({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Villa Eira, Hjo Stadspark

En trevåningsvilla byggd 1892 som ursprungligen innehöll sommarbostäder för kurortens gäster på de övre våningarna och "laboratorium" samt läkarmottagningar med väntrum för vattenkuranstaltens badgäster - I och II klass - på nedre plan.

 

IN ENGLISH

 

Alla sommarbostäder hade egna balkonger med små tak. Eira har under 2012 och 2013 genomgått stora utvändiga renoveringsarbeten som syftat till att bevara och på vissa håll förtydliga dess 1800-talskaraktär. De båda nedre våningsplanen har under de senaste decennierna använts som vandrarhem. Notera även det lilla huset mittemot, mot parkeringen. Detta byggdes samtidigt som Eira 1892 och kan ursprungligen ha varit ett uthus till Villa Eira, innehållande redskapsbod, vedskjul och några bås för utedass.

Nuförtiden ryms ett vandrarhem i Villa Eira - STF Vandrarhem Villa Eira. 

 

Fotograf: Jesper Anhede

 

Fakta om Villa Eira

Villa Eira stod klar 1892 och är ritad av arkitekt Adrian Crispin Peterson. Den var avsedd som bostads för sommargäster som besökte Hjo Vattenkuranstalt.  

 

Fotograf: Hjo kommun

 

Förutom sommarbostäder för kurortens gäster i de övre våningarna fanns här också en läkar­mottagning vid sekelskiftet 1900. Alla bostäder hade egna balkonger med små tak. Karakteristiskt för slutet av 1800-talet är den detaljrika arkitekturen, där nästan inga ytor lämnats utan dekorationer.


Adrian C. Peterson var under sin tid en av Göteborgs ledande arkitekter. Som kyrkoarkitekt kom han att rita ett 40-tal kyrkor, men han ritade även järnvägsstationer, sjukhus, banker, bostäder med mera. I Hjo har han, utöver Villa Svea och Villa Eira, ritat spiran som sedan 1901 pryder Hjo kyrka (1799).

 

Läs mer 

Du kan läsa mer om Villa Eira i Per-Göran Ylanders bok Hjo Stadspark och dess byggnader. Boken finns att låna på Hjo Stadsbibliotek, alternativt köpa på Hjo Bokhandel eller Hjo Turistinformation. 

Snabbfakta

Hur många stopp: 17  
Vad gör man: vid varje stopp/skylt, scanna QR-kod
Startplats: vid ett av stoppen 
Vad behöver jag: mobiltelefon, QR-kodscanner 
Tidslängd: ca 1 timma
Vandringssträcka: 
ca 1,5 km
När på året: 
hela året
Pris:
GRATIS