({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Ägare Lotta Nyberg i dörröppningen till STF Villa Eira i Hjo Stadspark.

Fotograf: Jesper Anhede

Lotta om STF vandrarhem Villa Eira

Här har gäster övernattat sedan 1935!

På vandrarhemmet Villa Eira mitt i den historiska stadsparken har gäster övernattat sedan 1935”, berättar ägaren Lotta Nyberg. Det är ett vandrahem som ingår i Svenska Turistföreningen, en förening som lägger stort fokus på att uppmana sina gäster till att upptäcka Sverige på ett hållbart sätt. I Hjo har du möjlighet att göra just detta.    


Hållbarhet - viktigt på vandrarhemmet STF Villa Eira 

Villa Eira är ett vandrarhem i sekelskiftesmiljö i natursköna stadsparken med närhet till både hamnen, Vättern och den idylliska trästaden. Här på vandrarhemmet tas hållbarhet och miljö på stort allvar. Man städar enbart med miljöprodukter, tvättar sängkläder på Svanenmärkt tvätteri och har tagit bort alla plastprodukter ur sitt kökssortiment. Bara trä, rostfritt stål och porslin används. ”Naturligtvis har vi också sop- och källsortering. Och behöver du som gäst lite vägledning hjälper vi mer än gärna till med att informera om hur du kan bidra till vår miljö” säger Lotta.

Fotograf: Jesper Anhede


Om parkvillan Eira - en historisk byggnad  

Själva parkvillan Eira är byggnadsminnesmärkt, precis som den omgivande parken. Här låg i slutet av 1800-talet en kurort. Även om Villa Eira blev vandrarhem först 1935 övernattade gäster på den övre våningen redan på kurortens tid. På bottenplan huserade läkarstation med behandlingsrum. ”Så man kan säga att Villa Eira haft gäster boendes här sedan 1892 när villan byggdes”, menar Lotta.

Villa Eira är nyligen renoverad i den gamla stilen från kurortsepoken. Och även här har man använt miljövänliga val i form av linoljefärg eller vattenbaserad färg, allt utfört av ett lokalt måleriföretag. Vandrarhemmets interiör är personlig med mestadels återbrukade möbler, till stor del restaurerade av Lotta själv, och varje rum har sitt specifika lokala tema. ”Vad sägs om att bo i vackra Annas rum, kakelugnsmakarens dotter, i kurortsläkaren Baggstedts rum, eller varför inte i Estrid Ericsons rum, grundaren av Firma Svenskt Tenn.

Fotograf: Jesper Anhede

 

Ett vandrarhem med gäster från hela världen 

Från att inledningsvis ha haft cirka 600 övernattande vandrarhemsgäster per år har idag Villa Eira dryga 1900 gäster från världens alla hörn och i alla åldrar, från maj ända till slutet av september.

Alla övernattningsmöjligheter i Hjo hittar du på www.visithjo.se.