({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Fotograf: Visit Hjo

Före detta Lutherska Missionshuset, Torggatan 5

Ett timmerhus med handhyvlad panel uppfört 1862.

Den här byggnaden kan vara ett av Västergötlands äldsta i sitt slag, om inte det äldsta.
Till sin omedelbara närmiljö hör, förutom ett dekorativt staket med grindar mot gatan, även ett litet falurött uthus, renoverat med statsbidrag i mitten av 1990-talet. Dess närmaste granne är därtill Hjo Missionskyrka. De båda missionshusen ger en bild av folkrörelsernas utveckling i slutet av 1800-talet och anses därför vara kulturhistoriskt intressant. 

Byggnaden är idag privatbostad varpå vi vänligen ber att ni inte kikar in genom fönstren. 

Fakta om Lutherska Missionshuset 

Missionshuset är ett timmerhus med handhyvlad panel uppfört 1862. En särpräglad dekor som återfinns på många byggnader i Hjo är den bågfris som avslutar en locklistpanelen mot ett fönster, ett väggband (horisontell list) eller en taklist. Locklisten är inte kapad rakt av, utan övergår i en bräda med olika bågformer, det vill säga en bågfris.

Dessa friser har i Hjo tre former - rundbåge, karnisbåge eller treklöver­båge.

Rundbåge 

Karnisbåge 

Treklöverbåge 


Mellan locklisten och bågfrisen ligger oftast en utskjutande del i form av en platta eller av ett runt kapitäl. På denna byggnad består bågfrisen av en treklöverbåge med en platta som övergång.

Den gamla Gästgivaregården 

När du står här vid det Lutherska Missionshuset, passa då på att vända blicken lite längre ner längs Sjögatan. Precis där gatan svänger ser du det gamla ”Gästis”. Här huserade i början av 1880-talet källarmästare August Andersson. Då var det inte bara gästgiveri utan också stall, skjutsstation och samlingslokal för köpmän och hantverkare.

Fotograf: Arkivfoto Hjo hembygdsförening


Det sägs att en efterträdare till August blev stämd för att ha serverat öl till kalvkotletterna, något som han inte hade rätt till. Källarmästaren nekade inte till anklagelsen men ville ändå ha sagt att det ingalunda var kalvkotletter, utan det var fläskkotletter! Av detta blev ett folkligt ordspråk - ”Si, det var fläskkotletter, si”.

Gästis fanns kvar som matställe ända in på 1990-talet. Nuförtiden är det en privatbostad.

In English >>

Snabbfakta

Hur många stopp: 12  
Vad gör man: vid varje stopp/skylt, scanna QR-kod
Startplats: en av de 12 stoppen
Vad behöver jag: mobiltelefon, QR-kodscanner 
Tidslängd: ca 1 timma
Vandringssträcka: 
ca 1,5 km
När på året: 
hela året
Pris:
GRATIS