({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Carsten Linde

Gömsle vid Hornborgasjön

  • 18 sep, 2023

Tranorna - vårens budbärare och alltid lika efterlängtade! Vid Hornborgasjön är tranornas dans och trumpetande läte ett säkert vårtecken. Här samlas tusentals tranor för att äta och dansa. Det är verkligen en upplevelse att se de ståtliga och långbenta fåglarna.

Gömslen 2024

Under våren 2024 kommer inga fotogömslen att hyras ut vid Trandansen. Anledningarna är flera. Det handlar framförallt om att administrationen och hanteringen är kostsam och resurserna nu är mer begränsade. Dessutom har intresset minskat under de senaste åren. Vi har därför gemensamt från Länsstyrelsen och kommunen valt att under tranvåren 2024 pausa uthyrningen av fotogömslen.

Är du intresserad av att fotografera fåglar vid Hornborgasjön finns det dock fortsatt mycket goda möjligheter. Vid Trandansen står tranorna, särskilt på morgon och förmiddag, ofta väldigt nära våra utsiktsplatser. Med en bra kamera har du goda chanser till närbilder även utan plats i gömsle.

På andra sidan sjön vid naturum Hornborgasjön finns tre fasta gömslen som inte behöver bokas utan är öppna dygnet runt. Här kommer du nära skäggdopping, sothöns, skrattmåsar och en rad andra arter. (Men inga tranor finns här).

Runt sjön hittar du totalt 8 olika besöksplatser med totalt 9 st fågeltorn.

Du hittar all information inför ditt besök på www.hornborga.com

Statistik

Antal tranor dag för dag, Länsstyrelsens hemsida

// Turismutveckling Falköpings kommun
turismutveckling@falkoping.se
tel. 0515-88 50 00 (Växelnummer)

 

Mer om tranor