({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Road trip - Kulturväg Skaraborg

Genom landskapet i Falköping, Skara och Skövde ringlar Kulturväg Skaraborg – en turistväg som tar dig förbi både vackra naturreservat, små sjöar och historiska pärlor. Följ vägen från Tidan utanför Skövde, via Valle, Varnhem och Hornborgasjön, och avsluta turen med ett besök i stenålderslandskapet i Karleby. Genom att ladda ner appen Kulturväg Skaraborg hittar du allt från mysiga B&B’s, trevliga caféer och spännande sevärdheter utmed vägen, och en tur kan bli hur kort eller lång som helst. En sak är säker – du vill inte missa dessa 6 stopp på din road trip genom landskapet!

 

1. Vaholms brohus

I Tidan, strax norr om Skövde, hittar du Vaholms brohus - en övertäckt bro som leder över ån Tidan. Den är troligen den enda i sitt slag i Sverige och när man ser den går tankarna direkt till de vackra broarna i Madison County. En solig dag när bron speglar sig i det stilla vattnet i Tidan är det en magisk plats att besöka. 

Tips!

  • Stanna till på Österbergs Konditori i Tidan, ett unikt hus byggt på 50-talet i funkisstil med olika sorters fikabröd och matiga mackor.
  • Fika kan du också göra på Gulfmacken i Timmersdala. Nostalgifik som bjuder på äkta 50-talscharm och jukebox. Café finns också i Butiken på Karlsfors.

2. Jättadalen, Valle

Det böljande kamelandskapet väster om Billingen kallas för Valleområdet. Här finns en mosaik av sjöar och naturreservat, och området är väl värt att besöka året om. Utsiktsplatsen i naturreservatet Jättadalen-Öglunda grotta bjuder på en fantastisk vy över området, och vandringen upp går genom en dramatisk ravin kantad av enorma diabasblock. En spännande utflykt för den äventyrliga familjen! Glöm inte picknick-korgen.

3. Varnhem

Det känns redan när du närmar dig klosterområdet - det vilar en särskild stämning över platsen som bär på en tusenårig historia. I Varnhem kan du uppleva den pampiga klosterkyrkan från 1100-talet, utforska ruinerna av den kristna gårdskyrkan från 900-talet och lära dig allt om de kristna vikingarna i Varnhem. Missa inte  ruinerna från det Cistercienserkloster som en gång låg här, med hjälp av informationsskyltar kan du förnimma den aktivitet som pågått på platsen. Vid entrén till Klosterområdet blommar dessutom hundratals dahlior ända in på hösten tills frosten kommer. 

Tips!

  • Granne med klostret ligger Varnhems klosterkafé med go-fika och lättare luncher.
  • I appen Kulturväg Skaraborg finns en guidad tur på Rosenstigen i Varnhem. En vandring längs en naturstig på ca 2 km, genom ett kulturlandskap som berättar hur människor levt här under tusentals år. 

4. Naturum Hornborgasjön

Naturum Hornborgasjön – Vare sig du besöker Hornborgasjön för första gången eller kommer hit varje år är Fågeludden det bästa stället att utgå ifrån. Här på sjöns östra sida finner du både naturum Hornborgasjön och Café Doppingen. Inne på naturum får du hjälp att hitta nya smultronställen och utställningen, som är gratis att besöka, lär dig mer om sjöns fantastiska natur och historia. Vid Fågeludden finns dessutom små gömslen och fågeltorn där du kan speja på de många olika fågelarterna som finns i sjön.

Tips!

  • Upplev vacker konst både inne- och utomhus på Löfwings Ateljé & Krog. Här finns också hembakt fika och lunch. Vill du stanna lite längre i området så kan du bo på gårdens mysiga B&B.

5. Gudhems klosterruin

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön, och inne i ruinen finns drottning Katarinas grav från 1200-talet. Klostret spelade dessutom en stor roll i Jan Guillos böcker om Arn Magnusson – det var nämligen här som Arns fästmö Cecilia avlade sina 20 år av bot medan Arn var och stred som tempelriddare.

Tips!

6. Karleby

I Karleby utanför Falköping finns Falbygdens mest kompletta stenålderslandskap. Utmed den 3 km långa vägen genom byn finns inte mindre än 11 gånggrifter, monumentala släktgravar, uppförda under bondestenåldern. Den största, Ragnvalds kulle har en kammarlängd på 17 meter och är Sveriges största gånggrift.

Tips!

  • Upplevelsemuseet Åsle Tå har ett tiotal bevarade backstugor. Vandra längs den mysiga tågatan, kliv in i husen och upplev en unik historisk miljö från 1700- och 1800-talen. Café & Restaurang Åsle tå serverar hembakt fika och mat med lokalproducerade råvaror. 
 


Fler besöksmål, caféer och restauranger utmed Kulturväg Skaraborg hittar du i appen som är gratis att ladda ner!

minilogga till webben.jpg