({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Hjo /
  • Instaspots - fotovänliga platser
Kvinna som tar bild ute i naturen med sin mobil.

12 instavänliga platser i Hjo!

Här presenterar vi 12 Instagramvänliga/fotovänliga platser i Hjo. Allt från våra ikoniska badhytter på Guldkroksbadet, ångaren Trafik och de klassiska fyrarna i Hjo hamn, till naturreservatet Hjoåns dalgång mitt i centrum och den gamla prisbelönta trästadsmiljön med sina pittoreska små hus och innergårdar. Allt du behöver göra är att grabba tag i din mobil och bege dig ut i Hjo – inget filter är nödvändigt.


Insta Spot #Nr 1 – Strandpromenaden, Jönköpingsvägen

Hjovieran kallas den i folkmun, den vackra strandpromenaden som förr i tiden var ett fiskeläge där fiskarna hängde upp sina nät på tork. Idag är strandpromenaden en välbesökt badplats, ett promenadstråk och en omtyckt plats för fotografering, gärna en stjärnklar natt.

Fotograf: Jesper Anhede

 

Insta Spot #Nr 2 – Gamla staden - Långgatan 

Långgatan är en av huvudgatorna som länkar samman Strandpromenaden i söder med torget och Hamngatan norrut. Här längs med Långgatan finns bland annat fotogalleriet Upon Walls och naturligtvis mysig träshusbebyggelse. 

Fotograf: Jesper Anhede

 

Insta Spot # Nr 3 – Gamla staden - Hantverksgatan

Hjo vilar på en lång hantverkstradition och som namnet anger höll många av Hjos hantverkare till här på gårdarna längs med Hantverksgatan. Här fanns karduansmakare (ett franskt ord som syftar till ett speciellt sätt att bearbeta skinn), repslagare, tenngjutare, kakelugnsmakare och kopparslagare, för att nämna några. 

 

Insta Spot #Nr 4 - Gamla staden - Stadsgården 

Stadsgården har innehållit flera verksamheter genom årens lopp. Här fanns en gång i tiden stadens rådstuga, telegrafstation, lånebibliotek och polisstation med tillhörande häkteslokaler.

Inne på den här stora gården, ner mot Hjoån, fanns tidigt ett garveri och på gårdsplanen övade stadens ”elitbrandkår” under ledning av kontorschef K.G. Swedenborg. I det höga gamla brandstationstornet hängdes brandslangarna på tork. 

Fotograf: Jesper Anhede

 

Insta Spot #Nr 5 – Gamla staden - Sjögatan

Hjo är känd för sin trästad och om du vandrar längs Sjögatan ser du vackra exempel på Hjos välbevarade och vackra trähusbebyggelse. Kika gärna in på Sjögatan 1, 6 och 9 för att se exempel på handhyvlad panel. 

Fotograf: Per Olsson

 

Insta Spot #Nr 6 – Gamla staden - Skolbryggan, Sjögatan

På Skolbryggan börjar, eller slutar, om man så vill, Sjögatan. På mitten av 1800-talet fanns det en skola och en skolgård på tomten söderut, därav namnet Skolbryggan. Från Skolbryggan har du en fantastisk utsikt över Hjo hamn och Vättern.

Fotograf: Jesper Anhede

 

Insta Spot #Nr 7 – Vid Stora Torget - huvudgatan Hamngatan 

Hamngatan är en av Hjos huvudgator där de flesta butiker ligger. När du går här, passa på att notera det gamla huset som sticker ut mitt i gatan. Det är Norreport - en gammal tullstuga som uppfördes 1671 dit resande handelsmän, hantverkare och bönder gick för att erlägga tull för sina varor.

 

Insta Spot #Nr 8 - Hjo hamn och de klassiska fyrarna 

De klassiska fyrarna ute på vågbrytaren i Hjo hamn är flitigt fotade. Allra helst när Ångaren Trafik tuffar förbi in i hamnen om sommarkvällarna. Visste du att fyrarna, så sent som 1984, fick elektrisk belysning?

Fotograf: Jesper Anhede

 

Insta Spot #Nr 9 - Hjo Stadspark och parkvillorna 

1876 invigdes Hjo Vattenkuranstalt, en badanläggning dit societeten åkte för att kurera sina krämpor. De ståtliga parkvillorna står fortfarande kvar och minner om gamla tider - flitigt fotograferade. 

Fotograf: Jesper Anhede

 


Insta Spot #Nr 10 – Kulturkvarteret och Samskoleparken

Under sommarmånaderna används ofta den så kallade Samskoleparken och Kulturkvarterets terrass för utomhusutställningar på olika teman. Bilden visar 2020 års utställning We Have a Dream. 

Fotograf: UponWalls - Albert Wiking

 

 

Insta Spot #Nr 11 – Guldkroksbadets strand och badhytterna

Några av Hjos mest kända ikoner är våra badhytter som uppfördes 1913. Då tillhörde de Hjo Strandbad. Numera kan man vid ett besök på Guldkroksbadet hyra en badhytt för eget bruk och njuta av en skön semesterdag vid stranden. 

Fotograf: Jesper Anhede

 


Insta Spot #Nr 12 - Naturreservatet längs Hjoån

Hjoåns dalgång är naturreservatet mitt i staden. Naturstigen längs med ån var under medeltiden en av de viktigaste transportsträckorna i Hjo. Idag bjuder naturstigen på flera natursköna platser. Vandra gärna hela vägen upp till Grebbans kvarn där vattenfallet är en av de mest fotograferade platserna i Hjo.

Fotograf: Jesper Anhede

 

Dela dina minnen med oss 

Hashtagga dina minnen från Hjo med #ilovehjo >> för att ge oss tillåtelse att publicera i våra kanaler.

Följ gärna Visit Hjo på Instagram >>.