({{search.Data.length}} resultat)
{{settings.Localization.Data.SearchResult.EmptySearchResultSuggestion}}
En del av
  • Uddevalla /
  • Det stora dykintresset lockade Nicolas till Bokenäset

Det stora dykintresset lockade Nicolas till Bokenäset

Gullmarsfjordens speciella dykvatten och rika marina liv lockar dykare från hela världen. För Nicolas Bremell var det naturligt att fytta företaget Dykcentrum från Bollebygd till Bokenäset. – Jag är förälskad i vår plats vid havet. Här har vi perfekta förutsättningar att ge familjer och dykentusiaster sköna naturupplevelser både på land och i havet, säger Nicolas.

Ända sedan Nicolas började som sportdykare i mitten av 90-talet har Gullmarsfjorden haft en speciell dragningskraft på honom. Dykintresset växte sig starkare och i början av 2000-talet utbildade han sig till dykinstruktör. Resorna till Gullmarsfjorden blev så många att han och hans familj köpte ett sommarhus på Bokenäset. Tankar om att starta ett eget dykcenter började gro.

– Jag ville förverkliga mina egna idéer om hur man utbildar och introducerar nybörjare i dykningens värld.

Min fru, Lina, och jag startade ett dykcenter med butik i Bollebygd efter som vi bor där. Dykutbildningarna höll vi på helger vid olika platser i Bohuslän. Men efter en kort tid utsattes butiken för en brand och vi valde att fokusera på utbildningarna, berättar Nicolas. 

Förvandlade villan till Dykcentrum Gullmarsfjorden

När ett gammalt bostadshus nära havet på Bokenäset var till salu några år senare blev det startskottet för en ny satsning. 

– Vi såg huset som en utmärkt bas för vårt dykcenter eftersom det ligger mitt emellan

alla Gullmarsfjordens populära dykplatser. Vi bestämde oss snabbt och lade nästan ett år på att rusta upp huset på egen hand.

– Nu har vi en anläggning med flera övernattningsrum, ett kök och praktiska utrymmen med funktioner som dykare behöver. Vi vill ge våra gäster bra service, god mat och en skön helhetsupplevelse här. För långväga dykare är detta ett bekvämt sätt att kunna fokusera helt på dykningen och slippa tänka på allting runt omkring. 

Helhetsupplevelse för dykare

Satsningen har gått över förväntan. Dykcentret har snabbt blivit känt bland dykintresserade i Sverige och övriga världen. Anläggningen är öppen hela sommaren och på helger under vår och höst, men det är inte ovanligt att dykare även kommer under vinterhalvåret.

– Vi är glada och lite överraskade över det stora gensvaret. Dykare söker sig till Gullmarsfjorden året om. Det är flera faktorer som gör fjorden speciell. Dykplatserna är lättåtkomliga – de flesta når man enkelt från strandkanten med djup ner till 40 meter, tillräckligt för de festa sportdykare. För de tekniskt dykutbildade finns branta väggar som når hela 90 meters djup, något som är unikt. 

Bläckfskar på besök

– Eftersom det är en tröskelfjord är vattenutbytet med havet utanför begränsat, vilket ger fjorden dess speciella undervattensmiljö. Det innebär att man kan se många fler arter på grundare vatten än vid dykning ute till havs. 

Nicolas berättar att högsäsongen för sportdykare är juni till september, då havet är som varmast och fullkomligen sjuder av liv. I Gullmarsfjorden kan man upptäcka havskräftor på 25 meters djup, vilket är en ovanligt grund livsmiljö för dem. I september kan man dessutom se bläckfsk på natten.

– På fjordens botten ligger också ett fygplan som störtade under andravärldskriget – det sägs att det innehöll hemliga diplomatdokument. 

Färgglada fiskar

Svenskarnas dykintresse var stort i början av 2000-talet men har minskat en del under senare år. Många har tagit dykcertifkat men sedan inte dykt mer, trots att haven runt Sverige har ett rikt marint liv med färgglada fskarter och spännande vrak.

– Dykning är en riktigt kul familjeaktivitet som ger härliga naturupplevelser. Alla kan dyka utifrån sina egna förutsättningar. Hittills har vi inte så många förfrågningar från nybörjare, vi har mest riktat oss till certiferade aktiva dykare. Men vår målsättning är att nå ut till en bredare målgrupp. Vi siktar också på att ha öppet året runt eftersom det är utmärkt att dyka här även på vinter-säsongen. För övrigt är planen att behålla nuvarande omfattning på Dykcentrum Gullmarsfjorden.

– Det här är ett lagom format för oss med tanke på att vi bara är två som driver företaget och att vi vill ge en personlig och gemytlig helhetsupplevelse. 

– Vi drömmer om att bo året runt på Bokenäset. Vädret är så mycket bättre här vid kusten och vi uppskattar lugnet. Här har vi nära till havet, vild natur och även till staden. Samtidigt är det en levande bygd med en hel del driftiga entreprenörer. Inte så konstigt att fler och fler upptäcker fördelarna med att bo på Bokenäset. 

Nicolas bästa tips på Bokenäset!

 

Lunch

Vandra i Svartedalens naturreservat längs den vackra bäckravinen som slingrar sig förbi ängar hela vägen fram till havet. En riktigt fin halvdagstur på vandringsleder som är tydligt utmärkta och i ordning gjorda. Glöm inte picnic-korgen!

 

Vår granne Röds Musteri förädlar trädgårdsäpplen till god äppelmust. Här kan man både få sina egna äpplen mustade och köpa gårdens egen äppelmust. Mer information finns på Facebook/Röds Musteri. 

 

Bad i sjö

Njut av salta bad vid badplatserna i Hällebäck och Skår. Båda sköts av kommunen och har bryggor, sandstrand och toaletter. Glöm inte ta med cyklop och snorkel