({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av

Fotograf: Ian Schemper

Tanums Världsarv

Vitlycke museum och Tanums hällristningar i Bohuslän ger en unik inblick i bronsålderns värld och bjuder på upplevelser för hela familjen. Fascineras av det 8000-åriga kulturlandskapet och den gåtfulla bildskatten som finns med på Unescos världsarvslista.

I Tanum har människor från bronsåldern huggit in tiotusentals bilder i landskapets släta berghällar. Denna förhistoriska bildskatt är så innehållsrik och säregen att den sedan 1994 är ett världsarv.

Vitlycke museum och Tanums Världsarv levandegör bronsåldern på olika sätt. Gör en tidsresa till hällristarnas värld och upplev de gåtfulla hällristningarna.  Bildernas betydelse är fortfarande ett mysterium och tolkningarna många. 

 

Upplev bronsåldern

Museets permanenta utställning Bilder, Bronser, Berättelser tar med dig till bronsålderns värld. Du lär bland annat känna några av dåtidens Tanumsbor – Akaz, Nenna, Alawin, Glicc och Glär, personer som återskapats utifrån arkeologiska fynd från gravar och boplatser.

 Berättelsen om deras liv ger inblick i dåtidens vardagsliv i Tanum och du får följa med på spännande resor ut i Europa i jakten på det gyllene bronset – fiktion och fakta läggs samman till en spännande helhetsupplevelse.

 Den mest besökta hällristningen – Vitlyckehällen – är en av Sveriges största och ligger bara cirka 300 meter från museet. Totalt finns här ungefär 500 bilder som föreställer människor, djur, skepp och mycket annat. Bilderna har inte så mycket med bronsålderns vardag att göra. Den kan du istället möta på museets bronsåldersgård där du upplever hur människorna bodde och levde för 3000 år sedan. 

 

Butik och restaurang

Rock Art Shop är en vacker, spännande och välfylld museibutik. Bokutbudet täcker allt från böcker om barnen på bronsåldern och hällristningarnas underbara värld, till modern forskning inom ämnen som arkeologi, genus, ekologi, filosofi och religion.

   Är du sugen på fika eller en god lunch? Besök då Cafe Skålgropen där du blickar ut över världsarvet och njuter av nybakade bullar och gott kaffe eller hemlagad lunchbuffé. Allt tillagat med ekologiska och närproducerade råvaror i den mån det är möjligt.

 

Utflykter och upplevelser

Du kan också hyra en cykel och uppleva världsarvet och kulturlandskapet på två hjul. Du får med dig en karta som visar var hällristningarna och andra fornminnen finns. Ett annat sätt att utforska området är att ladda ner mobilappen Empire of the Sun som tar med dig på en resa till bronsåldern. Du får information om fantastiska platser och unika föremål i Tyskland, Danmark och gör en rundresa till hällristningsplatser i Bohuslän och Dalsland.

Du kan även boka ett hällristningspaket med besök på spännande platser och boende på utvalda anläggningar i Bohuslän.

 

Vi rekomenderar