({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Skärgårdsidyllen

Dagstur från Grönemad, Grebbestad

Dagstur med utgångspunkt från Grönemad i Grebbestad. Anpassa upplevelsen efter dina önskemål!

 

Såhär paddlar du på egen hand med utgångspunkt i Grönemad:

Utgå från Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor i Grönemad, Grebbestad, och paddla ut runt Gåsöarna och titta upp på den branta klippväggen mellan Norra Gåsö och Gåsöhumpen som avnjuts av adrenalinstinna badgäster då de tar sitt mod och hoppar de 10-14 meterna ner i havet från den branta klippavsatsen. Därefter, beroende på väder och erfarenhetsnivå, kan man välja att hålla sig inomskärs eller utomskärs när man fortsätter söderut efter Gåsöklippan.

 

Inomskärs håller man sig mellan Stora Kännskär och Södra Gåsö och sätter siktet mot Solust och snäckstranden/ostronbanken på nord-östra sidan av Pinnö. Överfarten mellan Södra Gåsö och Solust kan vara lite guppigt då det är öppet hav och inte finns några skär att ta skydd bakom. På insidan av Solust finns ett torrdass vid behov. Väl på stranden på kan man njuta av medhavd eller fika/picknick och kanske ta sig ett dopp och snorkla omkring och utforska det klara vattnet och fina ostronbanken. Tänk på att ostronen inte får plockas utan tillhör markägaren. Om man däremot vill smaka och lära sig mer om ostron rekommenderar vi att man bokar en guidad tur med Skärgårdsidyllen Kayak & Outdoor,  (http://www.skargardsidyllen.se/ostronpaddling/) eller Bröderna Klemming:   (http://klemmingsdyk.se/ostronsafari/ ) 

 

Härifrån kan man antingen vända tillbaka till Grönemad, Grebbestad eller fortsätta sin tur och även paddla runt Otterön innan man återvänder. Vägen tillbaka till Grönemad från Pinnö går inomskärs och man följer kustlinjen och njuter av sjöbodar, fiskebåtar och skärgårslivet som pågår längst strandkanten.

 

Om man istället vill sträcka ut och paddla lite längre kan man efter pausen på Pinnö ostronbank paddla vidare söder mot Otterön. Om du har tur kan du se säl vid Testholmarna. Tänk på att hålla dig ur farleden och istället stryka längst kobbar och skär där båtarna inte kan köra och där du kommer närmare djurlivet. Håll dock koll på säl och fågelskydd så att du inte stör djurlivet.

 

Vid goda väderförhållanden och för erfarna paddlare kan du sikta på att ta lunch ute på Stora Måkholmen. Vägen dit går via fyren på Otterön, följt av sundet på Klövudden (där du även finner en toalett) och sedan ut till Stora Måkholmen. På ostsidan av Stora Måkholmen finner du en strand där du enkelt kan dra upp din kajak. Tänk på att tömma den på packning innan du lyfter upp den ett par meter från stranden. Då blir den lättare och bära och stranden är fri för bad och om vattennivån går upp blir du inte av med kajaken….

 

På Måkholmen har du fri utsikt över solnedgången och horisonten i väst, Väderöarna Sydväst och mitt på ön finner du en gammal stenlabyrint. Den här ön är även populär att övernatta på. Tänk dock på att vädret snabbt slår om och att du nu befinner dig utomskärs och är mer exponerad. Det finns många fåglar på denna fantastiska ö så se dig för när du vandrar runt ön.

 

Efter Stora Måkholmen beger du dig österut mellan Otterön och Musön. När du sitter i kajaken och ser hur berget på Musö tornar upp sig mot himlen se du även en mängd stenhögar som människor lagt likt ett konstverk inte att förväxla med de fornnordiska stenrösena eller fornlämningarna som du bland annat finner på Otterön. Om du håller söderut i sundet kan du svänga in i Musö-sältan och gå på sydsidan Björnåsen. Vid Musöns NordÖstra udde och på Stora och Lilla Brattholmen finner du även populärs övernattningsplatser. Här kommer även projektet Hållbar Skärgård etablera solcellsdrivna torrdass sk frilluftstoaletter.

 

Nu befinner du dig inomskärs och nära fastland. Om du vill kan du stanna till på stranden vid Tanumstrand eller Grebbestad och avnjuta en glass eller vandra längs bryggan på Grebbestad och uppleva vad restauranger och butiker har att erbjuda innan du går nordväst om Grebbestad mellan fyrarna vid Svinnäs på din väg tillbaka till Grönemad. Du kan här stryka kustlinjen och gå på insidan Lökhholmen, Porsholmen, Bastholmen innan du återvänder till stranden i Grönemad där dagen började. Om du vill veta vilka restauranger och butiker som är öppna när du är här, spana in Öppet i Tanum: oppetitanum.se

 

 

 

Sugen på att stanna lite längre?

Om du inte fått nog och vill stanna kvar över natten har Skärgårdsidyllen tält och campingutrustning och det finns fina plaster att övernatta på både Käften och Krossholmen, Lökholmen. Men om du önskar komforten av en säng eller ordnad campingplats finns det många att välja bland.

 

Mer information och förslag på övernattande turer

Här hittar du fler turförslag samt vad du ska tänka på när du paddlar på egen hand utan guide: 

http://www.skargardsidyllen.se/kajaksemester/

http://www.skargardsidyllen.se/paddla-pa-egen-hand/

Bo här i Grebbestad

Mat & Dryck i Grebbestad