({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Göran Assner

Natur- och kulturpaddling med kanot i Bullaren

På Bullaresjöarnas lugna vatten erbjuds en spännande rundtur med kanot eller kajak på ca 9 km. Paddla, njut och upplev naturen i Bullaren på bästa sätt

Turen startar från Sundshults badplats och du kan antingen ta med dig din egen kanot eller kajak eller hyra från Minto Tingvall. Väljer du att hyra utrustningen kan turen starta redan hos Tingvall där du också får hjälp med transport till och från paddlingen.

 

Från Sundhults badplats paddlar du under bron och håller dig på östra sidan, gör sedan en kort sväng in på Kynneälv mot Kynneälvs fina vattenfall. Redan från Kynneälvs mynning ser du Olsborg kulle som är ett fint besöksmål att stanna till vid. Efter ca 800m finns det sedan en liten strand där du kan stanna till och gå iland. Härifrån kan du ta dig upp på berget i omarkerad terräng och besöka Olsborgs slottsruin och domarring, som är ett populärt utflyktsmål i Bullaren. Från ruinen har du en fantastiskt fin utsikt mot Bullaresjöarna, stanna till och bara njut!

 

När du känner dig redo kan du paddla vidare på den östra sidan ca 3km till Östads badplats. Härifrån är det en kort promenad på ca 200 meter till hembygdsmuseet i Östad. Här kan du skåda föremål från trakten, oftast handlar det om bruksföremål, men saker som t.ex. uniformer från USA och ett eventuellt mordvapen har också smugit sig in i samlingen. I Östad finns också en välsorterad ICA butik där du kan handla in eventuella förnödenheter eller fylla på picknickkorgen om det behövs.

 

Efter pausen här paddlar du tillbaka på västra sidan, och efter några hundra meter når du den gamla kyrktrappan som går upp till Naverstad kyrka. Vid den gamla kyrktrappan anlände man förr i tiden när man kom åkandes från andra sidan sjön för kyrkobesök eller andra ärenden på västra sidan av sjön. Vägen upp till kyrkan har sett sina bästa dagar, men duger alldeles utmärkt till att promenera upp till Naverstads kyrka och gravfältet som härsammat från järnåldern. Naverstads medeltidskyrka byggdes under 1100-talets senare hälft och ligger vackert vid Södra Bullaresjön, och räknas till en av de bäst bevarade medeltidskyrkorna i Bohuslän med en av Bohusläns vackraste träskulpturer. Strax intill och norr om Naverstads kyrka finns ett stort gravfält från järnåldern med stenar och ett antal storhögar. På kyrkogården kan du hitta en hel del gravar från invånare i Bullaren som under åren 1850-1950 emigrerat till USA och sedan kommit tillbaka hem igen.

 

Efter besöket på kyrkan och gravfälten paddlar du vidare, och passerar fina klippor som bjuder in till en skön fikapaus och kanske ett dopp i den svalkande sjön? Innan du avslutar dagen kan också en stopp på Sundshult badplats med sitt fina hopptorn och lena sandstrand vara ett perfekt sätt att avrunda en härlig dag på Bullaresjöarna.

Hyr din utrustning här

Boende i närheten

Mat & Dryck i närheten

Se & göra i närheten