({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Jesper Anhede

Storskolan, Sjögatan 1

Storskolan har tidigare varit fattighus, skola, speceributik, glasmästeri men är numera bostad.

Här på Skolbryggan nedanför har genom årens lopp nariga och rödfnasiga kvinnohänder skurat en lång rad med dukar, sänglinne och så kallade kortvaror (husgeråds- och sybehörsartiklar). Skurandet har dock upphört och nuförtiden är bryggan en plats där vi istället kopplar av - där vi Hjobor gärna tar oss ett kvällsdopp eller njuter av vyn över Vättern.

Bryggan är öppen för allmänheten, så sommartid föreslår vi att du går ner och tar dig ett uppfriskande dopp i Vätterns klara vatten. Vintertid får den tappre avgöra om ett bad passar sig. 

Fotograf: Jesper Anhede

Fakta om Storskolan

Detta är ett timmerhus med fasad av handhyvlad panel. Byggnaden är troligen uppförd kring 1835. Det var fattighus 1834-42, efter påbyggnad blev det sedan skola 1842-70, speceributik 1870-1965, glasmästeri 1965-85 och diversehandel 1985-2001. Numera inryms privatbostäder i alla byggnaderna kring gården. 

Färgtrappan vid skylt

Om man vill ta reda på vilken färg och färgtyp som tidigare använts på en byggnad kan man undersöka tidigare färglager genom att göra en så kallad färgtrappa; den ser du här på väggen bredvid QR-koden.

När man gör en färgtrappa kan man använda ett fint sandpapper eller en skalpell och skrapa sig ner i färgskikten. Målningen kan till viss del ha förändrats genom nersmutsning och åldrande. Pigmenten kan även ha ändrat kulör. För att närmare likna ursprungskulören kan man stryka ren linolja på den åldrade linoljefärgen. En oljefärg bleks dessutom i ljus och gulnar i mörker. Linoljefärgslager är mycket tunnare än färglager av moderna färger.

Det krävs tålamod när man skrapar fram färglager!

In English >>

Snabbfakta

Hur många stopp: 12  
Vad gör man: vid varje stopp/skylt, scanna QR-kod
Startplats: en av de 12 stoppen
Vad behöver jag: mobiltelefon, QR-kodscanner 
Tidslängd: ca 1 timma
Vandringssträcka: 
ca 1,5 km
När på året: 
hela året
Pris:
GRATIS