({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • En fuktig väg slingrar sig nedför en backe. Vägen kantas av lövträd i orange, grönt och gult. På vägen går tre vuxna och ett barn.

    Road trip - Kulturväg Skaraborg

Genom landskapet i Falköping, Skara och Skövde ringlar Kulturväg Skaraborg – en turistväg som tar dig förbi både vackra naturreservat, små sjöar och historiska pärlor. Följ vägen från Tidan utanför Skövde, via Valle, Varnhem och Hornborgasjön, och avsluta turen med ett besök i stenålderslandskapet i Karleby. Genom att ladda ner appen Kulturväg Skaraborg hittar du allt från mysiga B&B’s, trevliga caféer och spännande sevärdheter utmed vägen, och en tur kan bli hur kort eller lång som helst. En sak är säker – du vill inte missa dessa 6 stopp på din road trip genom landskapet!

1. Vaholms brohus

I Tidan, strax norr om Skövde, hittar du Vaholms brohus - en övertäckt bro som leder över ån Tidan. Den är troligen den enda i sitt slag i Sverige och när man ser den går tankarna direkt till de vackra broarna i Madison County. En solig dag när bron speglar sig i det stilla vattnet i Tidan är det en magisk plats att besöka. Glöm inte picknick-korgen!

2. Höjentorp Drottningkullen

Det böljande kamélandskapet väster om Billingen kallas för Valleområdet. Här finns en mosaik av sjöar och naturreservat, och om hösten färgas de tusentals lövträd som finns i området orange. Naturreservatet Höjentorp Drottningkullen bjuder på både korta och långa vandringsleder som går intill blanka skogssjöar. Och du - välkommen tillbaka och upplev den praktfulla körsbärsblomningen om våren.

3. Varnhem

Det känns redan när du närmar dig klosterområdet - det vilar en särskild stämning över platsen som bär på en tusenårig historia. I Varnhem kan du uppleva den pampiga klosterkyrkan från 1100-talet, utforska ruinerna av den kristna gårdskyrkan från 900-talet och lära dig allt om de kristna vikingarna i Varnhem eller utforska ruinerna från det Cistercienserkloster som en gång låg här. Vid entrén till Klosterområdet blommar dessutom hundratals dahlior ända in på hösten tills frosten kommer.

4. Naturum Hornborgasjön

Naturum Hornborgasjön – Vare sig du besöker Hornborgasjön för första gången eller kommer hit varje år är Fågeludden det bästa stället att utgå ifrån. Här på sjöns östra sida finner du både naturum Hornborgasjön och Café Doppingen. Inne på naturum får du hjälp att hitta nya smultronställen och utställningen, som är gratis att besöka, lär dig mer om sjöns fantastiska natur och historia. Vid Fågeludden finns dessutom små gömslen och fågeltorn där du kan speja på de många olika fågelarterna som finns i sjön.

5. Gudhems klosterruin

Cistercienserklostret i Gudhem var ett nunnekloster som grundades på 1160-talet. Det ligger vackert beläget med utsikt över Hornborgasjön, och inne i ruinen finns drottning Katarinas grav från 1200-talet. Klostret spelade dessutom en stor roll i Jan Guillos böcker om Arn Magnusson – det var nämligen här som Arns fästmö Cecilia avlade sina 20 år av bot medan Arn var och stred som tempelriddare.

6. Karleby

I Karleby utanför Falköping finns Falbygdens mest kompletta stenålderslandskap. Utmed den 3 km långa vägen genom byn finns inte mindre än 11 gånggrifter, monumentala släktgravar, uppförda under bondestenåldern. På andra sidan landsvägen ligger fortfarande boplatserna på rad med åkrar och betesmarker.

 


Fler besöksmål, caféer och restauranger utmed Kulturväg Skaraborg hittar du i appen som är gratis att ladda ner!

minilogga till webben.jpg