({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Maskinist ombord på ångaren Trafik blickar ut över Hjo hamn

Fotograf: Jesper Anhede

Göran om Ångaren Trafik

Ångaren som blivit utsedd till årets Hjobo!

Många stiger årligen ombord på ångaren Trafik, den gamla trotjänaren från 1892. Kanske med planer på en utflykt till Visingsö eller en rundtur på Vättern. Oavsett bjuder resan på ett historiskt äventyr och kanske också en insikt i hur en ångmaskin fungerar. ”Många vill komma ner i maskinrummet”, berättar Göran Jonsson, maskinist ombord och tidigare ordförande i båtens förening.

 

Ångaren Trafik - en ångbåt med en lång brokig historia 

Ångaren Trafik har en lång och brokig historia bakom sig. Hon byggdes från början för att frakta gods, boskap och människor och trafikerade då sträckan Hjo-Hästholmen på andra sidan sjön. Turerna på Vättern trappades så småningom ned och upphörde helt 1959. Därefter blev hon liggandes i Hjo hamn. Vid ett tillfälle var båten i så dåligt skick att hon sjönk till botten. Hon dömdes ut av Fartygsinspektionen och många trodde att Trafik hade gjort sitt. ”Det vara bara rost kvar”, säger Göran. Men, detta stoppade inte några initiativtagare från bygden som 1972 gjorde ett upprop i Hjo Tidning och bad om hjälp att rädda fartyget. Göran var en av dem som svarade. Man bildade en förening, S/S Trafiks Vänner, lånade 5000 kr med vilka man köpte båten och drog igång arbetet. Göran själv blev föreningens ordförande i över 40 år.   

Fotograf: Jesper Anhede


Renovering av Ångaren Trafik på 1970-talet 

”Under åren som följde hängde det på en skör tråd”, berättar Göran. Fartyget togs till Sjötorps varv för renovering. Det som inte kunde göras på varvet gjordes bland annat hemma på Görans gård i Styrshult, strax utanför Hjo. ”Vi renoverade master med trä som togs från vår skog, gjorde i ordning pumpar och massor med inredningssaker”.

Ångaren Trafik återvänder till Hjo 

1977 fick sedan Trafik äntligen tillåtelse att färdas för egen maskin tillbaka till sin hemvist i Hjo. ”Flytbryggorna i hamnen var så överfulla med folk att man stod i vattnet. Fantastiskt mottagande. Många hade ju hånat oss att båten aldrig skulle bli klar men nu har vi kört i över 40 år”, berättar Göran om hemkomsten till Hjo.

Ångaren Trafik idag 

Idag tuffar Trafik på som aldrig förr och har fått både kommunens kulturpris, blivit utsedd till årets Arbetslivsmuseum och till och med ”Årets Hjobo”. Därtill är båten K-märkt i den högsta klassen. Cirka 30 personer jobbar i föreningen och vid varje tur är inte mindre än åtta besättningsmän ombord. När vi slutligen frågar Göran vad han tycker bäst om på båten är svaret givet. ”Ångmaskinen är klart, den är original från när hon byggdes”.

 

Vill du följa med på en tur, se alla turer här >>