Gå till innehåll
({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}

Vi använder Cookies, stäng meddelandet för att godkänna. Visa mer information

{{settingsInstance.Localization.Data.Cookies.Title}}

En del av
  • Fotograf: Hans Kongbäck

Vänerns pärla med fiskehamn, Läckö Slott, vandringsleder och vattenupplevelser

Strax utanför Lidköping ligger Kållandsö. Ön som är Vänerns näst största är en riktig pärla med flera besöksmål av varierande karaktär. Mest känt är kanske Läckö Slott, slottet som tronat på sin klippa i över 700 år. Först som Skarabiskoparnas borg och sedermera som det ståtliga barockslott som Magnus Gabriel De la Gardie förvandlade det till och som står än idag. Idag finns det även ett Naturum mittemot slottet som berättar om den vackra naturen i den omkringliggande Ekens Skärgård. 

Ett stenkast från slottet finns Spikens Fiskehamn, en av Europas största insjöhamnar och också en av Sveriges viktigaste när det kommer till insjöfiske. En riktig idyll med röda sjöbodar som är fyllda av såväl fisk som lokalt hantverk. Under några hektiska veckor i oktober-november står Vänerns röda guld – löjrommen i fokus då den både fiskas, förädlas och säljs här.

Förutom dessa välkända platser så finns mycket mer att uppleva på Kållandsö. Naturen är variationsrik och på land kan du uppleva ön enkelt såväl till fots som på två hjul då det finns ett flertal fina vandrings- och cykelleder. Känner du mer för att glida fram på vattnet finns kajakturer och kajakuthyrning, har du tur stöter du då på både Fiskgjusen och Havsörnen som det finns gott om i skärgården här. Av alla upplevelser kan hungern sätta i men tur då att Kållandsö är ett riktigt kluster för välrenommerade och mysiga restauranger på vilka du kan tillfredsställa gommen.

Läs Kållandsöguiden här!
Se Kållandsökartan här!
Kållandsövägen - en turistväg, se karta här!