({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Erik Hagman

Kulturkvarterets utställningar

I Kulturkvarteret kan du se fasta och tillfälliga utställningar. Här finns både internationell design, konst och unika nedslag i vår lokalhistoria. Varje år öppnar vi ett tiotal nya utställningar vid sidan om våra basutställningar.

Fri entré - året om.

Våra basutställningar

Skärvor av Hjo - en historisk utställning om trästaden Hjo

En utställning om historien, livet och husen i Hjo. Utställningen är producerad av Hjo Hembygdsförening.

Fotograf: Christina Jonsson

 

Särledes Sundt och Frisk - en historisk utställning om kurortsepoken i Hjo Stadspark

Följ med till badkulturen och den hälsobringande tillvaron i Hjo för över hundra år sedan. Med fotografier och en reklamskrift från 1899 som ledsagare får vi en inblick i Hjos stolthet under mer än 50 år – Hjo Vattenkuranstalt. Utställningen är producerad av Hjo Hembygdsförening.

 

Estrid Ericson - grundare av Firma Svenskt Tenn

Utställningen Estrid Ericson och Firma Svenskt Tenn har under en längre tid varit stängd. Det är vissa finjusteringar kvar, dessa kommer bli klara löpande under 2021.

Fotograf: Per Olsson

 

Tillfälliga utställningar

At Home - Anna Nordgren

Kulturkvarteret Pedagogien visar en sommarutställning om Anna Nordgren och hennes konstnärskap - At Home.

Anna levde under perioden 1847 - 1916. Hon föddes i Mariestad och har en koppling till flera orter i Skaraborg, bland annat Hjo där hon bodde 10 år som barn.

Som ung ville Anna bli konstnär. Hon utbildade sig både på Slöjdskolan och Konstakademien i Stockholm. Därefter bar det iväg till Paris för studier på Académie Julian. Efter nästan 8 år i Paris flyttade hon till London. Där etablerade hon sig som yrkesverksam konstnär i närmare 20 år. Hon var aktiv i flera föreningar och var med och tog initiativ till utställningar med enbart kvinnliga konstnärer. Dessa fick rubriken At Home

I och med sommarens utställning vill vi belysa en kvinnlig kosmopolit på sekelskiftets konstscen. Det är hög tid nu, 105 år efter sin död, att Anna får återvända till Hjo för att visa upp en del av sitt konstnärskap.

Förutom ett urval konstverk speglar utställningen även de villkor som Anna levde under, hur det var att vara konstnär och kvinna under 1800-talet. 

 

Den handgjorda revolutionen

Den handgjorda revolutionen är en utställning om att förändra världen med händerna. Den tar sin utgångspunkt i begreppet gerillaslöjd och handlar om att ta plats i det offentliga rummet med hjälp av sitt hantverk, att manifestera sin åsikt genom stygn, maskor och garn.

 

Aktuella utställningar i Hjo