({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Sotenäs Turism

Våra vackra naturreservat

Naturreservaten i Sotenäs är något utöver det vanliga. Karga finslipade klipphällar, ljunghedar och närheten till havet.

Våra naturreservat är välbesökta, speciellt av fotografer, ornitologer och den som gillar att vandra. Fantastiska klippor som genom årtusenden slipats släta inbjuder till vandring, bad och mycket mer. 

HÅLLÖ

Den mycket populära ön 10 minuters båttur från Smögen. Här står sedan 1862 Hållö fyr stolt och hjälper sjöfarare till rätta. På ön finns även vandrarhem, naturrum, kapell och ornitologhus. Här finns fina badmöjligheter och naturhamnar. Det populära badet Marmorbassängen har ett kristallklart turkosfärgat vatten och det finns flera fina vikar att njuta av ett bad. Trots att det är den vackra graniten som dominerar ön, finns här över 200 olika växtarter. Dominanta är växter som tål vind och salt som till exempel sodaört, engelsk fetknopp och kustarun. Den nakna Bohussgranitens mjuka rundning bär på många spår från den senaste inlandsisen i form av isräfflor, rännor och skärtråg. Med lite tur kan du även hitta jättegrytorna på ön.

RAMSVIKSLANDET OCH TRYGGÖ

Ramsvikslandet kallas "Klippornas rike". Den röda bohusgraniten blandas med andra, yngre bergarter. Det finns rikligt med spår av inlandsisen i form av glaciala skulpturer som rundhällar, jättegrytor, isräfflor och skärtråg. Bäst ser man spåren på Tryggö och vid stranden mellan Sote huvud och Fykan. Det finns också andra historiska spår. Missa inte det mäktiga gravröset Kung Trygges grav på Tryggö. 

Ramsvikslandet är en del av Sotenäset och var en halvö fram till 1930-talet, då den delvis sprängda och grävda Sotenkanalen anlades. En svängbro förbinder idag ön med fastlandet. Kanalen är en uppskattad inomskärsled för fritidsbåtar. 

Ramvikslandet har nog Bohuskustens allra vackraste naturbetesmarker. Många sällsynta, hävdberoende arter klarar sig här tack vare den långa kontinuiteten i hävden. Områdets havsstrandängar och grunda vikar är välbesökta rast- och häckningsplatser för vadarfåglar. Ibland blåser det in havsfåglar som stormfågel och havsula. Stenskvätta, hämpling och rosenfink håller till i delar med mer träd och buskar. Andra spännande artgrupper att studera här är bl.a. fjärilar och trollsländor.  

Ramsvikslandet är ett av länets största och mest välbesökta naturreservat. Området är lättillgängligt och lättströvat och det finns fina badplatser, bland annat vid Haby bukt och på Tryggö. Tryggö har någon fast förbindelse, men kan nås ganska lätt via vadställen när det är lågvatten.

BUA HED

Bua hed är en av de mest välbevarade kustljunghedarna i Bohuslän. Heden ligger på en sandavlagring vilket gör att vegetationen är mycket slitagekänslig. Ljung uppblandad med kråkris dominerar växtligheten men här och var finns partier med lavrik gräshed.

Mellan uppstickande bergknallar utmed stränderna finns många fina badstränder och från höjderna har man en magnifik utsikt över fjordlandskapet. Bua hed ligger inte långt från Tullboden, färjeläget mot Malmön.

Samtliga naturreservat är värda ett besök, året om!