({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
 • Fotograf: Margareta Anderberg

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Margareta Anderberg

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Margareta Anderberg

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Privat

 • Fotograf: Glenn Glicko Andersson

 • Fotograf: Privat

Glenn Glicko Andersson

 • 06 okt, 2017
 • Margareta Anderberg

Glenn "Glicko" Andersson är ständigt aktuell som uppskattad Lysekils bloggare. Han är också aktuell med boken "Betraktelser och bilder från Lysekil och Skaftö". Boken släpptes lagom till midsommar och har blivit den mest säljande boken i Lysekil i sommar. Vi har träffat Glicko, som är uppvuxen på Skaftö, och bad honom att välja ut och berätta om tre ställen på Skaftö som är speciella för honom på ett eller annat vis.

Glenn "Glicko" Andersson berättar om Lunneviken, Fiskebäckskilsparken och Fiskebäckskils tennisbanor. Foto: Peter Lundberg, Intervju: Margareta Anderberg

Idag bor du i Lysekil, men du växte upp och gick i skola på Skaftö?

- Först bodde vi i Fiskebäckskil i ett hus som mamma och pappa hyrde, senare byggde pappa ett hus i Sälvik. Tror att jag gick de första två åren på Mossebackeskolan i Fiskebäckskil. Efter det blev det Grundsund och då fick man åka skolskjuts i Karl-Erik och Anna-Stina Lindgrens Volvo PV 832 Disponent.

Du började blogga 2012. Man kan följa dig på glicko.me (som idag har mer än 1 243 000 hits ) Hur kom du in på bloggandet?

- Det var min fru Tove som tyckte jag skulle börja blogga. Jag började lite lätt i september 2012. Under 2013 blev det mer och mer och 2014 blev jag vald till Lysekils första eldsjäl tack vare mitt bloggande. 

Det måste ha varit väldigt roligt för dig att få denna utmärkelse.

- Det var helt fantastiskt. Det var Lysekil i våra hjärtan som startade detta. En stor ära! 

Hur många besöker din blogg idag?

- Det brukar vara allt ifrån 500 till flera tusen besökare varje dag. Det är populärt när jag skriver om cruisingen, då har jag ca 10 000 besökare på en dag.  

- Jag har läsare från hela världen. Många svenskar som bor utomlands och som är från Lysekil eller har någon anknytning till Lysekils kommun läser bloggen. 

- Det kommer ofta fram folk och tackar mig för arbetet med bloggen och det jag skriver, och det är ju förstås roligt!

Du har arbetat som DJ?

- Jag hade ett stort musikintresse när jag växte upp med Club Skaftö. Där hjälpte man till att bära in alla artisters instrument och annat. Där fanns DJs och en gång frågade någon mig om jag ville spela på någons fest som skulle vara på Mossebackeskolan. Jag tackade ja och på den vägen är det.

Du DJ-ade på Skaftö Folkets Hus i Grundsund också, inte sant? Vad var det för tider som gällde då och vilka var de populäraste låtarna?

- Jag tror vi började vid ca 21 och så höll det på till 01. Låtarna som jag spelade då minns jag inte, men kan tänka mig att det var ABBA och en massa härliga discolåtar .... 

- Det var på Skaftö Folkets Hus som jag fick mitt namn Glikco. Jag hade en tävling där de fick välja ett namn till mig. Jag fastnade för Glicko och kommer idag inte ihåg alternativen faktiskt.

- Magiska spelningar har jag haft på Club Skaftö. Och Havsbadet i Lysekil med bland annat Jerry Williams och Tomas Ledin. Finns många bra minnen därifrån. Var DJ en kväll på Havsbadet när den holländska gruppen Maywood spelade. De hade en superhit med låten "Late At Night" 1980 och det blev också en riktigt kul kväll. 

Du har träffat många artister genom åren. Tommy Nilsson och du har blivit vänner och det är en vänskap du skriver om i din bok och som sträcker sig 28 år tillbaks i tiden. Bordshockey hade initialt ganska stor betydelse i denna vänskap. Ni träffades när du hade vunnit en bordshockeyturnering i Stockholm 1989 och sprang på Tommy på hotellet i Stockholm. Tommy hade precis vunnit den svenska melodifestivalen. Året därpå kom Tommy till Lysekil och ni ägnade visst en hel dag åt att spela bordshockey på Skaftö?

- Tommy är duktig på bordshockey fast jag vann över honom då vi spelade på Skaftö, skrattar Glenn. 

Idag träffas de regelbundet och Glicko har byggt upp den förmodligen största samlingen av Tommy Nilsson-prylar i världen. Varje år i augusti åker Glenn till Järvsö och hälsar på Tommy Nilsson. Han bor då  hos gitarristen Jocke Blomgren, som han brukar bjuda på havskräftor varje gång.

Men Glicko har som sagt träffat många kända människor.

Vem har gjort störst intryck på dig?

- Ja, jag har mött otroligt många människor genom åren, bland annat genom min pappa Eran som var journalist. Men jag gjorde en intervju med Ola Lindholm. Han är en mycket trevlig kille som tar sig tid att prata när man träffar honom och han gör mycket bra reklam för Skaftö.

- En som jag inte träffat men skulle vilja träffa är Fredrik Skavlan, så läser han detta hör gärna av dig Fredrik ! 

Det är ju hummertider. Hur tillagar och äter du helst din hummer?

- Jag är inte så inne på hummer faktiskt. Kräftor är så mycket godare tycker jag!

Glicko har varit med i TV vid flera tillfällen. Ett sådan var då Glicko deltog i "Halv Åtta Hos Mig" på TV4 tillsammans med Francesca India Olofsson och Mike Johansson från Lysekil och Margaretha Forsberg från Östersidan på Skaftö. Något som Glicko också skriver om i sin bok och har skrivit om på sin blogg.  Tack vare detta har vi också receptet på Glickos kräfttoast och Musslor a la Glicko som han bjöd på i programmet. (Klicka på länkarna för recepten).

Tack säger vi till Glenn Glicko Andersson för att du ställde upp och berättade om ditt Skaftö !

Glicko kan man alltså följa på bloggen glicko.me

Boken "Betraktelser och bilder från Lysekil och Skaftö" finns att köpa på Lysekils Bokhandel Ugglan, Tempo Skaftöhallen Fiskebäckskil, ICA Nära Grundsund, Skaftö Golfkrog, Brygghuset och Gullmarsstrand i Fiskebäckskil, Havets Hus i Lysekil och Hallmans Bokhandel i Uddevalla. 

Även vi har intervjuat Ola Lindholm. Den och fler ntervjuer finns på denna sida under fliken "Reportage från Skaftö"

Filmat material från Skaftö med omnejd har vi samlat under fliken "Filmer från Skaftö"