({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Hans Kongbäck

Vänerns pärla med fiskehamn, Läckö Slott, vandringsleder och vattenupplevelser

Strax utanför Lidköping ligger Kållandsö. Ön som är Vänerns näst största är en riktig pärla med flera besöksmål av varierande karaktär.

 

Mest känt på Kållandsö är kanske Läckö Slott som tronat på sin klippa vid Vänerns kant i över 700 år. Till en början var det Skarabiskoparnas borg och under åren har det förändrats till att bli det ståtliga barockslott som står kvar än idag. Under 1600-talet stod Läckö Slott i ätten de la Gardies ägo och det var greve Magnus Gabriel de la Gardie som såg till att slottet fick det utseende som det har idag. Mittemot slottet ligger naturum Vänerskärgården - Victoriahuset med utställning om livet i Vänern, hotell och restaurang. 

 

Ett stenkast från slottet ligger Spikens Fiskehamn, en av Europas största insjöhamnar och också en av Sveriges viktigaste när det kommer till insjöfiske. En riktig idyll med röda sjöbodar som är fyllda av såväl fisk som lokalt hantverk. Under några hektiska veckor i oktober-november står Vänerns röda guld – löjrommen i fokus då den både fiskas, förädlas och säljs här.

Fotograf: Jesper Anhede

Förutom dessa välkända platser så finns mycket mer att uppleva på Kållandsö strax utanför Lidköping. Naturen är variationsrik och på land kan du uppleva ön enkelt såväl till fots som på två hjul då det finns ett flertal fina vandrings- och cykelleder.

 

Känner du mer för att glida fram på vattnet finns kajakturer och kajakuthyrning, har du tur stöter du då på både Fiskgjusen och Havsörnen som det finns gott om i skärgården här. Efter alla upplevelser kan hungern sätta i men tur är då att Kållandsö är ett riktigt kluster för välrenommerade och mysiga restauranger på vilka du kan tillfredsställa gommen.