({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Hjo /
  • Hic Jacet Otium
Strandpromenaden i Hjo - också kallad Hjovieran.

Fotograf: Visit Hjo

Hic Jacet Otium

I Hjo finns inte bara charmiga små hus, söta kullerstensgränder och vackra miljöer att beundra. Det finns också en historia som är lika spännande som den är underhållande, och den handlar om hur staden fick sitt namn.

 

En skröna som berättats i generationer hävdar att namnet Hjo inte bara är en slumpmässig kombination av bokstäver utan faktiskt är ett ord med innebörd. Namnet sägs vara bildat genom att ta den första bokstaven i varje ord i det latinska uttrycket "Hic Jacet Otium" vilket på svenska betyder "Här vilar lugnet". Men hur kom det sig att detta latinska uttryck blev en del av vår historia?

Sägnen tar oss tillbaka till medeltiden. Detta var en tid då många munkar färdades över Vättern, mellan de båda klostren Alvastra och Varnhem. En av dessa färder skulle visa sig bli minnesvärd för all framtid.

En vacker dag när två munkar från Alvastra kloster bestämde sig för att korsa sjön för att nå det östligt belägna Varnhems kloster blev vädret kraftigt sämre när de befann sig mitt ute på sjön. Vättern är känd för sina plötsliga humörsvängningar, och vad som började som en lugn seglats blev snabbt en stormig färd. Vågorna slog höga men så småningom nådde de stranden i Hjo. Utmattade och tacksamma för att ha klarat sig utbrast de trötta munkarna samstämmigt "Hic Jacet Otium" när dom äntligen kände fast mark under fötterna. Denna skröna sades senare vara anledningen till hur staden Hjo fick sitt namn.

Ja, allt sedan munkarna steg iland hos oss har mängder med människor följt i samma spår och hamnat i Hjo. En del har flyttat hit, bildat familj här, valt att starta företag, pensioneras eller semestra i Hjo. Oavsett anledning, och vare sig man stannar länge eller bara en kort stund, brukar den gemensamma kommentaren vara ”avslappnande, lugnt och skönt - jag trivs helt enkelt här”. Välkommen att trivas du också!