({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: JESPER ANHEDE

PG om trästaden

  • Visit Hjo - Hjo Turistinformation

Hjo är sinnebilden av hur en småstad ska se ut.

”Det är väldigt bekvämt att bo i en liten stad som Hjo, som är så komplett” säger Hjos tidigare stadsarkitekt Per-Göran Ylander. ”Här finns de flesta basala behov på nära håll, som inte ens storstadsmänniskor har”. Och allt detta ramas in av den pittoreska och charmiga trästaden – ett prisbelönt kulturarv som funnits i över 600 år.

Stadsarkitekten PG om livet i Hjo 

I nästan 30 år arbetade PG som Hjos stadsarkitekt men han är fortfarande aktiv i debatten om stadens utveckling och bevarandet av vår historia. Mycket tack vare honom finns den täta trästaden kvar, där hjobor och besökare kan uppleva vad som utgör en stad, men också få en doft av kurortslivet som en gång fanns här i slutet av 1800-talet. ”Ja, Hjo är sinnebilden av hur en småstad ska se ut!”

”Och, det är viktigt hur det faktiskt ser ut”, understryker PG, ”att det finns äkthet i miljön, och att vi visar en omvårdnad för detaljer”. Ljud och dofter är kanske svåra att sätta fingret på, ”men det är mysigt när kyrkklockorna ringer, när det doftar nygräddade våfflor från glasscaféerna, när man hör ångbåtsvisslan från sjön och du känner knastret under skorna när du går längs grusgångarna i parken”, säger han. Det tilltalar alla sinnen och bidrar till helhetsupplevelsen av att vistas i Hjo.  

 

Fotograf: Visit Hjo

 

Hjo bjuder på en behaglig tillvaro 

Dessutom har vi nära till natur genom naturreservatet Hjoåns dalgång som delar staden i två delar, den gamla och den nya staden, vacker parkmiljö i form av vår byggnadsminnesmärkta stadspark och givetvis närheten till vattnet och Vättern – ”ett oslagbart koncept” enligt PG. Tillsammans ger detta en väldigt behaglig tillvaro.

Ja, lugnet, tempot och gemytligheten brukar vara det våra besökare lyfter fram som positivt. Och utav många beskrivs Hjo som en speciell stad, en plats man tycker om att vistas i och där man kopplar av och varvar ner. För nog är det så att vår miljö väcker intresse. Kombinationen välbevarad småstad och en lång historia är oslagbar. Alltigenom en charm!

Se filmen om PG och hans berättelse om livet i Hjo 

Thumbnail image