({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Uddevalla /
  • Annette leder Bohusläns museum in i framtiden
Barn aktiverar sig på Bohusläns Museum

Fotograf: Jonas Ingman

Annette leder Bohusläns museum in i framtiden

Det var mångsidigheten och den breda publiken som lockade Annette Prior till uppdraget som chef för Bohusläns museum i Uddevalla. – Museer är jätteviktiga mötesplatser som kan skapa trygghet och tillit, inte minst idag när det finns så mycket oro i samhället, säger Annette.

Hon har jobbat med kulturhela livet, i många olika roller och sammanhang. Annette har arbetat med kulturarv och museiutveckling på Balkan efterkriget, varit actionchef på Röhsskamuseet, jobbat på Dansens Hus i Stockholm och med Göteborgskulturliv. Sedan hösten 2018 leder hon arbetet på Bohuslänsmuseum. 

– Den röda tråden i mitt kultur-arbete är att skapa möten mellan människor som kan berika och beröra. Det har alltid fascinerat mig hur kulturen kan få människor att komma närmare varandra, berättar Annette. 

Hon växte upp med ett ben i London och ett i Sverige. Meden svensk mamma fck hon det svenska språket och kulturen med sig från start. Hon spenderade många sköna sommarlov hos mormor och morfar i Stockholm och hos kusinerna på Tjörn, lärde sig fiska krabbor och uppskatta baden från de släta klipporna. Efter några år med resor och jobb i olika delar av världen valde hon att utbilda sig till kulturvetare på Göteborgs universitet. 

– Det var ett självklart yrkesval – jag älskar att möta människor och allt som har med kultur att göra. Det är precis vad jobbet på Bohuslänsmuseum handlar om. Ett museum ska inspirera, underhålla och givetvis sprida kunskap, men också ge möjlighet till nya perspektiv och ett kritiskt tänkande. 

"Bohusläns kollektiva minne"

Bohusläns museum greppar över det mesta som är intressant att berätta om Bohuslän förr och nu; människorna, det historiska arvet, livet på havet, konsten, hantverket. Museet har fri entré och utbudet är imponerande brett. Under ett år arrangerar de 10–20 nya utställningar och erbjuder omkring 400 programpunkter – allt från seminarier, musik föreställningar och filmvisningar, till workshoppar och generations överskridande aktiviteter med en rad olika teman. 

- Omväxlingen och mångsidigheten gör det här jobbet så himla kul. Museets 65 medarbetare jobbar över hela regionen från Strömstad i norr, till Marstrand i söder. Man kan med fog påstå att museet bildar Bohusläns kollektiva minne. Det är häftigt hur mycket kunskap som fnns samlad inom husets väggar och hos alla medarbetare och i våra nätverk. 

Stor och bred publik

Bohusläns museum är inte bara det mest besökta museet i Västra Götaland och näst mest besökta länsmuseet i hela Sverige, det har också en ovanligt bred publik. Här samlas barnfamiljer, pensi-onärer, skolbarn, lunchgäster, kreativaungdomar, djur- och naturintresserade, hantverksintresserade och turister från när och fjärran. 

- Det här är ett socialt innovativt museum. Vi är bra på att pussla ihop saker, intressen och människor som annars inte möts så ofta. Bland annat har vi tillsammans med gymnasie elever utvecklat en mobil-app där eleverna gjort parafraser av tavlor i museets äldre konstsamling. Det ger andra besökare helt nya perspektiv på konsten, och ungdomarna har lärt sig nya saker om både app-utveckling och konst. 

Gör Uddevallas historia lättillgänglig

– Vårt arbete är meningsfullt och viktigt på fera sätt, inte minst för människors välbefnnande. Därför lägger vi en hel del energi på att utveckla vår verksamhet så att museet ska vara intressant för besökarna även i framtiden.

Annette och hennes kollegor jobbar också för att lyfta fram Uddevallas spännande historia. Med utställningar, föredrag, appar och skyltar på stan blir Uddevallas historia och kultur lätt att ta till sig. Museetsarkeologer anlitas när markarbeten ska göras på historiskt intressanta platser i staden, vilket ibland leder till nya fynd och upptäckter.

– Uddevallas historia är onekligen spännande. Staden har bytt nationalitet sju gånger och dagböcker finns bevarade frånden norska prästen Jens Nilssøn som reste runt i Bohuslän på 1500-talet. I böckerna beskrivs livet här och även det märkliga förhållandet att Uddevalla leddes av en dansk kung men löd under den norska kyrka. 

Favoritställen i stan

– Det fnns flera platser i stan som jag gärna besöker emellanåt, till exempel ruinerna av den slottsliknande borgen Tureborg, Skalbankarna och den vackra kulturmiljön på Gustafsberg. För den som vill lära känna Uddevalla fnns också flera bra aktiviteter – inte minst det välbesökta eventet Gömda glömda gårdar där man får komma in på mysiga innergårdar i stan.

–Jag märker att Uddevalla har börjat satsa en hel del på att lyfta fram sin historia och kultur. Det finns många krafter som bidrar – inte minst i det rika föreningslivet. Det är klokt, för kultur ska ses som en investering, inte som en kostnad.

Annettes sommartips i Uddevalla!

Ta en långlunch och åk med skärgårdsbåten från centrum till Gustafsberg. Njut av båtturen, den vackra och intressanta kurortsmiljön och god mat på Konditori Snäckan. 

 

Ta en promenad upp på Skansberget där du har den bästa utsikten över Byfjordens inre vatten och över Uddevalla centrum.

 

Upptäck Uddevallas rika musikliv. Allt från Uddevalla Folkmusikfestival på Bohusläns museum – till livemusik av internationella artister som Kulturföreningen Uddevallakassetten bjuder in. uddevallakassetten.se