({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
En person i kajak paddlar igenom en smal kanal mellan två klippor i Kosterhavet utanför Kosteröarna.

Fotograf: Roger Borgelid

Kajakpaddling i Kosters skärgård

Skärgården i väster om Strömstad med Kosterhavet nationalpark inbjuder till paddling i världsklass! Kosteröarna med omgivande nationalpark är en ovanligt vacker plats för en lyckad paddeltur. I ett stråk från Ramsö och Ursholmen i söder till Saltholmen i norr finns ett myller av småöar och skär med inbjudande rännor, klippvikar och stränder att upptäcka.

Oavsett önskemål bjuder Kosterhavet på härligt och omväxlande paddelvatten med upptäckter ovan och under ytan. Knubbsälar ligger gärna och solar på klipporna och under havsytan döljer sig unika havsdjur som frodas bland tång och ålgräs. Du behöver inte vara någon kajakexpert för att navigera i vår skärgård. Ta gärna en kortsväng på egen hand i några timmar eller hitta en skön plats och stanna hela dagen. För den som söker vildare äventyr kan ta sig ut i öppna ytterskärgården, kanske ett besök på Sveriges västligast bebyggda ö Ursholmen känns lockande. Eller prova någon av de guidade turerna som erbjuds.

Strandhugg i Kosters skärgård

OBS! Perioden 1 juli till 15 augusti är det förbjudet att tälta mellan kl. 10.00 och kl. 18.00 på Tenholmarna, Burholmen, Bockholmen och Store Bror. Tänk på att det finns en del fågel- och sälskyddsområden i Kosterhavet.  Här hittar du värdefull information om vad som gäller.

Burholmen

Burholmen ligger i det yttersta kustbandet utanför Kosteröarna, och är synlig nästan överallt ifrån där du paddlar i Kosters sydliga skärgård. Öns högsta klippor bjuder på fina vyer och i horisonten reser sig fyrarna på Ursholmen. Ön är populär både för bad och tältning. 

Arholmen

Området är ytterligare ett paddlingsmecka
i Kosters underbara skärgård och ligger strax söder om Sydkoster, precis norr om Bockholmen. På öns ostsida finns en underbar ränna att paddla. Här hittar du även flera roliga passager och ett antal skär att cirkla mellan. Sopmajor och torrdass.

Tjälleskär & Stora Socknas "skärgård"

En egen liten mysig övärld där du kan förlora dig själv en stund bland alla småskär och labyrinter av trånga kanaler omgivna av höga väggar. Samtidigt kan du förundras över de dinosaurieliknande klippformationer som moder natur själv skapat i norra delen. Missa inte denna sevärdhet.

Rundholmen-Tegelholmen

Rundholmen ligger i västra delen av Kosters skärgård och sitter ihop med Tegelholmen, strax utanför Brevik, Sydkoster. Innanför och nordost om ön finns många fina passager att paddla i. Holmarna bjuder på flera små minisandstränder och två fina tältplatser.

Ursholmen – västkustens nordligaste fyrplats

Ön är en mäktig plats i södra ytterskärgården som kräver lite mer paddelvana då man stundtals paddlar över öppet hav, fyllt av lömska grynnor. Ursholmen består av två mindre öar, Yttre och Inre Ursholmen.
Öarna skiljs av ett smalt sund. Fyrberget på västsidan med sina båda torn ger ön dess karaktäristiska utseenden på långt håll. I vattnen runt omkring finns det gott om knubbsälar.
Sopmajor, torrdass och dricksvatten.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Karta

Ett mycket bra sjökort i skala 1:10 000 och GS01 Strömstad Utekartan (tryckt på Tyvek) finns att köpa t.ex. hos Strömstads bokhandel.

Ladda ner Kosterhavets nationalparksfolder 

Ladda ner Båtliv i Kosterhavet

Kajakuthyrning

Det finns flera uthyrare i Strömstad och Tanums kommuner.

Kosteröarna: Koster Adventures, Koster Kayak Tours,  Skärgårdsidyllen

Grebbestad:SkärgårdsidyllenKajakcenter,

Guidade kajakturer

Flera aktörer kan erbjuda guidade kajakturer i Kosterhavets nationalpark. Vissa utgår från Koster och andra från Grebbestad.

Några exempel är Koster Adventures, Koster Kayak Tours, 

Skärgårdsidyllen, Upplevelsebolaget, Minto Tingvalla B&B