({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Familj vid INFOREST strax utanför Hjo - off-grid boende.

Fotograf: UponWalls

Jesper och Petra om att bo off-grid

Minimal klimatpåverkan, maximal avkoppling

”Avskilt, enskilt och hållbart”. Ja, så sammanfattar Jesper själv en övernattning i något av de självförsörjande tiny-husen hos INFOREST strax utanför Hjo. Men, vad innebär det att bo off-grid? Ja, framför allt handlar det om att inte vara inkopplad på el- eller vattennätet och istället producera sin egen energi. På så vis bidrar man till ett hållbart nyttjande av naturresurserna även för kommande generationer. Därför är de tre husen försedda med batterier som laddas via solpaneler, och inbyggda vattentankar med vattenmätare så att du som gäst själv ska kunna se hur mycket vatten du gör av med. Du får också tips om hur du kan bidra till att spara energi. Exempelvis genom att ladda din mobiltelefon på dagen när solen skiner och husen producerar ett överskott av energi, istället för på natten då husen drivs via energin lagrad i batterierna.

 

Personligt välmående och social hållbarhet 

Att spara energi och värna om våra naturresurser är viktigt men är inte det enda syftet med att bo off-grid i skogen. För grundarna av INFOREST, paret Jesper och Petra, är vårt mående och sociala hållbarhet minst lika viktig. ”Vi vill att våra gäster ska må bra. Och det gör man i skogen där det finns tid för avkoppling och möjlighet att umgås utan att så mycket annat distraherar. Lite mer närvarande helt enkelt”. Enskildheten är också viktigt. Därför finns allt på plats så att du inte ska behöva lämna skogen under din vistelse. Precis runt stugknuten finns möjlighet att ge sig ut på vandringsleder, plocka svamp och bär i säsong, eller bara sitta ner och koppla av. Du kan beställa mat till din vistelse, eller ta med egen för att tillaga över öppen eld vid huset. Som gäst uppmuntras man att bo minst två nätter så att man verkligen hinner komma ner i varv och njuta av upplevelsen. ”Ett bra alternativ till andra boendeformer” tycker paret själva, som gärna skulle vilja spendera mer tid i husen tillsammans med sina barn Esther, Ebbe och Vilgot, namngivarna till husen.   

 

Fotograf: Per Olsson

 

Naturen i fokus 

Husen är handtillverkade och gjorda av naturmaterial av ett litet lokalt företag i grannkommunen Tidaholm. De är försedda med stora fönsterpartier som ger en vacker vy ut över den omgivande skogen. ”Ja, naturen ska verkligen stå i fokus under en vistelse hos oss. Därför har vi valt en minimalistisk skandinavisk inredning med mycket träinslag och lugna och harmoniska färger som bidrar till avkoppling”. Här kan man bo avskilt, men modernt och bekvämt. Kort och gott erbjuder husen Esther, Ebbe och Vilgot minimal klimatpåverkan men maximal avkoppling med skogen som enda granne.

 

Fotograf: Inforest