({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Kaféägare i Hjo med nybakat bröd inne på sitt café Vete & Råg.

Fotograf: Jesper Anhede

Erik om caféklassikern Vete & Råg

Caféet som känns som hemma, där du kan njuta av hembakat!

2006 öppnade caféet och surdegsbageriet Vete och Råg vid torget. Här har sedan dess bagaren Charlotte tillsammans med sin konstnärsman Erik serverat hembakt surdegsbröd, svenska bakverk och kaffe i en miljö där man lätt kan känna sig hemma. Här kan du sjunka ner i fåtöljerna och läsa en bok i det lilla lånebiblioteket, insupa morgonkaffet medan torget vaknar till liv eller njuta av Eriks konst på väggarna samtidigt som du äter din frukostfralla. Ja, Vete och Råg är ett av de caféer som Hjos invånare och besökare flitigt återvänder till.

 

Fotograf: Jesper Anhede

 

Bagaren Charlotte om vikten av att baka från grunden

Sju dagar i veckan bakar Charlotte i bageriet hemma på gården i Hjo, allt från prinsessbakelser, mazariner, chokladbollar, kanelbullar och vaniljsnurror till matbröd och småkakor. Sin kärlek till hembakat är något Charlotte fått med sig från sin uppväxt på landet då hon bjöds på fika av granntanterna. Hon fick dessutom följa med sin mamma på kondis varje fredag. Då avnjöts alltid den klassiska hallongrottan. ”Jag gillar inte köpebröd”, säger Charlotte, ”det ska vara hemgjort, så som när man var liten”. Och det är den känslan Charlotte vill servera till sina gäster och besökare, känslan av att få komma hem till någons vardagsrum och få njuta av fika där allt är gjort från grunden.

 

Charlotte, surdeg och tålamod 

Charlotte bakar även surdegsbröd. Hon har matat och skött om sin surdegskultur ända sedan starten 2006. Utav den bakar hon sedan oliv- och timjanbröd och olika sorters limpor och frallor som bland annat används till de efterfrågade räksmörgåsarna. Hon lägger vikt vid ingredienserna, där jäst ska vara jäst och mjöl ska vara mjöl, inga färdiga blandningar får användas. ”Men sedan är det också viktigt hur man arbetar med sin deg”, understryker hon. Den ska jäsa länge, helst över natt, och sedan knådas lika länge. ”Så tålamod är ett måste”, skrattar hon. Hon gör även pizzadeg som kalljäser över natten och som bakas i stenugnen följande dag och serveras över lunch.  

Vete och Råg - en caféklassiker i Hjo 

Ja, Vete och Råg hör numera till en av klassikerna i Hjo där man i nästan 15 år har hälsat gamla och nya gäster välkomna. Utspridda i caféet stöter man på både Hjobor, dagsturister och mer långväga gäster, där många har blivit stammisar. ”Ja, det är roligt att vi har så många återkommande gäster, och där vi även känner igen våra långväga besökare från år till år”, säger Erik. ”Många återvänder från Holland och Norge, men det är också många som åker på lördagsutflykt med familjen från Småland och från närkommunerna”, tillägger han. När vi frågar varför han tror att de kommer till just Hjo vet vi egentligen redan svaret, ”det är mysigt att fika i den lilla trästaden”.

Alla caféer i och matställen Hjo hittar du här på vår webb www.visithjo.se >>