({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Hantverkare i Hjo

Fotograf: Jesper Anhede

Fred om slöjd, hantverk och byggnadsvård

Om hållbarhet, historia och att förflytta sig ”back to basic” 

”Något händer med vår kropp och själ när vi jobbar med trä”, säger den Hjobaserade slöjdaren och timmermannen Fred Lagnemar. Han driver det nystartade företaget ”Ur skogen, i handen” som erbjuder kurser och workshops både inne i Hjo men också på plats ute i skogen. Här är turister och Hjobor välkomna att själva prova på och lära sig mer om trähantverk och slöjd, och att förflytta sig ”back to basic”. Det vill säga att med små enkla medel tillverka något som kan användas i hemmet med hjälp av handverktyg. Det kan vara en gren som hittats i skogen och som täljs till en sked. En hållbar produktion som samtidigt gör gott för vår hälsa.

 

Fotograf: Jesper Anhede

 

Det handgripliga 

Ja, mitt i samhällets digitaliseringsrevolution vill Fred tillbaks till ursprunget och det handgripliga, där händerna får vara i centrum och hjärnan och våra tankar istället får koppla av med utrymme att vandra fritt. ”Jag tror att det är ditåt vi måste sträva”, tycker han. Själv älskar Fred att jobba med trä, både som slöjdare i sitt nystartade företag, men också som timmerman på det lokala företaget K-Märkt. K-Märkt är ett av många hantverksföretag i Hjo, en snickerifirma med fokus på byggnadsvård. ”Vi jobbar en hel del med lokala kunder, då Hjoborna i regel är väldigt intresserade av byggnadsvård och månar om stadens gamla hus. Och det är kanske inte så konstigt, med tanke på den fina trähusbebyggelse Hjo har”. 

 

Fred om byggnadsvård 

Vi frågar Fred om hur han ser på byggnadsvård? Ja, för honom handlar detta främst om hållbarhet, men också om ett helhetsperspektiv. ”När vi restaurerar en byggnad måste vi ta hänsyn till byggnadens hela historia genom tiderna, det vill säga hur en byggnad kan ha förändrats genom åren och samtidigt göra det med vår miljö och boendemiljön omkring byggnaden i åtanke”, säger han. ”Vad gäller material- och verktygsval arbetar vi även där så hållbart och autentiskt som möjligt. På en byggnad från medeltiden ska exempelvis timret och träet bearbetas med yxa”.  

 

Fotograf: Jesper Anhede

 

Kursverksamhet och workshop 

Men, oavsett stora byggnadsrestaureringar eller slöjdande i liten skala, brinner Fred för traditionellt hantverk. ”Jag mår bra av att jobba med trä, och det vill jag förmedla till andra”. Så från och med sommaren 2022 är nybörjare och erfaren välkommen att besöka Freds workshop inne på den historiska Stadsgården i Hjo, eller följa med på en kurs ute i skogen. Man får lära sig att använda handverktyg, tälja med kniv och hugga med yxa. En hållbar aktivitet som gör gott för själen, och där du får chans att förflytta dig ”back to basic”!

 

TA MIG TILL KURSUTBUD