({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En kvinna med vitt hår står och håller en bukett blommor. Runt om henne finns massor av växter och blommor.

Fotograf: Jesper Anhede

Hjo Blomster - ett personligt porträtt

På Hjo Blomster kan Marie Lennartsson skapa personliga buketter åt sina kunder – hon känner nämligen ofta både kunden och jubilaren. Efter stängning lämnar hon delar av sortimentet utanför butiken så att den som vill kan komma förbi och handla under dygnets alla timmar.

 

Ett stenkast från hamnen och Vätterns strand huserar en prunkande blomsterbutik. Både stentrappan upp till entrédörren och gräsmattan utanför är full av växter och dekorationer, och i butiken möts besökaren av ett doftande hav av växer och snittblommor. Trots den begränsade ytan känns det som att försvinna in i en djungel av grönt.

Den 1 april 2005 tog Marie Lennartsson över Hjo Blomster, och uppfyllde samtidigt sin barndomsdröm. Det stora intresset för blommor fanns redan under uppväxten i Korsberga, med farfar som var trädgårdsmästare och morfar som var lantbrukare. När Marie som nioåring fick välja en bok i bokhandeln valde hon ”Vilda blommor i våra marker”. Snart kunde hon blommorna utantill.

I butiken möter Marie och hennes två anställda människor i livets alla faser – i glädje och sorg.

Det är roligt att ha blomsterbutik på en liten ort eftersom vi lär känna våra kunder. Jag kan anpassa buketten efter den som ska få den, eftersom jag ju ofta vet vem det är.

Turister som besöker butiken för första gången är ett roligt och välkommet avbrott i vardagen, berättar Marie.

Folk som kommer in här första gången upplever ofta en wow-känsla. Det är skönt för mig att få ta del av den känslan; Hjoborna är ju vana vid hur det ser ut här.

 

Närodlade växter

Växterna i butiken kommer nästan uteslutande från Sverige och Danmark. Vissa snittblommor kommer mer långväga, men ambitionen är att sälja närodlat i så stor utsträckning som möjligt. Allra närmast kommer snittblommorna från Ringaberget nordväst om Hjo. Växterna köps in från bland annat Karleby utanför Mariestad och Axamo utanför Jönköping.

 

Utomhusbutik möjliggör större sortiment

När butiken är stängd står stora delar av sortimentet kvar utanför. Utomhusbutiken startade för längesen. Det tog för mycket tid och växterna mådde inte bra av att flyttas in och ut vid öppning och stängning, så till slut fick delar av sortimentet stå kvar utanför.

En morgon kom en kund in och sa ”Vi behövde en blomma igår kväll, så vi tog en utanför. Kan vi betala den nu?”.

Utomhusbutiken var uppfunnen. Då fanns inte swish – men numera kan förbipasserande swisha kostnaden och köpa en blomma valfri tid på dygnet.

Det hade varit omöjligt för oss att ha ett så stort sortiment om vi inte kunde lämna det utanför – allt får helt enkelt inte plats inne. De som bor här månar om att utomhusbutiken ska fungera, eftersom den ger en öppen och positiv känsla i stan.

 

Vad är det bästa med att bo i Hjo?

Jag gillar närheten. Det lilla, att man känner alla. Och vattnet. Det är därför det går så bra att jobba året runt och inte vara ledig så mycket.

 

Fotograf: Jesper Anhede