({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En man flugfiskar i hamnen i Hjo.

Fotograf: Jesper Anhede

Jesper om fisket i Vättern

  • Visit Hjo - Hjo Turistinformation

Säg den sjö i södra Sverige där man kan fånga så många arter i en och samma sjö?

I Vättern är svenskt rekord på både lax och gädda fångat. Därtill har man chans att få jättestor röding, öring, abborre och dessutom harr. Men för Jesper Pettersson, som flugfiskat sedan han var 19 år, är det inte det som är viktigast. För honom spelar de vackra miljöerna roll, det klara vattnet och det faktum att Hjo bjuder på ett stadsnära och gratis fiske.

Vättern - en fantastisk fiskesjö 

Att Vättern är en fantastisk fiskesjö är intet nytt. Men det är få som kanske tänker på att fisken för det mesta i Vättern, och i Sverige, är vild till skillnad mot många platser i övriga världen. I Vättern är det enbart laxen som är utplanterad. ”Man har heller inte den artrikedomen som vi har här i Vättern”, menar Jesper. ”Säg den sjö i södra Sverige där man har chans att fånga i stort sett alla sötvattensarter vi har i Sverige i en och samma sjö”. ”Och det bästa av allt, man behöver inte lösa fiskekort här i Hjo för Vätternfiske".

Jesper om flugfisket i Hjo 

För Jesper själv har flugfisket varit det självklara valet i många år. Tjusningen ligger i fiskeskedet. ”Tänk dig själv, flugan ligger på ytan och du ser när fisken nappar. När man fiskar med drag försvinner det momentet helt”. Sedan beskriver han flugfiskespön som mycket känsligare, varpå det krävs lite mer teknik att fånga fisken på grund av fler moment. Men, oavsett vad du väljer, met- eller kastspö, drag efter båt, eller som Jesper, flugfiske, bjuder Hjo och Vättern på bra fiske hela året om – helt gratis!

 

Thumbnail image