({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Hjo TB

Hotell Bellevue och Villa Viktoria, Stadsparken, Bangatan 2

Under Hjo Vattenkuranstalts dagar låg järnvägshotellet Bellevue på denna tomt. Järnvägshotellet brann dock ner år 1932 vilket blev början till slutet för hela kurortens verksamheten. Tomten fick ligga tom tills det nuvarande hotellet byggdes i början av 1970-talet, efter ritning av arkitekten Hans Erland Heinemann.

 

IN ENGLISH

 

Fakta om byggnaden 

Hotellet ligger i det sydvästra hörnet av Hjo stadspark, och ersatte under 1970-talet en äldre föregångare - Hjo Järnvägshotell. Byggnadskomplexet tillkom i två etapper och ritades av Skövdearkitekten Hans-Erland Heineman. Hotellet är utformat i en konsekvent modernistisk stil och står dessutom genom sina stora volymer, moderna materialval och kulörer i en stark kontrast till den övriga bebyggelsen i stadsparken. Anläggningen är uppbyggd med en utpräglad vertikal sträckning, vilket förstärks genom fönsterpartier och bröstningar samt det säregna taket som skjuter ut i vinkel från fasadlivet. 

Arkitekten Hans-Erland Heinemann

Arkitekten Hans-Erland Heineman 1919-2003 tog sin examen vid Kungliga tekniska högskolan 1947 och fortsatte därefter sina studier vid universitetet i Paris 1948-1949. Heinemann har förutom Hotell Bellevue här i Hjo, även ritat Kulturhuset och Hotell Billingehus uppe på berget Billingen (inte att förväxlas med Hotell Billingen som ligger i Skövdes centrum) i Skövde. Han ligger även bakom cirka 150 ålderdomshem runt om i Sverige. Förutom arkitekt var Heinemann även flitig skribent, bland annat till Svensk Dagbladet. Han var också författare till både skön- och facklitteratur, till och med poesi. 

Villa Viktoria 

Till hotellets verksamhet hör även Villa Viktoria, där denna skylt sitter. Villa Viktoria är en 1 1/2-plans träbyggnad på torpargrund. Till skillnad mot sin granne, Villa Flora, saknar Viktoria torn. Villan uppfördes 1882, samtidigt som Villa Flora, och är ritade av P A Pettersson från Värsås. 

 

Fotograf: Arkivbild: Hjo kommun

 

Bellevueterrassen 

Bellevueterrassen kallas den öppna plats som ligger mellan Hotell Bellevue och Guldkroksbadets område. Här, i skuggan av lindträdet, kan du koppla av på parkbänken en stund, insupa badlivet på Guldkroksbadet nedanför, kika på Ångaren Trafik som kanske just denna dag har gjort en dagstur på Vättern, se båtlivet och flanörerna i hamnområdet. Eller varför inte spela en omgång utomhusschack?

Erik Läspe och Halte 

Här på Bellevueterrassen stod tidigare en trästaty föreställande kungen av Grönköping - Erik Läspe och Halte.

Erik Läspe och Halte var smeknamnet på Sveriges kung - Erik Eriksson - under 1220-talet. Enligt Grönköpings Veckoblad ska den fiktiva staden Grönköping ha grundlagts av Erik Läspe och Halte. Hjo saknar emellertid historisk anknytning till Erik Eriksson, och statyn får i stället ses som en referens till det fiktiva Grönköping, som sägs vara beläget mellan Hjo och grannkommunen Skövde. Från och med 2019 kan du besöka statyn inomhus i Kulturkvarteret.

Statyn är gjord av Jönköpingskonstnären Calle Örnemark, mest känd för sina träskulpturer i rivningstimmer. Erik Läspe och Halte är en av dessa, Jätten Vist vid E4:an utanför Husqvarna en annan. 

 

Snabbfakta

Hur många stopp: 17  
Vad gör man: vid varje stopp/skylt, scanna QR-kod
Startplats: vid ett av stoppen 
Vad behöver jag: mobiltelefon, QR-kodscanner 
Tidslängd: ca 1 timma
Vandringssträcka: 
ca 1,5 km
När på året: 
hela året
Pris:
GRATIS