({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Photographer unknown

Kända Hjobor genom historien - Estrid Ericson

  • Visit Hjo - Hjo turistinformation

En av Sveriges designikoner

Estrid Ericson är en av 1900-talets designikoner. Efter sin uppväxt i Hjo flyttade hon till Stockholm och grundade som trettioåring Firma Svenskt Tenn.


Om Estrid Ericson och kopplingen till Hjo 

"Den 16 september 1894 föds Estrid Ericson i Öregrund och det är hit till Hjo familjen Erikson kommer den 17 oktober 1894, till tomt no 31 B, Stadskällaren. Hotell Royal och badrestaurangen Bellevue blir familjens födkrok. 

Estrid Ericson, Svenskt Tenns grundare, växte upp och tog realexamen i Hjo, 19 år gammal. När Estrid på våren 1924 ärver en liten summa pengar efter sin far Adolf, blir det startkapitalet till Firma Svenskt Tenn i Stockholm" skriver Lennart Nilsson i boken "Sagan om Estrid Ericson". 

Estrid dog 1981 och Estrid, tillsammans med sin make Sigfrid, begravdes i Hjo.  
Hennes minnesmärke kan du besöka i den så kallade "Hamnbacken", längs med Hamngatan intill den gamla Tullstugan. 

Vill du läsa mer om Estrid finns boken "Sagan om Estrid Ericson" att köpa på Hjo Turistbyrå. Bilden ovan är från boken och visar Estrid framför Samrealskolan i Hjo, omkring 1905 (Estrid i mitten, längst fram). 

Firma Svenskt Tenn

"Jag startade Svenskt Tenn världsfrämmande och ganska opraktisk. Litande på den goda smakens ovissa morgondag". Så skrev Estrid några år efter att hon, tillsammans med Nils Fougstedt, startade Firma Svenskt Tenn år 1924. Sin första butik öppnade de samma år på Smålandsgatan i Stockholm.

10 år senare, år 1934, anställs Josef Frank och ett av designhistoriens kanske mest lyckade samarbeten inleds, ett samarbete som kom att leda till en tidlös inredningsstil under devisen "de lyckliga tillfällenas filosofi". Det blev en internationell inredningsstil som kom att överleva dem båda.

Läs mer om Svenskt Tenn på Facebook, eller besök Svenskt Tenns webbsida.  

Utställningen om Estrid Ericson - grundare av Firma Svenskt Tenn

Besök utställningen om Estrid Ericson och Firma Svenskt Tenn! Estrid är en av 1900-talets designikoner och hon startade Svenskt Tenn som 30-åring. Svenskt Tenn är ett tidlöst exklusivt varumärke och i utställningen finner du ett hundratal föremål - från smycken till möbler. Öppettider här >>