En del av

Fotograf: Monika Manowska

Naturupplevelser utöver det vanliga

Kinnekulle kallas ”det blommande berget”. I och med sin unika uppbyggnad och unika natur finns är växter som inte går att skåda på så många andra platser. Här hittar du vackra naturupplevelser utöver det vanliga med en milsvid vy över Vänern.

Kinnekulle omfattar 18 naturreservat och hela berget ingår i EU:s nätverk av skyddade områden, Natura 2000, som ska bevara värdefull natur. Carl von Linné besökte Kinnekulle år 1746 under hans Wästgötaresa och han beskrev Kinnekulle som ”en plats ibland de märkvärdigaste i riket”.

Ramslök, orkidéer och mycket mer
Munkängarna är ett av de 18 naturreservat som finns på Kinnekulle och är en lund av ädla lövträd. Under många århundraden var det en slåtteräng till Hellekis och Råbäcks herrgårdar, det var ett mer öppet landskap med fritt stående träd och buskar. I Munkängarna växer ramslöken, eller ”skogens vitlök” som den brukar kallas, i stora mängder. Ramslökens blomma är stjärnformad i snövit färg och blommar på våren i maj-juni. Ramslöken kan bli upp mot en halvmeter hög och är flerårig, det är en ört som trivs på lövängar och i lundar. Här kan man gå och strosa och bara njuta en stund.

Kinnekulles största naturreservat på 600 hektar är Österplana hed och vall och är en oas för ovanliga arter och märklig natur. Landskapet här på Österplana hed och vall är ålderdomligt och annorlunda, rentav unikt och syftet med naturreservatet är att bevara en särpräglad naturtyp för framtiden. De olika omgivningarna och markerna har gjort Österplana hed och vall till en plats där vanliga och ovanliga växter trivs och området är framförallt känt för sina orkidéer. Orkidén Sankte Pers Nycklar växer på heden vid kyrkan på våren.

Naturen i fokus på Kinnekulle

På Kinnekulle frodas unika växter såsom ramslök, guckusko och orkidéer. Se vår film om naturen på Kinnekulle! Kom ihåg att alltid vara varsam när du vistas i naturen och särskilt i naturreservaten.

 

Västerplana storäng är ett annat naturreservat och här finns lummig lövskog, branta stup, betade hagmarker och spår efter bronsålderns Kinnekullebor. Västerplana storäng har en fantastisk natur med unika arter och sträcker sig drygt fem km längs Kinnekulle sydvästra sida. Den 20 meter höga sandstenskleven är en stor del som stupar mot Vänern och flera bäckar bildar små vattenfall över branten. Namnet Västerplana storäng kommer av den mycket stora slåtteräng som en gång fanns mellan Vänern och Västerplana by. Vid Carl von Linnés besök 1746 beskrevs ängen som livfullt.

Något annat som växer på Kinnekulle är orkidén guckuskon som du hittar strax ovanför Hjelmsäters egendom. Guckuskon blommar under endast två veckor i början på juni så det gäller att pricka rätt. Guckuskon är välluktande och av alla svenska orkidéer har den största blomman och som påminner mest om tropiska orkidéer.

Upplevelser med vacker natur
Hellekis trädgård är en unik trädgård med stillhet och skönhet. År 1994 öppnades trädgården upp för besökare och sin nuvarande form anlades på 1930-talet. Genom åren är flera exotiska träd planterade, bl.a. Ginko biloba, poppelmagnolia och äkta kastanj. Här finns en magnifik rosengård med gammaldags rosor och en lång perennrabatt med 300 olika sorter som blommar långt in på hösten.

Martorpsfallet är ett vackert vattenfall med forsande vatten utför kalkstens kanten och är som vackrast på våren. Då är vattenmängden som störst och vattnet forsar utför kalkstensklevens kant. Vattenfallet under torra sommarmånader kan vara helt torrlagt och dräneringen sker då huvudsakligen underjordiskt via sprickor i berggrunden. Vattenfallet ligger undangömt mellan Västerplana och Husaby men både Kinnekulleleden och Pilgrimsleden går förbi. Genom igenväxta betesmarker där det idag finns skog med många olika buskar och trädslag går stigen till fallet. Om man tar sig ner för klevkanten och ser fallet ”underifrån” ser man vattenfallet och bergsformationerna som bäst.

Stora stenbrottet är en av Kinnekulles mest besökta platser. Stenbrottet är 40 meter djupt och här bröt man kalksten fram till 1979. Här kan man i stenen se fossiler av bläckfiskar och kräftdjur som levde i havet för 400 miljoner år sedan, då bergarten bildades. Här är en fantastisk miljö och i mitten av stenbrottet finns en liten fiskesjö.

De här är bara en del av allt fantastiskt som finns att uppleva på Kinnekulle. Om du vill uppleva berget till fots, till cykel eller med bil är helt frivilligt och har sina olika fördelar.

Läs mer om allt som Kinnekulle har att erbjuda.

Rapportera invasiva arter

Hjälp oss att skydda de arter vi vill behålla och rapportera invasiva arter du hittar i naturreservaten! 🌱

Se PDF med mer information om invasiva arter här.