({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En soffa i betong med kakelplattor i olika färger på.

Fotograf: Faramarz

Formgivare i Destination Läckö-Kinnekulle

I Läckö-Kinnekullebygden med Lidköping och Götene finns flera intressanta formgivare som designar bruksföremål, smycken, utsmyckningar och textil. Vissa av dem har öppet för besökare. Här kan du bekanta dig med dem.

I porslinstaden Lidköping förs det stolta keramiska arvet vidare. I Rörstrand-fabrikens gamla lokaler huserar numera Porslinsfabriken som tar fram keramik i samarbete med bland andra Svenskt tenn, Waldemarsudde och designers som Anna Lerinder, Astrid Sylwan och Anna Elzer Oscarsson. I det gamla Rörstrandsområdet arbetar också Caroline Fredriksson, keramiker som helt och hållet hänger sig åt sin uttrycksform och har öppnat egen ateljé. Med inspiration från historien och arkeologiska fynd skapar keramikern Sofia Gefyr sina verk. Hos Enström & Blom i Järpås utanför Lidköping tillverkas unika keramikföremål för hand.

I Lidköping har sedan 1970-talet familjen Hvorslev haft sin butik och verkstad. Theresia och Tabita HvorslevSilverknappen designar smycken som håller för generationer och några exempel är Sagan om ringen, Stairway, Waterfall och Pärlbur.

Strax utanför Lidköping, på väg mot Källby huserar drejeramästaren Nina Bergqvist som tillverkar och säljer bruksföremål i sin ateljé och butik Formfabriken. I den lilla byn Gössäter på Kinnekulle lever och verkar guld- och silversmederna Lena Åberg och Fredrik Lundberg. De designar och tillverkar smycken och corpus och skapar även konstföremål.

Pia Törnell och Hans-Jörgen Lindqvist på Studio K i Trolmen formger, tillverkar och säljer keramiska föremål med en stilla skönhet, där varje objekt har en tydlig och självklar utstrålning. Studio K har tagit fram utsmyckningar till platser som Arkitekturmuséet och Hässelby gårds tunnelbanestation.

I ett gammalt mejeri i Äskekärr vid foten av Kinnekulle har damastvävare Hans Thomsson sin ateljé. På sin jaquardvävstol låter han linnedukar med subtila mönster som skiftar med ljusets växlingar växa fram. Hans Thomsson har samarbetat med konstnärer såsom Andreas Eriksson (verksam i Lidköping och på Kinnekulle) och Kazuyo Nomura.