
                    

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Nätverket för utveckling och kultur i Fåglavik

Fåglavik



E-post: Skicka E-post

Hemsida: Till hemsida