({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Barn och vuxna som sitter på marken och fikar. Ett av barnen kikar mot himlen med kikare.

Fotograf: Tobias Andersson

11 härliga upplevelser för familjen

Besöka en djurpark, kika på tranor, gå på vandring eller besök Bokäventyret. Runt Hornborgasjön i Falköping, Skara och Skövde finns massor av roliga upplevelser för hela familjen. Här hittar du 11 tips för härliga dagar runt sjön.

1. Aktiviteter vid Hornborgasjön

På östra sidan av Hornborgasjön vid Fågeludden står Naturum Hornborgasjön på pelare i vattnet. Här finns två utsiktstorn och gömslen där du kan kika på fåglar. Café Doppingen serverar läcker fika och lunch med stor uteservering mot sjön. Naturum ordnar många aktiviteter, bland annat skådarskola och skattjakt. I södra delen av sjön finns Trandansen,  där ser du tranorna allra bäst. Tranorna håller till där under mars-april. 

Fotograf: Tore Johansson

 2. Familjeaktiviteter på berget

Mösseberg i Falköping är fullt av upplevelser för hela familjen. Här finns en mysig liten djurpark med lekplatser, trampbilar och grillar. På berget finns också en discgolf-bana, motionsspår och äventyrslekplats. På bergskanten hittar du en restaurang och café.

Fotograf: Falköpings kommun

3. Lek, lär och upptäck på Science Center 

Dalénium Science Center i Stenstorp finns spännande upplevelser för såväl stora som små. Ta er an laserbanan, bygg en gigantisk kub av mjuka klossar eller testa att köra lastbil i en simulator.

Fotograf: Thomas Harrysson AB

4. Utmaningar inom teknik och vetenskap 

Skövdes mest givna besöksmål för nyfikna familjer levererar massor med utmaningar inom teknik och vetenskap. På Balthazar Science Center kan ni gnugga geniknölarna i Mattebazaren, bygga kreativa skapelser i Makerverkstan och Lego-Borgen eller varför inte träna på att använda pipett och skapa pipett-pixel-art  i Labbet? Café Kretsloppet tar hand om alla kurrande magar. 

Fotograf: Tuana

5. Bo i en älgstuga i en älgpark

Wrågården har blivit känt för sitt spektakulära boende, där hela familjen sover mitt i älg- och dovhjortsparken i en stuga formad som en älg. Men här finns gott om aktiviteter även utan övernattning. Åk på en safari i bisonoxarnas land, kika på de mäktiga djuren i älgparken eller varför inte testa på fotbollsgolf eller fem-kamp. I gårdsbutiken kan du ta en fika, köpa gårdens pizza eller köpa med dig något hem från butiken.

Fotograf: Jonas Ingman @ Bruksbild

6. Paddla kanot

Det gamla kvarnhuset Herrtorp intill ån Flian är inte bara ett mysigt boende och kanotpaddling, här finns också möjlighet att upptäcka naturen i er egen takt. Paddla kanot längs ån, gå på en utflyktspromenad eller följ med på en guidad bäversafari med kanoter. Kanotpaddling behöver förbokas. (Bäversafari endast sommartid).

Fotograf: Tuana Fridén

7. Roligt upplevelsebad för hela familjen

Kastar du dig gärna ut i vågorna och testar spännande vattenrutschkanor? Eller njuter du hellre i varma pooler? Oavsett vilket hittar du alltid något som passar dig på Arena Skövdes upplevelsebad, som flera år i rad blivit utsett till Sveriges bästa äventyrsbad av semestersajten Barnsemester. Här finns även en 25-metersbassäng för motionssim.

Fotograf: Jesper Anhede

8. Billingetrollets trollstig

Vandra i Billingetrollets fotspår utmed den trolska stigen på Billingen! Utmed den 2,6 kilometer långa stigen finns stationer där du får uppleva spännande och roliga aktiviteter. Vid varje station finns en låda med lock som du öppnar och i den ger Billingetrollet ett uppdrag som du ska utföra. Ett utmärkt äventyr för barnfamiljen där man på ett lekfullt sätt lär sig mer om naturen. 

Fotograf: Tobias Andersson

9. Bokäventy med Birger Uggla

Följ med Birger Uggla genom bokens historia i utställningens olika lekstationer – från berättandet runt den sprakande elden, via runstenar och spännande boktryckarkonst. Här kan du leka skola som förr i tiden och bläddra i gamla barnböcker. Eller varför inte kika på Sveriges äldsta bok som är över 850 år gammal? Bokäventyret gästas även av tillfälliga utställningar. 

Fotograf: Katrin Bååth

10. Skogsmulleriket på Billingen

Skogsmulleriket är en riktig pärla för dig som vill uppleva och lära dig mer om naturen. Besök Skogsmulle och hans vänner runt Åsbotorpsjön på Billingen, kika in i husen och utforska omgivningarna. Ett spännande och tillgängligt utflyktsmål för hela familjen.

Fotograf: Gustaf Elias

11. Spännande museum

I hjärtat av ett rikt kulturlandskap ligger Västergötlands museum. Här finns över 10 000 år av landskapets unika historia gestaltad. Upplev medeltidens Skara, spana in de välbehållna bronsålderssköldarna, se den spännande utställningen om hur den kraftfulla inlandsisen har påverkat människan och möt Kata, kvinnan som härskade på storgården i Varnhem på 1000-talet.

Falbygdens Museum i Falköping kan du se skelettet från Nordens äldsta tamhund, den unga Hallonflickan som offrades i en mosse och berättelsen om guldhalskragen från Ålleberg. I barnens museum finns en skaparhörna, kläder från olika tider att prova och en handelsbod där du kan leka affär.

Fotograf: Västergötlands museum


Tips! Kolla alltid öppettider på anläggningarnas egna webbsidor innan ni ger er ut på utflykt.

Till startsida Visit Hornborgasjön