({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Roger Borgelid

Vandra på Nordkoster
Strömstad

5,3 km, medel

Nordkoster, som ingår i de vackra Kosteröarna, erbjuder havsnära vandring i en dramatisk natur. Vandra över ljunghedar och genom små skogar till vidsträckta klapperstensfält och salta bad.

 

Snabbfakta

Längd: 5,3 km

Tidsåtgång: ca. 2 timmar

Svårighetsgrad: medel

Terräng: naturstigar, hedar, skog, stränder och hagar

 

Sveriges första marina nationalpark

Längt norrut på den bohuslänska kusten, strax utanför Strömstad, ligger de populära Kosteröarna, omgiva av Kosterhavets nationalpark, Sveriges mest artrika havsområde. Skärgårdsnaturen kring ögruppen är något utöver det vanliga. Kosterhavet blev 2009 landets första marina nationalpark. Det är smidigt att ta sig till de två huvudöarna, Nord- och Sydkoster, med hjälp av Kosterbåtarna som avgår från norra hamnen i Strömstad under hela året.

Fotograf: Örjan Karlsson

Häftiga klapperstensfält på Nordkoster

Utforska Nordkosters dramatiskt varierande natur genom tre rundslingor. Gula slingan mäter 5,3 kilometer och det finns också en blå slinga på 2,3 kilometer samt en vit på 1,3 kilometer. Den senaste istiden har lämnat imponerande spår efter sig i form av klapperstensfälten vid Valnäsbukten, vilket är klart sevärt. Valnäs med dess kärrmarker är även hemvist för den sällsynta smörblomman som går under namnet Bohusranunkeln.

Bästa badmöjligheterna finner du vid Basteviken, Norrvikarna och Hasslevikarna. Från fyrarna på Högen, Kosters högsta punkt, bjuds en hänförande utsikt där du under en klar kväll kan se solen gå ned bakom de norska fjälltopparna i norr. 

Fotograf: Örjan Karlsson

 

Fakta om leden

Längd:

På Nordkoster finns det flera leder att välja på. Om du vill vandra runt norra delen av ön ska du välja den gula leden på 5,3 kilometer. Det finns också en blå led på 2,3 kilometer och en vit led på 1,3 kilometer.

Ungefärlig tid:

Ungefärlig tid att gå den blåa och den gula leden är cirka fyra timmar totalt.

Markering:

Lederna är markerade med ekstolpar med färgmarkering och pilar vid korsningar. Ledkartor finns dessutom vid öns stora bryggor och på vissa platser i terrängen. Papperskartor kan man få på Turistinfo i Strömstad, på Kosterbåtarna, vid bryggorna på Koster samt i och utanför naturum Kosterhavet.

Svårighetsgrad:

Lederna klassificeras som medelsvåra och går mestadels på naturstig i varierad terräng med öppna hedar, blandskog, längs stränder och genom hagar.

Start och mål:

Du påbörjar din vandring vid den Västra Bryggan för båda lederna. Färjan utgår från Strömstad Norra hamnen och tar mellan 30 och 60 minuter. Om du vill fortsätta din vandring på Sydkoster finns en linfärja mellan öarna sommartid.

Fotograf: Åsa Dahlgren

Hitta hit:

Kosteröarna ligger strax utanför Strömstad och trafikeras av båttrafik året runt. Till Strömstad kommer du enkelt på under två timmar med en bilresa från Göteborg eller Oslo. Du kan också ta tåget på ungefär två och en halv timme från Göteborg. För att vandra på Nordkoster går du av på Västra bryggan som är utgångspunkt för vandringslederna. Sommartid kan det vara svårt att hitta centrala parkeringar i Strömstad och då kan långtidsparkeringarna Hålkedalen, Strömstad gymnasiet och Bojaren, vid infarterna vara ett bra alternativ. Under sommartid går gratis parkeringsbussar från parkeringen till centrum.

Karta:

En digital karta över leden hittar du på Google Maps.

Karta för utskrift/nedladdning

Kontaktinformation

Naturum Kosterhavet

Hamnevägen 30

452 05 Sydkoster


Telefon: +46 10 224 54 00


E-post: Skicka E-post

Hemsida: kosterhavet.se