({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Elias Lundh

Paddeltur Kållandsö runt 35 km
Lidköping

Upptäck Kållandsös fantastiska natur via vattnet

Upplev Ekens skärgård på ett aktivt men fridfullt sätt, paddla kajak runt hela Kållandsö! Det finns få färdmedel som tar en så nära naturen som kajak. Glid fram på vattnet och upptäck djurliv så väl i vattnet som på land.

Snabbfakta

Längd: Ca 35 km

Tidsåtgång7 timmars aktiv paddling

Passar för: Erfarna paddlare

Område: Vänern öppet vatten & inomskärs

 

Paddla runt Kållandsö

Att paddla runt Kållandsö kräver en viss erfarenhet från paddling och är inte att rekommendera för nybörjaren. Hela sträckan är cirka 35 km, varav ungefär 30 procent av turen går utomskärs vilket innebär att man färdas på öppet vatten. Eftersom Vänern är ett innerhav kan det blåsa upp ordentligt och vädret kan slå om fort. Förslagsvis gör man ett antal stopp längs vägen, både för att upptäcka fantastiska platser, fylla på energidepåerna och för att orka paddla hela vägen.

Här kan du hyra kajak

Vid Läckö Slott och Naven finns det möjlighet att hyra kajak under sommarhalvåret. Det finns även ett antal iläggningsplatser runt om Kållandsö för den som har med sig egen kajak, dessa finns utmärkta på kartan. Turen är framtagen med hjälp av Kållandsökartan, som även tipsar om fler paddelvänliga leder!

Hyr en kajak

 

Paddelvana

Att paddla Kållandsö runt kräver viss erfarenhet av paddling och en god paddelvana. Det är en lång sträcka med flera utmanande partier på öppet vatten.

 

Tips på stopp längs turen

 • Vid Läckö Slott finns det förutom möjlighet att hyra kajak, även restaurang och café samt boenden. Restaurangen i naturum Vänerskärgården - Victoriahuset erbjuder förstklassig mat på lokala råvaror. På slottsgården finns det mysiga Café Stallet. Här finns allt ifrån hembakat bröd och fantastiskt goda bakverk till lättare lunch. Vill man övernatta finns det hotellrum på Naturum samt platser för den som reser med husbil/husvagn eller tält på Läckö Slott Camping.

 • Läckö Strand är en rofylld plats alldeles vid sjön som erbjuder både övernattning och fika. Startar man vid Naven är det ungefär halvvägs på turen runt Kållandsö.

 • Djurgårdsudde är ett perfekt stopp för fika i en idyllisk miljö. Här finns det såväl enklare lunch och smörgåsar som hembakt fika och glass.

 • Brostugan ligger vid Ullersund, precis där Kålland och Kållandsö möts. Här kan man sitta på bryggan alldeles vid vattnet och njuta av god mat och fika samtidigt som man blickar över sundet och har koll på alla båtar som passerar.

 • Spårön finns det förutom en trevlig vandringsled även vindskydd, grillplatser och toalett. Ett perfekt stopp om man vill spendera natten i naturen. Det innebär en väl värd omväg på cirka 1,2 km. Startar man vid Läckö Slott är det ungefär halvvägs runt Kållandsö.

 • Även vid Traneberg finns det en fin vandringsled samt vindskydd med grillplats och toalett vilket gör att även detta stopp passar utmärk för övernattning. Det kan även vara ett bra alternativ om man behöver en grillpaus när det börjar bli dags att fylla på energidepåerna. 

 • Vid Naven finns Naven Outdoor Experience som står för uthyrningen av kajaker på Kållandsö. De erbjuder även kurser och guidade turer för den som är intresserad.

 • Utanför Naven kan ni upptäcka förlista och övergivna skepp med turen Vraksafari. Ta del av historien om livet på Vänern runt sekelskiftet och fascineras av vrakens spännande historia. Ladda ner appen ”Läckö Kinnekulle” för att följa turen.

 • Gör ett stopp i Hörvikens Marina. Här finns det gemytliga matstället Tap Station Kållandsö Marina som förutom välsmakande mat även serverar hela 25 öl på tapp! Tänk dock på att man inte ska paddla med alkohol i kroppen, så drick inga stora mängder och vänta tills det gått ur kroppen innan ni fortsätter turen runt Kållandsö. Använd sjövett och sunt förnuft när ni vistas på sjön!

 • I Spikens Fiskehamn kan ni njuta av nyrökt fisk i en gemytlig miljö. Kika in i de små hantverksbodarna och ta en smaskig glasspaus på bryggan. Här finns det även tillgång till toaletter.

 

Här kan du övernatta i närområdet

 

LÄS MER: Fler paddlingsäventyr i Västsverige

 

Fakta om leden

Längd:

Ca 35 km

Ungefärlig tid:

7 timmars aktiv paddling, heldag eller flerdagstur. 

Område:

Vänern öppet vatten och inomskärs

Tänk på:

Ta med vattenflaska och mycket extra energi. Använd flytväst och packa ner extra ombyte,  mobiltelefon och eventuella bilnycklar i en vattentät påse. 

Pauser rekommenderas samt att dela upp turen över två eller flera dagar.

Säkerhet:

 • Välj gärna starka färger på både klädsel och kajak för att synas bättre på sjön.
 • Använd sjövett och sunt förnuft.
 • Ha koll på vädret för att undvika att hamna i nödsituationer. På Vänern kan vädret slå om fort!
 • Har du aldrig paddlat förut kan det vara bra att börja med en kurs eller en kortare tur.

Läs mer om hur du paddlar säkert här!

Passar för:

Erfarna paddlare

Start och mål:

Förslagsvis vid Läckö Slott eller Naven. Det finns iläggningsplatser runt hela Kållandsö för den som har med egen kajak.

Hitta hit:

Startar man turen vid Läckö Slott är det väl skyltat om man kommer med bil från Lidköping. Vid Läckö Slott finns det gott om parkering. 

Med Västtrafik busslinje 132 Lidköping - Spiken kan du under sommarperioden ta dig hit genom att hoppa av vid ändhållplats Läckö Slott. Sök på bussens linjenummer på www.vasttrafik.se eller sök din resa i appen Västtrafik To Go alternativt i reseplaneraren.

Väljer man att starta turen vid Naven svänger man av vänster från Kållandsövägen vid skylten för Läckö Golf. Därefter följer man vägen tills dess att det är skyltat med Naven.

Med beställningstrafik via Västtrafik kan du ta dig från valfri adress direkt ut till landsbygden. Närtrafik kör dig mellan valfria adresser inom det utmärkta området (se karta). Du ringer och beställer din resa minst 1 timme innan önskad avresa utifrån de förgivna tidsintervallerna (se tider). Att resa med Närtrafiken kostar som en vanlig enkelbiljett och du kan betala både kontant och med bankkort. Seniorkort gäller tillsammans med kortinspektion i Närtrafiken, däremot gäller inte Västtrafiks övriga periodbiljetter. Här hittar du Karta & tider för Närtrafik!

BESTÄLLNING AV NÄRTRAFIK: 0771 - 91 90 90

Vid frågor eller för mer information gå in på www.vasttrafik.se

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Destination Läckö-Kinnekulle

Nya Stadens Torg

531 31 Lidköping


Telefon: +46 510 200 20


E-post: Skicka E-post

Hemsida: lackokinnekulle.se