({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Kultur-tur i Gränsland

  • Källa: Kultur-tur i Gränsland

Är du intresserad av historia, levande kultur samt närproducerad mat och dryck? Vill du se konstnärer i arbete, djupdyka i spännande norsk-svensk historia och smaka på det bästa av regionens rika matkultur? Följ med på en kulturtur i den sydliga gränsregionen mellan Sverige och Norge, genom skogsklädda Dalsland till historiska Halden.

Dag 1: Kanalhistoria, konstnärsverkstäder och smaken av gott öl 

Vår tur startar på Dalsland Center i Håverud. Centret ligger vid Dalslands kanal och visar historia, kultur och brukskonst från närområdet. Håverud är välkänt för kanalhistorien som du kan utforska på Dalsland Center, Kanalmuseet och på den 150 år gamla akvedukten över forsen. Ett stenkast bort ligger Håfveruds Rökeri & Brasseri, känt för sin goda rökta fisk. Nu kan en lunch smaka bra. 

Dalsland har stolta traditioner, bland annat rik matkultur och musikkultur. Om du kör mot Halden över Brudfjället hittar du konstnärscentret Not Quite, där ett 50-tal konstnärer har verkstäder, försäljning, kafé och spännande aktiviteter. En pulserande och kreativ miljö, väl värd ett längre stopp. 

På den fortsatta turen väntar herrgården Baldersnäs med brukskonst, bodar och en vacker engelsk park. Det finns möjlighet att övernatta i unika stugor av glas, där du kan njuta av stillheten.

Härifrån tar det 1,5 timme att köra till Halden. Om du korsar gränsen vid Kornsjö, tar du förslagsvis vägen över Bakke och får uppleva den hänförande utsikten över Idefjorden. Väl framme i Halden kan du till exempel checka in på Fredriksten Hotell, som nyligen blev medlem i De Historiske Hotel och matställen. Hotellet har ett fantastiskt läge på Fredrikstens fästning och en strålande utsikt över staden och hamnen.

Resten av dagen kan du tillbringa i centrala Halden, med exempelvis ölprovning i Halden Mikrobryggeri och stadsvandring mellan historiska byggnader. För middagen finns många bra restauranger runt torget och hamnen, ett område som också är känt för trivsamma barer och livligt nattliv. Tittar du in på kultpuben Siste Reis kan det hända att du stöter på någon känd musiker. När du har fått tillräckligt av intryck och nattliv, kan du ta Karl 12:s stig upp till ditt vackra hem för natten. 

Dag 2: Nordeuropas vackraste fästning och blomstrande herrgårdsidyll

Efter en god natts sömn kan du vakna och njuta av utsikten över historiska Halden och sjön som glittrar där nere. Fredriksten Hotell är känt för sin goda frukost och efter den kan du vandra runt på Nordeuropas vackraste fästning. Börja gärna med en filmvisning hos Halden Turist för att få en bra inblick i staden och dess betydelse i europeisk historia. I år är det 300 år sedan Karl XII dog precis här och på museet kan du se den nya utställningen Fallet, som ger en fascinerande inblick i omständigheterna.

Det kan smaka gott med en lunch på exempelvis Den Gamle Kommendant. Vi föreslår också en tur till vackra Rød Herregård utanför Halden centrum. Här kan du få en rundvandring i den fantastiska hagen och se hur ett äkta herrgårdshem såg ut förr i tiden. Tiden har stått stilla och du kan vandra runt bland stilmöbler, originalkonst och jakttroféer och kanske ta några danssteg i den eleganta balsalen.

 

Ett förslag är att avsluta turen med läckra kakor och gott kaffe på Herrgårdskafeen i Rød. Men det finns mycket mer att utforska, både på Fredriksten och bland historiska byggnader i Haldens stad, med eller utan guide. I Halden ges det också ofta konserter, speciellt sommartid. Möjligheterna är många, antingen du vill dyka ner i historien eller njuta i nuet. 

Fakta:

Den föreslagna turen har tagits fram inom projektet Gränsen som attraktion. Mer information och inspiration finns på Dalsland Turist samt Halden Turist. Vi har lagt upp en två dagars tur, men det finns upplevelser för många fler dagar. Kommer du från Sverige är det naturligt att starta i Håverud, kommer du från Norge kan du åka motsatt väg.

 

Fler turförslag i Gränsregionen