({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Uddevalla /
  • Bokenäsets varuhus har vuxit i Dicks regi
Dick inne i Varuhuset Rotan

Fotograf: Ulf Michal

Bokenäsets varuhus har vuxit i Dicks regi

I 41 år har Dick Knutson drivit livsmedelsbutiken Rotan som ligger strategiskt vid den vältrafikerade rondellen i Rotviksbro på Bokenäset. I höst bygger han ut butiken för sjätte och sista gången. Samtidigt klurar Dick redan på nya idéer och affärskoncept

Rotviksbro har varit Dicks fasta punkt hela livet. Här växte han upp och spenderade mycket tid i föräldrarnas livsmedelsbutik som försett bygden med varor ända sedan starten 1890. Men för Dick var det inte självklart att ta över företaget när föräldrarna ville sälja 1979. Han hade precis tagit civilekonomexamen vid Handelshögskolan i Göteborg och hade planer på att jobba i reklambranschen. Men slumpen gjorde att han ändå bestämde sig för att driva butiken vidare.

– Jag har aldrig ångrat mitt val. Jag gillar utmaningen i att hela tiden utveckla och testa nya idéer för butiken. När jag tog över var butiken 220 kvadratmeter och omsatte cirka 4 miljoner kronor. Sedan dess har vi vuxit i takt med att vi utökat lokalytan och breddat sortimentet.

– Idag omsätter vi cirka 65miljoner kronor och säljer mat, kläder och en mängd andra artiklar. Det är som ett varuhus med fokus på livsmedel, konstaterar Dick.

Långsiktiga relationer med kunderna

Kunskaperna från Handelshögskolan har han haft god nytta av i sitt företagande. Bakom framgångarna liggerockså modet att tänka i nya banor. När Dick tog över butiken konstaterade han att de flesta bilar bara passerade förbi. Han testade att placera reklamskyltar längs vägen med generösa priserbjudanden, vilket inte var så vanligt i början på 80-talet. Och det funkade; många bilförare bromsade in och upptäckte butiken.

Dick och hans medarbetare har också ordnat en mängd kundjippon i butiken, som premiär för nya frysboxar med mera. Reklam bladen har kryddats med bygdehistoria och sägner från Bokenäset. Den röda tråden har hela tiden varit att skapa långsiktiga relationer med kunderna. 

 Jag tar mig gärna tid att prata en stund med kunderna, pejla vad de tycker och vilka varor de vill ha. Det gäller att hänga med och anpassa butiken till långsiktiga trender. Det har fungerat bra genom åren. Rotan fyller 130 år i år.

Kunderna finns fram för allt i närområdet på Bokenäset, Skaftö och norra Orust. Och vid påsk när ägarna till fritidshusen öppnar för säsongen märks det tydligt i butiken.

– Många uppskattar att vi finns på nära avstånd, oavsett om de kompletteringshandlar eller storhandlar här. Under sommar månaderna har vi förstås också många turister som köper mat hos oss.

Dubbelt så stort

Dick är idag 69 år och verkar inte ha några planer på att pensionera sig. Mycket tid går åt till att hålla i den nya stora utbyggnaden som ska vara klar för invigning i maj 2021. Då kommer varuhuset att vara 7 500 kvm mer ändubbelt så stort som innan. Men sedan är det stopp för fler utbyggnader.

– Ja, det ryms inte något mer på den här tomten i alla fall, säger Dick med glimten i ögat. 

Alkoholfria drycker

När Dick tog över butiken var det en ICA-butik och efter några år fick han erbjudande om jobb inom ICA-koncernen. Men efter noga övervägande tackade han nej. De senaste 15 åren har han också valt att inte tillhöra en stor livsmedelskedja.

– Jag har alldeles för mycket egna idéer och vill hellre ha fria händer att utveckla den här butiken. Däremot deltar vi i ett inköpssamarbete som heter Matrebellerna.

– En idé jag har är att haka på trenden med alkoholfriadrycker. Eftersom vi inte har något Systembolag här på Bokenäset så funderar jag på att öppna en motsvarighet som säljer alkoholfria drycker. Det finns ju väldigt många goda alkoholfria alternativ på marknaden idag. Vi får se om det blir verklighet.

När Dick emellanåt tar ledigt är han gärna fysiskt aktiv och det ska helst vara någon form av strapats. Han har åkt flera Vasalopp, bestigit Kebnekaise, rest runt i Sydamerika med Rosa Bussarna i 10 veckor som 60 åring och vid 64 år sprang han maraton i Köpenhamn.

– Maratonloppet är det absolut jobbigaste jag gjort hittills. Nu drömmer jag om att bestiga Mount Everest. Dick bor precis intill sin butik och han stortrivs på Bokenäset, framför allt med kontrasterna mellan årstiderna. 

– Bokenäset är perfekt att bo på året runt. Jag är glad att kunna försörja mig och leva på landsbygden där många bara kan vara på fritiden. Här är vi omgivna av vatten och har nära till en fin skärgård med massor av öar. På ena sidan har vi Gullmarsfjorden med bästa vattenkvaliteten, där jag brukar bada på sommaren. Och på andra sidan, mot Eriksberg, är det oerhört vackert. 

Dicks bästatips på Bokenäset 

Bokenäset

Ta en tur med gåstavar på någon av Bokenäsets fina vandringsleder. 

Om isen lägger sig på Gull-marsfjorden kan man passa på att testa isfiske.

skridskoåkare

Gunnerödssjön passarutmärkt att åka skridskopå om det blir riktig vinter.