({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
Uppdukat bord

Fotograf: Viggo Lundberg

Ljungskile - en del av Uddevalla

Ljungskile har ett förflutet som bad- och kurort. Klimatet, sades det då det begav sig, var balsamiskt. Det var blandningen av barrskog och havsluft, samt det skyddade läget som var unikt. Och även om kurortsdagarna hör tills vunnen tid kan man inte annat än hålla med - det är något visst med Ljungskile.

Med det mäktiga Bredfjället i bakgrunden breder det charmiga lilla samhället Ljungskile ut sig längs viken. Ordet kile betyder just vik, och ljung var en gång i tiden namnet på socknen. Ljungskile har ett skyddat läge i sundet mellan Orust och fastlandet. Många åker till Ljungskile för att njuta av bad, båtliv och vandring, precis som besökarna gjorde i slutet av 1800-talet då Lyckorna var en populär bad- och kurort. Sommargästerna kom hit för att umgås och friska upp sig med varma och kalla bad. De attraherades av ”det balsamiska klimatet” som ansågs bero på mixen av barrskog och havsluft. Kallbadhuset och flera av de vackra sommarvillorna från 1800-talet finns fortfarande kvar. Och även om kurortsdagarna hör till svunnen tid kan man inte annat än hålla med; det är något visst med Ljungskile.

Smaka på Lyckorna

Lyckorna i Ljungskile är en anrik badort som grundades 1877 av godsägaren Robert MacFie. MacFie immigrerade till Sverige från Skottland efter att han upptäckt vilken pärla Lyckorna är. Här umgicks prominenta sommargäster på varmbadhuset, kallbadhuset och i de vackra sommarvillorna. I det gamla Klocktornet på Lyckorna, som förr var kamrerarkontoret där badgästerna togs emot, ligger idag Musselbaren  där du kan njuta av pinfärska blåmusslor med klassiska tillbehör. Det är definitivt en av Bohusläns bästa gourmetupplevelser. Restaurang Lyckorna Brygga  är en gemytlig restaurang med hemma hos-känsla och havet är alltid nära, oavsett om det gäller utsikten eller menyn. Här står mat och människor i fokus, och känslan av sol, värme och salta bad är alltid närvarande. Njut av välsmakande mat på den inglasade verandan med utsikt över viken eller upplev en av de vackra solnedgångarna från takterrasen med något gott att dricka i handen.    

Lite längre upp på Lyckorna i en sagolikt vacker sommarbostad från förra sekelskiftet ligger Villa Sjötorp  – ett hotell som också har en berömd restaurang. Här serveras den bästa mat och dryck som trakten har att erbjuda. Villa Sjötorp är nämligen omnämnd både i White Guide och i Sveriges Bästa Bord. Här hittar du även Anfasteröd Gårdsvik på en skogsklädd sluttning med innerskärgården i sin famn, en unik semesteranläggning. Här kan du ta ett dopp i det salta havet, en tur med båt eller kajak, fiska, vandra i skog och mark eller äta något gott i sommarcaféet. Du bor i stuga med hotellstandard eller i ditt eget semesterhem på en av säsongsplatserna.

Vandring med silverstänk

Bredfjället reser sig majestätiskt över Ljungskile. Hundra meter över havet breder ett kuperat blåbärsklätt skogslandskap ut sig. Här finns populära fiskesjöar och fantastiska vandringsleder genom den mäktiga barr- och lövskogen. Lederna går också genom gamla odlingslandskap där det finns spår efter gamla torp och gårdar. Följer du Tjöstelserödsbäcken från Skarsjöarna kommer du till Silverfallet, ett femton meter högt vattenfall nära utloppet från Lilla Skarsjön. Passa på att lyssna till fågelkvitter från fiskgjuse, storlom, tjäder, järpe, pärluggla eller tretåig hackspett. Det är bara några av alla de fåglar som häckar här.

Det lilla extra

För fikafantaster, lunchsugna och inredningsintresserade besökare finns några riktigt fina pärlor i Ljungskile. Livsstilsbutiken Sprudla säljer inredning, kläder, smycken, hudvård och delikatesser. Butiken finns i "Nordströms hörna" i centrala Ljungskile. Passa också på att besöka Kärrstegens Gård  vid Ljungskilevikens strand. Här finns en charmig inredningsbutik, en delikatessbutik och ett mysigt café.