Historiska platser och sevärdheter

På upptäcktsfärd genom Västsveriges historia

I Västsverige finns ett stort utbud av historiska sevärdheter som ger en fascinerande inblick i regionens rika kulturarv. Utforska fästningar, gamla städer och unika byggnader som alla bär på spännande berättelser från svunna tider.

Museer som inspirerar och fängslar

Att gå på museum är verkligen som att göra en resa genom tid och rum. Här kan du bland annat upptäcka bronsåldern på Vitlycke museum, lära dig allt om vikingarna på Västergötlands museum och kliva rakt in i textilhistorien på Rydals museum.

Se även: Guide till hundvänliga friluftsmuseer

Fredriks bästa tips för en historisk fikautflykt i Skaraborg

Fredrik Nylén (Fredriks Fika) älskar att fika och delar med sig av goda recept till flera hundra tusen följare på sociala medier. Här ger han sina bästa tips på charmiga, historiska platser att besöka runt om i Skaraborg – givetvis med fikakorgen i högsta hugg.

Cyclists by Gustavsfors Bruk.

Guide till gamla kvarnar och vackra bruksmiljöer

Besök några av Västsveriges mest vackra och intressanta bruksmiljöer. Här kan du strosa runt bland roströda tegelbyggnader och slitna fabriksmiljöer, och kanske ta en fika i något mysigt kvarnkafé.

Slotten du inte får missa

Det har lagts mycket pengar på att bygga sagolika slott i Västsverige genom åren, och det är vi såklart väldigt glada över idag. Gunnebo, Läckö och Nääs slott är några av alla vackra slottsmiljöer du kan besöka. Varför inte göra en slottssafari till några av de mest populära ställena?

Medeltiden finns i Skaraborg

Fascineras du också av medeltiden? Då är det till Skaraborg i Västergötland du ska bege dig. Här är några av platserna du kan besöka, fler hittar du via knappen nedanför.

Skara – En av Sveriges äldsta städer

Skara grundades mellan åren 1020 och 1070, men hela området har en rik historia som sträcker sig tillbaka hela 8 000 år. Under restaureringen av Skara domkyrka år 1949 upptäckte man en krypta från 1100-talet under kyrkan. I kyrkan har även Skandinaviens äldsta gravkalk, en 7 cm hög nattvardsbägare, hittats, och en kopia av denna finns att se för besökare idag.

Varnhems Klosterkyrka och Kata Gård

I Varnhem kan du verkligen känna historiens närvaro, med spännande arkeologiska fynd som visar att kristendomen kom till Västergötland redan på 900-talet, långt tidigare än man tidigare trott. Här finns också spår av en vikingatida storgård med en imponerande kyrka och en stor begravningsplats.

Husaby kyrka och biskopsborg

Husaby kyrka, som är Sveriges första biskopskyrka med sitt imponerande trippeltorn från 1000-talet, är en skönhet både utvändigt och invändigt. Kyrkan har målningar från 1300-talet som återupptäcktes vid en restaurering 1901, och om du fortsätter några hundra meter från kyrkan når du Husaby biskopsborg.

Upptäck mer av Skaraborg

Pilgrimsvandra genom historien

Att göra pilgrimsvandringar var vanligt redan under medeltiden, ända fram till mitten av 1500-talet då Gustav Vasa förbjöd vandringarna. Trenden har som tur är fått ett uppsving igen i modern tid. Runt om i Västsverige finns flera trevliga pilgrimsleder.

Drone photo over Göta Kanal

Göta kanal – Sveriges genom historien största byggnadsverk

Göta kanal byggdes 1810-1832 och är Sveriges största byggnadsprojekt. Totalt jobbade 58 000 soldater med grävningen av den 190 km långa kanalen som sammanlänkas av 58 slussar. Upplev den historiska kanalen du också, antingen från en kanalbåt, på cykel eller till fots.

Akvedukten i Håverud

Den ikoniska Akvedukten i Håverud är platsen där landsväg, järnväg och vattenväg möts. Kärnan i det spektakulära bygget är en fritt hängande plåtränna där vattnet leds 33,5 meter förbi den steniga forsen. Det är ett historiskt byggnadsverk och en unik plats.

Karlsborg – Sveriges reservhuvudstad

Trots sin ringa storlek har den lilla staden Karlsborg en unik historia att berätta. Här byggdes Karlsborgs Fästning med ambitionen att skydda landets regering och rikedomar i händelse av krig. Idag kan du utforska både fästningen och dess spännande historia i en vacker miljö vid Vätterns strand.

Trästaden Hjo

Hjo är en unik trästad med anor från 1400-talet, känd för sin imponerande träarkitektur och mysiga atmosfär. Den gamla träbebyggelsen ger staden en historisk prägel och är ett bevis på Hjos rika kulturarv som sträcker sig över århundradena.

Västsveriges sju underverk

När Västarvet tillsammans med allmänheten utsåg Västsveriges sju underverk återfanns bland vinnarna allt från medeltida stenhus till pittoreska fyrhus. Hur många av dem har du besökt?

Världsarvet Tanums hällristningar

Tanums hällristningar är Västsveriges enda världsarv och det visar upp forntida konstverk från bronsåldern, med över 3 000 ristningar som berättar om människors liv och tro för tusentals år sedan. Dessa unika hällristningar, belägna i norra Bohuslän, ger en inblick i vår historia och kulturarv, vilket gör dem till en viktig plats för både forskare och besökare.

Historien om stenhuggartiden i Bohuslän

Bohusläns stenhuggarhistoria är djupt rotad i kustens klipplandskap. Under 1800- och 1900-talet växte stenhuggerinäringen fram och formade inte bara landskapet, utan även samhället och människorna här. Idag kan du följa i stenhuggarnas fotspår på Stenhuggerimuseet i Hunnebostrand och upptäcka allt från mäktiga stenbrott till charmiga bruksorter där hantverket fortfarande lever kvar.

A women enjoys the beauty of an abandon quarry in Platåbergens Geopark

Platåbergens Geopark – 150 miljoner år av historia

Det unika platåbergslandskapet i Västergötland utsågs 2022 till Sveriges första globala geopark av Unesco. Området utgörs av 15 platåberg som berättar om jordens historia under 150 miljoner års tid.