({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Oval framför Societetshuset

I den här ovalen placerad framför Societetshuset, varmbadhus under kurortstiden, växer perenner.

 

 

 

VÄXTFÖRTECKNING 

Luktpion (Paeonia lactiflora Sarah Bernhardt) är en vacker pion med mörkgröna blad som får en vacker höstfärg. Den blommar med stora, rosa, fyllda och väldoftande blommor på högsommaren i juni-juli.

Fotograf: Most Photos

 

Höstsilverax (Actaea simplex Brunette) blir 150-170 cm hög och har ett upprätt, stabilt växtsätt med vackert flikigt, mörkt violett bladverk. Blommar på hösten september-oktober, med små gräddvita blommor samlade i axlika blomställningar på högresta, mörka stjälkar. Blomningen sprider en härlig, söt doft.

 

Fotograf: SIRPA UKURA, Most Photos

 

Astilbe (Astilbe Younique Carmine). Upprättväxande och långlivad perenn med stabila stjälkar och flikigt, frodigt bladverk i grönt. Blommar juli-augusti med vackra, luftiga plymer i färgstark karminröd. Bra för våra pollinatörer.

 

Fotograf: Catrin Englund, Most Photos


Hjärtbergenia (Bergenia cordifolia Rotblum) blommar maj till juni med mörkt rosa blommor samlade på stänglar. Bladen är stora och får fina rödaktiga höstfärger. Vintergrön.

 

Fotograf: Most Photos

 

Daglilja röd (Hemerocallis Pardon Me) är en lite lägre växt som kan bli upp till 45 cm hög. Blommar juni-september med mörkröda blommor, gula i mitten. Har dekorativa blad tidigt på våren.  


Daglilja laxrosa (Hemerocallis Pink Damask) kan bli 70 cm hög. Blommar juni-augusti med laxrosa blommor. Får dekorativa blad tidig vår.

 

Fotograf: Most Photos

 

Mörkbladig alunrot (Heuchera Midnight Rose) är en vacker kontrastväxt med mörkt lila blad med rosa stänk som ljusnar under sommaren. Den blommar i juni-juli med små vippor på höga blomstjälkar.

 

Fotograf: Most Photos


Rysk martorn (Eryngium planum Blaukappe) får stålblå blommor i juli-augusti med blomställningar som är nästan runda. Stjälkbladen är flikiga och vasst tandade och växten blir ca 60-70 cm hög. Den kan självså sig.

Fotograf: Most Photos

 

Stjärnflocka (Astrantia major) blir ca 60 cm hög och blommar med ljusrosa blommor i juni-september. Kan även planteras på ängsmark.  

Fotograf: Most Photos

 

Vitlysing (Lysimachia clethroides) är en art som kan vara invasiv då växten förökar sig med hjälp av både ovan och underjordiska utlöpare. Den växer med styva stjälkar och i toppen sitter vita blommor i böjda spiror som blommar länge, från juli-september. På hösten går den orange toner.

 

Fotograf: Most Photos


Kaukasisk förgätmigej (Brunnera macrophylla) är en låg växt som blir ca 30 cm hög. Blommar tidigt, från april-juni med små blå blommor. Bladen, i sin tur, är silvriga. En vacker marktäckare. Ursprungsarten växer vild i nordöstra Turkiet, Kaukasus och mot västra delen av Sibirien. Där växer den inne i skogen och på öppna gräsbevuxna sluttningar. 

Fotograf: Most Photos

 

Daggfunkia (Hosta sieboldiana Elegans). Denna Hosta växer även vid fontänten vid tennisbanorna inte långt härifrån. Den kan bli upp till 60 cm hög, har stora buckliga blådaggiga blad och blommar med ljusvioletta blommor i juni-augusti.  

 

Fotograf: Most Photos


Strutbräken (Matteuccia struthiopteris)
är en ormbunke som tillhör familjen stensöteväxter. Känns främst igen på sina stora fjäderlika blad och strutliknande form. Den saknar sporgömmen under bladen och har istället ett oftast brunt, smalflikigt blad (sporangieblad) som växer upp inne i ”struten”. Dessa står oftast kvar även när de gröna bladen har vissnat ner. Den blir 1 meter hög. Växer även i den norra delen av parken vid ormbunksbäcken.

 

Fotograf: Most Photos


 

Vårälväxing (Sesleria heufleriana) är ett vackert gräs som kan bli 50 cm högt. Blommar tidigt, april-maj, med svartbruna blomax.

 

Fotograf: Visit Hjo